Rozchod a hypotéka - smlouva

Anonymní
15.6.22 14:54

Rozchod a hypotéka - smlouva

Dobrý den,
rozešli jsme se s přítelem, se kterým jsme koupili na hypotéku dům. Domluvili jsme se, že mi vyplatí určitou částku a vypíše mě z hypotéky, potom já mu převedu svůj podíl.

Rádi bychom to ale měli nějak písemně ošetřené. Máme sice dobré vztahy, ale chvíli ten proces bude trvat (splácet mi to bude postupně a vyvázání z hypotéky taky nebude hned), tak pro klidnější spaní. Má cenu to řešit s notářem/advokátem (případně jak se přibližně pohybují ceny) nebo stačí sepsat si něco sami a např. před svědky podepsat?

Děkuji za rady!
Anonym (majetkové záležitosti)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20874
15.6.22 15:00

No přítel hlavně musí mít příjmy atd. aby tu hypotéku mohl mít sám. Jinak vás banka nevysoupne. To už si ověřil, že to bez problémů projde jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.6.22 15:02

@Cenarius Ano, ale díky za upozornění!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1254
15.6.22 15:24

Měla jsem to úplně stejně. Bývalý partner mě vyplatil a přes notáře se to ošetřilo všechno pěkně černé na Bílem. Bez toho bych do toho našla. Ono by ses pak taky mohla divit, až by ex třeba přestal splácet, dostal se do nějakého srabu a tys zjistila, že hypotéka je stále i vedená na tebe a musíš platit za něj. Notář vše vyřeší i s bankou, očistí tě a samozřejmě stejně je krytý ex, že tě vyplatil a nemůžeš si dům už nárokovat. My platili nějak 1700 Kč. Ale záleží na kraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2667
15.6.22 15:26

Hlavně to vypsání z hypotéky musí schválit a zanést do papírů banka. Jinak jakýkoliv papír mezi vámi nebude směrodatný, banka má svá pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.6.22 15:27

@Ronyx Díky moc! A jak prosím probíhala ta domluva s notářem? Řekli jste mu, co řešíte a on na to má nějaký vzor smlouvy nebo to s vámi sepsal od začátku? A měli jste ošetřené i co byste dělali, kdyby tě banka nedovolila vyvázat z hypotéky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1254
15.6.22 15:37

@janmich ono to vše řešil bývalý s notářem. Dal mu veškeré podklady k domu, a ohledně hypotéky. Taky chtěl vědět vše ohledně majetkového vyrovnání. Do smlouvy zaváděl i to, co si já Odnáším z domu ( samozřejmě jen cenné věci) na kterych Jsme se domluvili jako třeba pračka, lednička… A dál částku, kterou mi vyplatí, aby se nemohl vykroutit a já neskončila a holým zadkem. To vše se řešilo přes mail či mobil. Když byly veškeré papíry připraveny, šli jsme oba za ním a on nám dal podepsat smlouvu, notářsky ověřil a bylo horovo. Samozřejmě před tím vším si musí tvůj bývalý vyřešit na brance, zda lze hypotéku vést pouze na něj (tos říkala, že udělal a nebyl problém) kdyby měl na to malé příjmy, tak bys měla hold smůlu. V tom případě se banka šprajcne a nenaděláš nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.6.22 15:42

@Ronyx Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
15.6.22 17:50

No ja by som svoj podiel prepisala po prijati poslednej splatky od priatela, skor nie… Kde mas istotu, ze ti to zaplati v tych dohodnutych splatkach? Alebo co ak sa nieco stane a on to nebude schopny splacat a ty budes bez podielu a bez tvojej vstupnej sumy?

Je ine doplacat banke a ine exfrajerke, ktora si to musi na sude rirsit sama.

Cest vynimocnym rozchodom v dobrom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
15.6.22 19:46
@Magic Unicorn píše:
No ja by som svoj podiel prepisala po prijati poslednej splatky od priatela, skor nie… Kde mas istotu, ze ti to zaplati v tych dohodnutych splatkach? Alebo co ak sa nieco stane a on to nebude schopny splacat a ty budes bez podielu a bez tvojej vstupnej sumy?

Je ine doplacat banke a ine exfrajerke, ktora si to musi na sude rirsit sama.

Cest vynimocnym rozchodom v dobrom.

A kde ma on jistotu, ze mu to ona po doplaceni fakt prepise?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
15.6.22 20:19

@j.a.n.i1 to je pravda. Idealne by bolo, aby to vyplatil naraz a zarovrn sa ten podiel previedol.

Ale ak to chce splacat asibtolko nema..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2350
16.6.22 06:29

Na splátky nepřistupuj! Poskytovat půjčku zadluženému člověku je riziko. Bez ohledu na kvalitu sepsané smlouvy je prakticky nevymahatelná. I kdyby došlo na soud a exekuci, může požádat o oddlužení a ty z nezajištěné pohledávky dostaneš pár drobných. Raději si nech podíl na nemovitosti. To jsou dobře uložené peníze. Když bude chtít, může podíl odkoupit za tržní cenu, která trvale stoupá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel