Rodičovský příspěvek a druhá mateřská - rady

19
7.7.23 10:41

Rodičovský příspěvek a druhá mateřská

Dobrý den/ ahoj,
Mám dotaz snad mi někdo poradí a bude srozumitelný.
V roce 2020 jsem nastoupila ze zaměstaní na mateřskou trvala půl roku, pak jsem si zažádala o rodičovský příspěvěk na 2,5 roku tudíž celkem do 3 let věku dítěte, o tuto dobu jsem zažádala i u svého zaměstnavatele tedy do 3 let věku dítěte a konec je listopad 2023 a nástup by měl být 1.12.2023. V říjnu jde malá do školky a rodičák končí též listopadem.Jde o to že jsem znovu těhotná porod by měl být 8.1.2024 pokud vše půjde jak má. Můj dotaz zní: Mám nárok na mateřskou dovolenou? Kdy nastoupit? Kdy oznámit zaměstnavateli druhé těhotenství? Kdy ukončit rodičák? A kde nahlásit ukončení? Vše budu chtít zase do 3 let věku dítěte. Děkuji za odpověď :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36010
7.7.23 10:47
@sonicek25 píše:
Dobrý den/ ahoj,
V roce 2020 jsem nastoupila ze zaměstaní na mateřskou trvala půl roku, pak jsem si zažádala o rodičovský příspěvěk na 2,5 roku tudíž celkem do 3 let věku dítěte, o tuto dobu jsem zažádala i u svého zaměstnavatele tedy do 3 let věku dítěte a konec je listopad 2023 a nástup by měl být 1.12.2023. V říjnu jde malá do školky a rodičák končí též listopadem.Jde o to že jsem znovu těhotná porod by měl být 8.1.2024 pokud vše půjde jak má. Můj dotaz zní: Mám nárok na mateřskou dovolenou? Kdy nastoupit? Kdy oznámit zaměstnavateli druhé těhotenství? Kdy ukončit rodičák? A kde nahlásit ukončení? Vše budu chtít zase do 3 let věku dítěte. Děkuji za odpověď :mavam:

6-8 týdnu před termínem porodu nastoupis na mateřskou.
Kdy má první dítě 3 roky?

Příspěvek upraven 07.07.23 v 10:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1525
7.7.23 10:50
@sonicek25 píše:
Dobrý den/ ahoj,
V roce 2020 jsem nastoupila ze zaměstaní na mateřskou trvala půl roku, pak jsem si zažádala o rodičovský příspěvěk na 2,5 roku tudíž celkem do 3 let věku dítěte, o tuto dobu jsem zažádala i u svého zaměstnavatele tedy do 3 let věku dítěte a konec je listopad 2023 a nástup by měl být 1.12.2023. V říjnu jde malá do školky a rodičák končí též listopadem.Jde o to že jsem znovu těhotná porod by měl být 8.1.2024 pokud vše půjde jak má. Můj dotaz zní: Mám nárok na mateřskou dovolenou? Kdy nastoupit? Kdy oznámit zaměstnavateli druhé těhotenství? Kdy ukončit rodičák? A kde nahlásit ukončení? Vše budu chtít zase do 3 let věku dítěte. Děkuji za odpověď :mavam:

Pokud mate aktivní smlouvu nárok na mateřskou máte. Takže si u doktora stačí zjistit kdy můžete nastoupit na mateřskou a jdete 8 týdnu před porodem. Rodičák nechte dočerpat a od 1.12 běžte na materskou znova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36010
7.7.23 10:53
@NSES píše:
Pokud mate aktivní smlouvu nárok na mateřskou máte. Takže si u doktora stačí zjistit kdy můžete nastoupit na mateřskou a jdete 8 týdnu před porodem. Rodičák nechte dočerpat a od 1.12 běžte na materskou znova

Doktor nemá s nástupem na mateřskou nic společnýho. 6-8 týdnu před termínem porodu (co už má určené od doktora) si zvolí ona sama termín a v ten nastoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 10:54

@JancaS84 na mateřskpu jsem nastupovala se smlouvou na dobu neurčitou a žádnou výpověď jsem neobdržela. Takže by měla být platná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 10:56

@NSES moje první dítě má 20.11.2023 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1525
7.7.23 10:57
@JancaS84 píše:
Doktor nemá s nástupem na mateřskou nic společnýho. 6-8 týdnu před termínem porodu (co už má určené od doktora) si zvolí ona sama termín a v ten nastoupí.

Tak proč mi doktor měsíc zpět dával papíry o mateřské? 🤔
A pokud nevi přesně datum kdy muže nastoupit na mateřskou stačí se zeptat doktora 🙂 tak jsem to myslela

Příspěvek upraven 07.07.23 v 11:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1525
7.7.23 11:00
@sonicek25 píše:
@NSES moje první dítě má 20.11.2023 3 roky.

Tak pokud by ta mateřská vycházela třeba od 1.12. tak zkusit na ten týden zažádat o neplacené volno 🙂 mě končil rodičák 31.5 a 6.6 jsem nastupovala na mateřskou. Syn měl narozeniny 5. A požádala jsem si o volno a dali mi ho 🙂 Doktor vám určí nástup na mateřskou. Já mám to datum napsane v průkazce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 11:15

Moc děkuji, zatim tam nic napsáno nemám a říkala jsem si že bych to řešila, až v září třeba. Ještě se zeptám když mám nárok na rodičák ještě za listopad a nastoupila bych na mateřskou třeba 21.11.2023,tak mi ho také vyplatí v tom prosinci nebo nikoli? Dle výpočtu datumu porodu to vychází 7 týdnů před porodem nastup od 21.11.2023.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36010
7.7.23 11:27
@sonicek25 píše:
Moc děkuji, zatim tam nic napsáno nemám a říkala jsem si že bych to řešila, až v září třeba. Ještě se zeptám když mám nárok na rodičák ještě za listopad a nastoupila bych na mateřskou třeba 21.11.2023,tak mi ho také vyplatí v tom prosinci nebo nikoli? Dle výpočtu datumu porodu to vychází 7 týdnů před porodem nastup od 21.11.2023.

Vyplatí ti jen část a o zbytek budeš muset zadat.
Nejlepší budeš mít když si ho navýšís tak aby si poslední měla za říjen a nemusíš nic resit. 21.11. nastoupís na druhou mateřskou mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 11:39

To je taky dobry napad, to me nenapadlo, akorat tam se to musi zmenit 3 mesice dopredu ta davka ze ano? Jako navyseni myslim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36010
7.7.23 11:43
@sonicek25 píše:
To je taky dobry napad, to me nenapadlo, akorat tam se to musi zmenit 3 mesice dopredu ta davka ze ano? Jako navyseni myslim.

Ne. Může se měnit jednou za tři měsíce. Takže si to můžeš spočítat a když to stihneš poslat tento měsíc tak ti už v srpnu přijde za červenec vyšší částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 11:51

@JancaS8 jeee tak paráda moc děkuji:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.7.23 11:58

@JancaS8 ještě se zeptám kdybych tedy zažádala o navýšení v 1.9.2023 že ho chci do října tedy by to vycházelo za září a říjen nějakých 15 000,– to mi dají? Za říjen by vyplatili tedy v pulce listopadu a od 21.11. bych nastoupila na materskou je to ok.Ja vim jsem jak tatar, ale rada to budu mit vse osefovane:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat