Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost s čerpáním rodičovského příspěvku při statusu studenta. Tj. chápu, že nemám nárok na mateřskou, ale pouze rodičovskou dovolenou a mám automaticky délku 4 roky. Zajímá mě, jestli není lepší si nechat napsat příspěvek na manžela - OSVČ, tím pádem mít variabilní délku rodičovské dovolené. Popřípadě, pokud si ze začátku napíšu já tu rodičovskou na 4 roky, jde to v průběhu napsat na manžela? A ještě další dotaz trochu mimo - promítá se nějak do výše rodičovského příspěvku práce na DPČ (Dohodu o pracovní činnosti)?
Příspěvek upraven 09.05.16 v 16:12
Dohoda se nepočítá. Jestli je možnost volit přes partnera, tak je to lepší. Ale jak to má OSVC s možnostmi, to netuším
No dohoda v případě, že je nad 2500kč, tak se z ní odvádí sociální a zdravotní, takže se normálně počítá jako každá jiná smlouva, ale v případě, že nebudete mít nárok na mateřskou, tak už to ani neovlivní výši RP. Ale není až tak pravda, že DPČ by se nepočítala, vždycky je těch faktorů přece více.
@prejeta_zaba aby byla možnost volby tak si myslím, že si osvč musí platit nemocenské pojištění, které není povinné
@prejeta_zaba pokud máš DPČ nad 2500,– tak to je pojištěná dohoda a jsou tam odvody na soc. a zdravotní, takže pak by i nárok na mateřskou měl vzniknout, já jsem sama na DPČ a byla jsem se na OSSZ ptát a nárok určitě je, já jsem nad těch 2500,–, takže něco málo budu mít.
Myslim, ze ti ani manzel nepomuze…bylo mi receno ze kdyz mam status studenta a manzela OSVC tak je materska automaticky na 4roky..samozrejme jista na 100% si nejsem ![]()
Mělo by to pomoci
kdyby oba rodiče byli studenti, tak ne, ale pokud jeden pracuje, tak by sis měla určit sama délku a výši. jinak budes mít těch prvních pár měsíců vysokou částku, a pak už jen po 3000,– ![]()