Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak snášíte vy a vaše mimi navštevy.
Mi jsme na tom špatně. Př. Dneska se k nám navalilo přítelovo příbuzenstvo a už jsem z toho byla na palici, protože jsem věděla co mě a malou čeká. Jak to máte vy s návštěvami?Nejprve měli přijít jen rodiče, tak to je v poho. Jenže bez zeptání sebou vezmou babi a za chvíli se ještě přivali další babča s dědou. Každý se hned hrnul k malé a ta spustí hysterický řev a je k neutišení až s ní musím odejít do jiné místnosti kde se uklidní. Pak si jí každý chce chovat a tahají ji jak hračku. Což se malé nelíbí a opět začne řvát a jdem se uklidnit vedle. Ale u tchána vydrží dlouho. Ten si s ní hraje a ona si s ním povídá- za což jsem ráda. Ten je fajn. Už jim přítel vysvětloval, že ji mají nechat, aby si je nejdřív prohlédla, ale oni jsou snad …
Možná jsem hysterická já.
Nejsi divná, v tom případě jsem taky.. tohle mi taky vadí…
Nejvíc mě naštvalo, když jsem porodila malého, měla jsem akutního císaře a pak byla 24 hodin na Jip, malého mi přinesli jen jednou a já byla fakt groggy.. Po převozu na norm. pokoj přijel manžel a v závěsu za ním tchýně, tchán, babka, manželův bratr a jeho přítelkyně. To jsem řekla manželovi ať je pošle domů - no neposlal.. Ještě byli naštvaní, že malého neviděli, jelikož byl na novorozeneckém.. jako kdybych za to mohla já.. Teď jsem řekla, že v porodnici nikoho nechci.. ať si jsou uražení jak chtějí… A návštěvy doma?? To samé.. prostě na ně nemám chuť… ono stačí, že mám pár dní do porodu a neustále mi drnčí telefon s úžasnou otázkou „kdy už“… jako kdybych byla Sybila..
Kolik je malé?? Už máte šestinedělí za sebou??
Tak nám je už drobek víc 6 měsíců. Když byla ještě v zábálce, tak mi to nevadilo. Ale teď to je hrůza. A malá ke všemu tchýni nemá ráda. Když se na ni podívá, tak hned brek. Po porodu, když jsem přijela domů, tak se k nám hned nahrnul tchán s tchyní a to jsem teda soptila jako drak. Doma bordel, protože jsme měli jít domů z porodnice až odpoledne, ale pustili nás hned ráno, takže přítel ani nestihnul uklidit, tak jsem se do toho chtěla pustit já, ale nešlo to. Lítala jsem jako blbec kolem nich.
Ahoj, u nás to bylo taky tak. Moje mamka pochopila, že dceru musí nechat rozkoukat a je ready za 10 minut, ale na tchýni musel manžel při třetí návštěvě zvýšit hlas, protože je … No klasická tchýně!!!
. Naštěsí si pak už dala říct a nechaj holky dejchat.
Ahojky! my jsme to meli jeste pred 14 dny taky tak.. a najednou po 7mesicich je vasek jak vymenenej, návštevy a cizi lidi mu nevadi… teda kdyz na nej nezacne mluvit 10 lidi najednou…
jinak s tim pribuzenstvem to mame stejne… vzdycky z toho rostu.. pozvem tchanovce na kafe a prijedou jeste s 2 svagrovejma a s pritelovou babi a dedou… grrrrr!!!! proste ze 2 lidi je najednou 6
![]()
Upřímně - tohle jsem řešila v šestinedělí, ne v půlroce dětí… ![]()
U nás návštěvy probíhají jen občas, a především jen tehdy, pokud si je sama pozvu - takže s tím nemám problém. A když už někoho pozvu, beru to se vším všudy - i s tím, že dětem se třeba zrovna nelíbí… Nelíbí, nelíbí - tak jsou u mne a návštěvu si prohlížejí zpovzdálí.
A že by mi někdo vodil někoho bez zeptání s sebou nebo tahal děti jako hračku, když řeknu, že teď zrovna ne, to nehrozí… Tahle pravidla si nastavuji já a připadá mi to normální ![]()
Jé, my to máme taky tak. Všichni se na malou vrhnou a ona neví kdo je kdo, tak se jich bojí, lekne a je konec. Navíc rozhozený celý režim, který já pracně buduju
.
Kdyby ji napřed nechaly, aby si je prohlídla, postupně pomalinku, ale oni né…Furt chovat, navíc pusinkovat, což taky teda né, že bych to zrovna i já milovala ty vřelé babičkovské pusinky, no, ale jí to asi taky vadí, je celá oslintaná a ona chce přitom lozit po zemi raději a hrát si s hračkama. To nikdo nedělá, aby si s ní hrál. Raději chovat a tahat jak kočka koťata. Tím pádem jsme všechny návštěvy minimalizovaly, jezdíme jen tam, kde vím, že to nehrozí a nebude moc lidí.
