Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Marně hledám v diskuzích…dcerce je 17 měsíců a máme jen 4 horní řezáky a dva spodní. Po dalších zubech ani památky. Může se stát, že by ty další spodní řezáky úplně chyběly? Jdeme za měsíc k zubaři, budou nás rentgenovat? A co se bude dít, kdyby na rentgenu třeba nebyly…
Myslím, že zoubky se neztratily…Jinak pokud by byl problém s kousáním a mluvou, tak má šanci na zubní náhrady, které jsou podobné jako u dospělých, na přisátí
A kdy se prožezaly ty první zoubky?
Já být ba tvém místě jsem v klidu.. My měli 1. zub ve 12ti měsících, do 18ti měsíců furt jen 4 (2 nahoře, 2 dole)..postupně nám vyrostly všechny jak mají, jen ve svém tempu a oproti jiným dětem a tabulkám s půlročním až ročním zpožděním. A nikdo nás nerentgenoval. Ani si to u takhle malého nedokážu prakticky představit..
První spodní řezáky se prořezali těsně před rokem, čtyři horní asi ve 14 měsících…u prvního syna vše o mnoho dříve. Vím, že se děti nemají srovnávat, každé je jiné, ale zubařka se dnes tak divně divila… ![]()
@ivodička píše:
Marně hledám v diskuzích…dcerce je 17 měsíců a máme jen 4 horní řezáky a dva spodní. Po dalších zubech ani památky. Může se stát, že by ty další spodní řezáky úplně chyběly? Jdeme za měsíc k zubaři, budou nás rentgenovat? A co se bude dít, kdyby na rentgenu třeba nebyly…
Nam doktor rekl, ze nemame plasit, ze plasit mame az kdyz ve 2 letech nebude zadnej zub. Oni dorostou
. Dcera mela prvni zub ve 12 ti mesicich a ted ma 4 nahore a tri dole a to se ji ten treti zacal klubat az ted. A zase prvni dcera byl extrem a mela ve 12 mesicich vsechny zuby.
Ahoj já měla zase jiný problém. Mě rostly zuby od stoliček a v dolní dásni nemám vyrostlé 4 zuby. Asi v 11ti letech se mi jeden rozhodl vyrůst, jenže už se neměl kam vejít a rostl by mi jako,,šejdrem´´ z dásně a vadil by rtu. Jestli si to dokážeš představit. Od mala jsem chodila na rentgeny a zjišťovali zda tam kořeny mám. A mám asi ještě u jednoho zubu. U zbytku ne.. Ale zub už mi pravděpodobně nikdy nevyroste…
Buď v klidu. Syn měl první zub v 8 měsících. V roce měl 4 zuby a vyrostl mu pátý. S 5 zuby vydržel do minulého týdne, kdy se mu jich začalo prořezávat dalších 5 - všechny čtyřky a jedna dvojka
![]()
Jinak zubařka říkala, že do 2 let máme být v klidu.
Jo a můj chlap nikdy neměl horní dvojky… Takže i to existuje.
EDIT: Je mu 15 měsíců.
@ivodička, no tak to budete podobnej případ jak my.. Naše doktorka vždy na kontrolách po hlášení 0 zubů komentovala.. „no vývoj je takový trošku pomalejší“
Malý i pozdě začal lézt, chodit, fontanela mu zarůstala do 2,5 let atp.. Do 1,5-2 let jsme byli za cardu retardu, ale dnes (3 roky) je to jedno z nejšikovnějších dětí jeho věku (komunikace, znalosti, jemná motorika, poslušnost, sebeobslužnost..atp. atp)
Buď v klidu, fakt.
Taky máme 17 měsíců a do 16.měsíce měla jenom přesně ty zuby, co máte vy. A během měsíce vyrostly čtyři stoličky a obě spodní dvojky a to byl teda masakr! takže bych nestresovala, ony se mohou objevit naráz
![]()
@Brooucinda něco podobného měl manžel. Nevím přesně, ale museli mu některé vytrhnout, protože mu rostli „nějak u sebe“. Pak si díky špatnému zkusu kvůli chybějícím zubům ty dolní totálně ubrousil…no, snad to malá nesdědila, mám strach, aby ty zoubky pod dásněma nějak netlačily na ty zdravé…už aby jí vykoukli, to se mi uleví.
Ty sis tedy taky užila…
Ahoj, naše malá má ve dvou letech dvanáct zubů. Podle zubaře nemáme nic hrotit. zuby rostou svým tempem a i kdyby nevyrostly (stát prý se to může) tak se s tím nedá nic moc dělat. Řeší se až stálý chrup
@Billi
To samý teď řešíme se starší dcerou, ta navíc ještě nemá jednu pětku dole. Takže teď má pusu jak po výbuchu. Doktor se snaží posunout zuby dopředu takže mléčný trhá a trhá…
@ivodička píše:
já jsem taky hledala
malý ma zítra 19 měsíců a má 7 zubů.. Zubařka nam před půl rokem řekla, že máme přijít, až bude mít aspon deset zubů (šli jsme se starším na preventivku, tak jsme vzali i tehdy ročního brášku) a dětská doktorka nám předepsala vigantol, že má asi málo vitaminu D.. Jsem ráda, že nejsme sami a že jsi tuhle diskusi založila ![]()
@pavlasu No, tak to jsem zvědavá, jak dopadneme
já když jsem se dnes u zubařky zmínila, že bych dcerku chtěla zaregistrovat a že má v 17 měsících stále jen 6 zubů, tak mě objednala za měsíc s tím, že se na ní podívá a uvidíme…