Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dadka39 Tak se odraz ode dna bez něj a s čistým štítem, tedy bez dluhů.
Ten jeden nájem přece nemůže být tak vysoká částka… měla jsi to vrátit už dřív…
Ještě k zakladatelce. Pokud jste manželé a nemáte zúžené SJM, nelze uvažovat o vzájemném dluhu, ledaže by peníze pocházely ze zdrojů mimo SJM. Před útěkem či dalším neuváženým počínáním by bylo dobré navštívit finanční poradnu. V případném insolvenčním návrhu budete posuzováni jako manželé společně. Pokud manžel hospodaří normálně a má úspory, je možné, že návrh bude zamítnut nebo se ukáže jako zbytečný. Pro řešení problému útěkem a okradením věřitelů i manžela nemám publikovatelný výraz. Pro normálně hospodařícího manžela není manželka, která dělá statisícové dluhy a vysedává s kamarádkami u vína, žádným přínosem. Měl včas podat návrh na zúžení SJM, aby se nemusel na dluzích podílet.
Ráda bych se zeptala, zda je nutné do majetkového vyrovnání při rozvodu uvádět i kontokorent a půjčku? Nestačí napsat takto:
Pohledávky nebo dluhy spadající do společného jmění účastníků této dohody, které nejsou v této smlouvě uvedeny, přebírá ten z účastníků, který konkrétní smluvní vztah, ze kterého pohledávka nebo dluh vznikl, uzavřel.
Samozřejmě vím, ze kdyby jeden neplatil, stejně musí dluhy platit i druhý, takže mi to nedává logiku se o tom rozepisovat. Bohužel ale nevím, zda je to takto v pořádku, aby mi to soud nevrátil.
Díky za odpověď, když budete někdo vědět. Psali jste vše?
Podle mě, co se neuvede, tak bere na sebe ten na jehož jsou jméno. Nebo asi líp je uvést s tím, že je ten dotyčný bere úplně na sebe. Výsledek stejný.
@Anonymní píše:
Ráda bych se zeptala, zda je nutné do majetkového vyrovnání při rozvodu uvádět i kontokorent a půjčku? Nestačí napsat takto:
Pohledávky nebo dluhy spadající do společného jmění účastníků této dohody, které nejsou v této smlouvě uvedeny, přebírá ten z účastníků, který konkrétní smluvní vztah, ze kterého pohledávka nebo dluh vznikl, uzavřel.
Samozřejmě vím, ze kdyby jeden neplatil, stejně musí dluhy platit i druhý, takže mi to nedává logiku se o tom rozepisovat. Bohužel ale nevím, zda je to takto v pořádku, aby mi to soud nevrátil.
Díky za odpověď, když budete někdo vědět. Psali jste vše?
Ne. Stačí uvést, že veškeré neuvedene závazky a dluhy spadají na toho, na jehož jméno jsou napsaný.