Rodičovský příspěvek a OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek a osvč
Ahoj, je tu nekdo, kdo vi presne jak to je??
Momentalne nemam pracovni smlouvu, tkz jsem si chtela zvolit rodicak pres chlapa, ten do pulky cervna pracoval jako zamestnanec, od pulky cervna jako osvc, v srpnu mi na socialce pani rekla, ze NEVI jestli si ma platit nemocenskou, s tim, ze by se melo neco zapocitat jeste z te minule firmy kde byl jako zamestnanec, dneska se se mnou vubec nebavila a automaticky me soupla do 4lete varianty, ze proste nesplnuje… mela jsem zato, ze se to zapocitava za 12 kalendarnich mesicu, coz tady neprobehlo, pani nam zapocitala jenom posledni 2 mesice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@lenholka No, ono je potřeba ty podmínky číst vždy až do konce tedy pro nárok na PPM je třeba splnit následující:
- být alespoň 270 dní za poslední 2 roky účasten nemocenského pojištění
- ke dni narození dítka být účasten nemocenského pojištění nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení
- v případě OSVČ být účasten nemocenského pojištění jako OSVČ alespoň 180 dní za poslední rok
Na druhou stranu trochu nechápu tu formulaci, že se s tebou nebavila, co je na tom k bavení, buď máš na žádosti vyplněno, že nárok na PPM má a máš k tomu papír od OSSZ nebo ho nemáš a pak není co řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no ja jsem nejak nepobrala, proc pocitala jenom ty 2 mesice kdy je chlap osvc, logicky tim nesplnil narok, ale co tech 10 mesicu, kdy byl jako zamestnanec a na nemocensky ucasten byl…jinak za posledni 2 roky byl ucasten nemocenskyho pojisteni, jako osvc je 2 mesice tak tezko muze dat 180dni ale pokud se podivam 12 mesicu zpetne tak tam splnil na nemocenskym 350dni jako zamestnanec v minuly firme… fakt to nechapu
a socialka mu to vypocitavala, respektive nevypocitavala z poslednich 2mesicu, nebrala vubec ten celej rok
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenholka Protože je jeho „blbost“ že se stal OSVČ 2 měsíce před tvým porodem, při přečtení tech podmínek je předem jasný, že nárok mít nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenholka A co se týká určení DVZ, tak tam se vždy počítá jen poslední práce, pro vznik nároku všechny, ale to nic nemění na tom, že mu ten nárok nevzniká. Tady holt chtělo zjišťovat podmínky v předstihu a šlo s tím pak možná něco dělat, teď už s tím bohužel nenadelate nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
By me teda zajimalo proc se to teda bere rok zpetne… a ano meli jsme se zajimat, zel vubec me to netrklo… kazdopadne nejde o to, ze si neplatil 2 mesice nemocensky, ale ze si dovolil zmenit praci, to je skvely…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenholka Ale jasně, že jde o to, že si neplatil dva měsíce, pač nesplnil jednu z podmínek a to je být účasten na nemocenském pojištění v den narození dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenholka Protože ty to zjednodušuješ, rok zpětně se bere výpočet DVZ, ale i tam je podmínka ze se počítá pouze z poslední práce, tedy pokud trvala déle, tak 12 měsíců, pokud kratší, tak z té doby, co trvala.
A to, že nemá nárok, protože se stal OSVČ sice chápu, že naštve, ale prostě to tak je, je to neosetrena varianta, žena by ve stejné situaci nárok měla, ta má 180 dní ochranou lhůtu, ale partner holt nemůže být při ukončení smlouvy těhotný…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag píše:
@lenholka Ale jasně, že jde o to, že si neplatil dva měsíce, pač nesplnil jednu z podmínek a to je být účasten na nemocenském pojištění v den narození dítěte.
Až zas tolik o to nejde on by mu nárok nevznikl ani kdyby si ho platil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mag prave ze v den narozeni si ho platil, ale nesplnil 180dni, je v praci 2 mesice, fakt k vzteku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no, chapu, diky za osvetu, ale vadi mi, ze neni nikde uvedeny, ze to musi bejt z toho jednoho pracovniho pomeru, prave proto jsem se v tom tak placala, aspon teda jsem se to nikde nedocetla…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenholka Ne, pořád si nerozumíme, nemusí to být z jednoho pracovního poměru, těch 270 dnů pojištění pro vznik nároku, ale u OSVČ je podmínka, že pokud žádáš jako OSVČ, tak musíš mít z toho podnikání alespoň 180 dní (a zbylých 90 může být klidně z minulé práce). Tahle podmínka je tam z jednoho důvodu a to toho, že výše mateřské se počítá pouze z poslední činnosti, takže by nebylo nic jednoduššího než se měsíc před nástupem na mateřskou stát OSVČ, zaplatit jednou maximální zálohy a pak půl roku čerpat nejvyšší mateřskou. A uvedené to je v zákoně o nemocenském pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit