Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jak je to u mimin a malých dětí s povinností roušek? Nemůžu zatím přesvědčit 3 roky staré dítě. U mě se mu to taky nelíbí. Teď celou zimu v necelých 3 letech nenosil ani nákrčník, někdy ani čepici. Jsem s ním sama, takže doma ho nechat nemůžu. A ani není tady možnost si objednat potraviny, jenom 1× za týden od farmářů.
@Camilla.Ca píše:
Ahoj, jak je to u mimin a malých dětí s povinností roušek? Nemůžu zatím přesvědčit 3 roky staré dítě. U mě se mu to taky nelíbí. Teď celou zimu v necelých 3 letech nenosil ani nákrčník, někdy ani čepici. Jsem s ním sama, takže doma ho nechat nemůžu. A ani není tady možnost si objednat potraviny, jenom 1× za týden od farmářů.
Tak jak chceš malému dítěti, co ještě nemluví, vysvětlit, aby nosilo něco přes pusu? Pokud někdo dá nějaký tip, jak rok a čtvrt staré dítě nějakým způsobem donutit, aby nosilo roušku, sem s ním.
Jinak pokud vím, povinné to ještě není, ale myslím, že to přijde.
Tak holt si budeš muset požádat nějakou kamarádku o nákupy. Nebo is myslíš, že děti ten vir nešíří a proto nepotřebuje roušku?
![]()
Povinné to není a snad na chůzi v přírodě ani nebude. Každý soudný člověk asi pochopí, že s detma to není vždy proveditelne, aby měly roušku.
@Camilla.Ca Zkusit to prenest jako nejakou hru, zabavu. Usit mu nejakou z vesele barevne latky. Nebo mu na to prisit oblibenou postavicku.
A kdyz to neklapne, nepoustet ven.
Konečně. se děti budou muset naučit, že někdy se prostě poslechnout musi ![]()
Kamarádka dává malému synovi tenkou bavlněnou kuklu, která je i přes pusu a nos. Kupovala mu to pod přilbu na koloodrážedlo, je to takový střih, že se to dá stáhnout pod nos a bradu nebo nechat přes (není to taková s kulatou dírou na celý obličej). Řekla mu, že je jako bojovník, ukázala mu rytíře a Ninji s podobnou věcí přes hlavu a kluk je spokojený ![]()
Holky já z toho měla děsný strach, dcera strhává i čepici, je jí 21 měsíců, já dnes zavelela a ona poslechla, jako v autě jí hned strhla, ale venku si jí při mém nekompromisním pohledu nechala, nevím teda jak dlouho to vydrží, ale zatím 5 minut dala…
hned jsem jí pak chválila…
Myslím, že tady s dětma není prostor na debatu…vysvětlit ano, pokud už jsou schopny to pochopit, ale pak to prostě nakázat a vyžadovat dodržování…
Jinak třeba miminka v kočárku roušku nepotřebují, stačí jim ten otvor zadělat plenou, nebo jim dát ten plast proti dešti
Na FB jsem našla básničku, která se mi moc líbí, třeba někomu alespoň maličko pomůže…
ČAROVNÉ RÚŠKO
Dve gumičky za ušká,
noštek, ústa do rúška.
Mám zakrytú pusinku,
stále vidím maminku.
Usmieva sa očami,
svet sfarebnel rúškami.
Keď kráčame spoločne,
môžme dýchať bezpečne.
Noštek mám vždy schovaný,
usmievam sa očami.
Všetky deti, dospelí,
rúškami opekneli.
Robia to pre babičku,
dedka, tetu, sestričku.
Rúškom druhých chránime,
veď sa predsa ľúbime.
Resim to same. Jsem se synem 2,5 roku sama a musela jsem s nim na nakup do Billy. Ja mela rousku ale syn ne, kdyz se mu snazim dat neco pres oblicej tak rve a okamzite to sundava. Prisla ostraha a ze pry tam s ditetem bez rousky nesmim. No byla jsem total hotova, nevim jak to budu delat kor jestli bude povinne nosit rousku porad
Vysvětlete jim to proč roušku mají mít - samozřejmě přiměřeně věku - třeba to zaobalte do nějaké pohádky o zlých bacilech apod. Vybavte rouškami plyšáky a zkuste si nejprve pohrát s nimi. Ušijte jim roušku z látky s dětským motivem (který si v ideálním případě nejprve sami vyberou)… Zkuste prostě z nošení roušky udělat něco báječného.
@zudina píše:
Resim to same. Jsem se synem 2,5 roku sama a musela jsem s nim na nakup do Billy. Ja mela rousku ale syn ne, kdyz se mu snazim dat neco pres oblicej tak rve a okamzite to sundava. Prisla ostraha a ze pry tam s ditetem bez rousky nesmim. No byla jsem total hotova, nevim jak to budu delat kor jestli bude povinne nosit rousku porad
Ano nesmíš tam s dítětem bez roušky. Je tak těžký pochopit jednoduché pravidlo a neohrožovat ostatní? Proč si některé matky myslí, že si ostatní sednou z jejích dětí na zadek? ![]()
Možná by se mohli zapojit ti tatínkové, co mají jinak plnou pusu svých práv, a svému vlastnímu dítěti dojít nakoupit… Nebo s ním před obchodem počkat.
@zudina píše:
No a nepochopil by už v tomto věku něco jako nebude rouška, tak nebudou ani bonbonky, sušenky?