Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, prosím o radu. Bohužel jsem u sebe zjistila roupy. Vůbec nevím, kde jsem k nim přišla. Hygienu dodržuji, ruce si také pořád myji a o to víc mě to psychicky trápí
Minulý týden v pondělí jsem byla u obvoďáka pro vermox a vzala si hned jednu tabletku. Od té doby, musím zaťukat, že žádné svědění. Příští týden beru druhou tabletku, tak snad se toho zbavím. Potřebuju ale poradit co se týká stravy. Můžu jíst normálně? Samozřejmě žádné sladkosti a spíš více zeleniny a česneku, ale můžu třeba maso a uzeniny, chleba a normální obědy? Jak mě to psychicky vzalo, tak jim jen krekry ( takový ty zdravý chlebíky), hodně kefír, jenže pociťuju dost nadýmání, to bude asi tou stravou, že?
Nechi znít jako nějaká plačka, vím, že neumírám, ale potřebuju se o tom s někým pobavit😕 Doma těď šůruju o to víc, ale stejně se pořád bojim, že to ze sebe nedostanu. Prosím pomoc
Děkuju
Roupi prezivaji jen ze sladkeho, takze to uplne vysadit, jinak bych jedla cokoli. Ostrejsi veci, cesnek a take kysane zeli nemaji radi. Vajicko roupa se da i vdechnout, takze to opravdu neni jen o hygiene o hygiene je pak kdyz se v tele moc premnozi, protoze k tomu dochazi oralne fekalni cestou. Vermox zabere hned
@dg80 moc děkuji za odpověď, jsem z toho právě na prášky, ještě když tady pak čtu u starších diskuzí, že vermox nezabírá a že se bere větší množství, aby to zabralo a stejně ani nemusí
tak sem právě myslela, že budu muset držet i nějakou přísnou dietu, aby to vychcípalo…
@dg80 Roupi přežívají jen ze sladkého? To se mi zdá jako nesmysl.
@Sherosraz Ještě se doporučuje pořádně vyprat ložní prádlo, ručníky.
@pet p děkuju, ložní vyměňuju co dva dny, pračka furt jede, ručník mám jen na jedno použití a pak letí taky do pračky a ještě do sušičky, tak snad zdechnou…jinak teda jěště žiju s přítelem a doktorka říkala, že pokud nemá příznaky, tak si vermox brát nemusí, ale pak jsem všude četla, že se to doporučuje u všech členů domácnosti
tak nevím…první dávku se mnou si teda nebral, ale říkám si, jestli nebude lepší mu příští týden, až já budu brát druhou dát taky jednu..
@Sherosraz Pritele 100% prelecit! Tomu jsem taky poprve uverila, ze mame lecit jen postizeneho, blbost, do 3 tydnu jsme to meli cela rodina
. Od te doby to deti dotahly jeste 2krat, ac u dospelych asi dobre, pokazde jsme okamzite vsichni vzali Vermox, po 14 dnech druhou, po dalsich 14 dnech treti tabletu. Omezili jsme sladke. Vse jsem vyprala, vyzehlila, vajicka preziji vetsinou jen cca 3 dny - dele ve tme, takze pustit domu slunicko. Spali jsme vsichni ve spodnim pradle navic. Nelekej se, kdybys nasla ve stolici jeste ziveho roupa, Vermox je nezabiji, ale vyhladovi.
![]()
@Hobitka moc děkuju za radu
a mám mu tedy ten vermox dát třeba hned zítra pro jistotu nebo až si budu já brát druhou tabletku? Nerada bych, aby ho to pak trápilo taky
jinak ve stolici myslím jsem nic nepozorovala, měla jsme za to, že jo, ale nic se nehýbalo a nebyla jsem si jistá, jak jí mám teď pořad řidší… je to fakt hrozný, vůbec si nedokážu představit, ja to budu snášet u svých dětí v budoucnu, když i u mě mi to dává zabrat ![]()
@Sherosraz Nejhorsi je to poprve, clovek otupi
. Tabletku bych mu dala hned. Mate asi to klasicke baleni po 6, ne? To je akorat na odcerveni 2 lidi
.
@Hobitka no ja doufám, že i naposled s že ani děti to pak nechytí
ale to jsem dost naivní asi
a ano, mám jen jedno balení, doktorka mi víc nedala, tím, že mám odčervit jen sebe
každopádně děkuji alespoň trochu za uklidnění ![]()
Prelecit celou rodinu i kdyz priznaky nemaji, vyprat pradlo/rucniky, jist co chces ale zaradit cesnecku - tim se to lecilo drive
a hlavne zadny stres ![]()
@llida děkuju, příteli už sem šoupla taky tabletu, to by bylo abychom se toho nezbavili
s tim stresem je to horší no, ale snažím se
štve mě, že se toho člověk nezbaví hned, ale musí čekat
díky moc
Dobrý den, chtěla bych se vrátit v této diskuzi k tématu stravy. Mám podezření na roupy, ale příznaky nejsou tak výrazné, abych to řešila hned s lékařem. Jen se mi po dvě noci objevilo svědění, které po zavedení opatření zase ustalo. Chtěla bych proto preventivně upravit stravu.
Všude se píše, že se má omezit sladké a většina lidí, pak píše, že přestali jíst sladkosti. Zdá se mi to ale nedostačující, protože i spousta jiných jídel obsahuje cukr, aniž by byla vyloženě sladká (dresingy…). Také mi z toho vyplívá, že jsou tím myšleny jen ty jednoduché cukry. Opravdu to stačí? Z doby kdy jsem trpěla přemnožením kvasinek, které se také živí cukrem, vím, že bylo nutné omezit všechny sacharidy.
Ptám se tedy, jestli nevíte, zda je nutné omezit veškeré sacharidy nebo jen ty jednoduché cukry. Případně by mě zajímalo, za jak dlouho k vyhladovění roupů dochází.
Vysad sladkosti a cukr, udelej si topinku a poradne ji namazni cesnekem a budes mit klid temer okamzite ![]()
Vysadit veškeré sladké a dát si něco pořádně ostrého případně kyseleho (kysané zelí třeba). U dospělého bych si ale spíš než na roupy vsadila na hemeroidy co se týče svedeni
Roupům je úplně jedno co jíš, žerou buňky výstelky tvého střeva, ne obsah tvých střev (respektive možná žerou mikoby ve tvém střevě, ale rozhodně ne sladké které sama sníš).
A pokud někde někdo na internetu tvrdí, že mají rádi cukr, tak buď neví o čem mluví a nebo v horším případě otevřeně lže. A nechceš si nechat radit o zdraví od někoho, kdo neví o čem mluví a nebo lže.
Viz třeba do téhle diplomky tady.
Podstatná je hygiena - tedy po každé návštěvě záchoda si skutečně umýt ruce a to i pod nehty - dlouhé je lepší sundat/ostříhat.
Roupy v tobě nepřežijou, pokud nebudeš přenášet jejich vajíčka neumytýma rukama právě do ústů.
Dieta vážně není to, co řeší případné roupy.
BTW - přítomnost roupů umí pozitivním směrem modulovat imunitu, třeba pomáhá předcházet autoimuntním chorobám.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC5363823/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC5038179/
a pod
Příspěvek upraven 21.11.22 v 09:44