Bohu, mě to vadilo spíš právě v tom půl roce..Malé mimčo spíš jenom spí, ale větší už bere hysteráky z toho lezení do obličeje a cukrbliků..Já to nesnáším..Užívám se to až ted, kdy z nikoho netrojčí a dokáže se hrát..
Takže chápu to a návštěvy opravdu nejsou nic pro mne.
divná nejsi. taky nesnášim návštěvy. Dneska mám za sebou první oslavu 1.narozenin a zejtra mě čeká druhá.
.
ahoj
rodila jsem 8.3, k tomu mam mala dvojcata, nevim proc, ale vsichni se hrnou na navstevy a ja chci klid, boli me bricho, jsem utahana a kazdou volnou chvilku chci prospat a ne se usmivat a vystavovat dite… hej hola , slysel nekdo o sestinedeli??
No nemám já se fajn že ke mně tchýně nechodí???
Ta se přišla podívat nahoru (bydlí o patro níž) snad když byl klukovi měsíc na koupání, že prý jestli je to vůbec fakt kluk (z legrace to řekla).
u mě se návštěvy hrnuly jen v porodce a měla jsem toho krapet plný brejle, sedět jsem nemohla jaksi, takže jsem porád stála. Ale malího mělna ruce tatínek a jen tak ho nikomu nedal
Naši mi nevadili, moje kamarádka taky ne, jiní neměli kvůli tatínkovi šanci ![]()
každopádně je třeba se ozvat, natvrdo … nebo když pozveš dědu a babi, a oni nečekaně přitáhnou další, dala bych na stůl 2 zákusky dědovi a babi že jééé já mám jen 2 já čekala jen dědu a babi.
malou si nech na ruce a nepouštěj dokud se nerozkouká a basta. Popř prostě nakvašeně řekni ať ju nechaj než se rozkouká ![]()
Jednou za čas se u nás sejdou snad všichni. Ale je to na mé pozvání. I když si pak poté pár dní říkám, co to zase bylo za telecí nápady … ![]()
Musím říct, že jsem byla v porodnici taky docela zoufale unavená a občas jsem enchápala, proč tam chodí sestřenice mého muže z třetího kolena, a ještě se svými malými dětmi. Nic proti nim nemám, v žádném případě, a když se sedjeme jinde za jiných okolností, opravdu nic proti … ale tady mi to přišlo takový … divný …
Ony babičky, ale i ostatní návštěvy, třeba neví, a naopak mají dojem, že ti udělají radost, když jsi doma, sama … tohle si třeba myslel můj mnažel, a každou chvíli mi domů někoho vodil a dodnes nemůže pochopit, že já za ideální stav považuji nejlépe půl roku nevidět nikoho
Dělám si legraci, ale prostě jsem byla taky tak unavená sama seboua vyčrepánaá tím novým, že semi prostě nechtělo ještě se před někým předvádět … tomu rozumím. Tomu jo. Takže jsem nastavila pravidla. Ovšem nunto dodat, že ani to nemusí být hraniční závora a přijít lze i bez objednání … pak asi nezbývá než své přání říct prostě hlas. Dodávám - přání, nikoli diktovat svou vůli! A pak je zase na ostatních, na kolik budou chtít pochopit …
Ono holt ne s každým příbuzným je rozumná řeč, takže to chce si stát za svým, i když u tchánů to jde hůř než u vlastních rodičů. Člověk chce být zdvořilý a důrazný zároveň a to občas nejde dohromady. Úleva přichází až v době, kdy dítě samo řekne, že k někomu nechce a prostě nejde, třeba i uteče jinam, tedy řeší si to samo a potřebuje zastání rodičů, že dělá správně, pokud si samo rozhoduje, kdo ho bude chovat a kdo ne.
ale jak to rict kolegum z prace a kamosum???
ja proste neumim odmitnout, ale jsem 11 dni po porodu a chci klidddddddddd
jizvíková píše:
ale jak to rict kolegum z prace a kamosum???
ja proste neumim odmitnout, ale jsem 11 dni po porodu a chci klidddddddddd
Normálně - stačí říct „teď návštěvy nezvládáme, ale ozvu se, až to půjde“… Jestli je necháváš chodit bez výslovného pozvání, tak asi těžko radit ![]()
Ale zakladatelka má půlroční dítě, takže to je hooodně jiná situace a odbočujeme jí od tématu. ![]()