Rozdělení domu

Anonymní
9.4.13 19:27

Rozdělení domu

Prvně bych se chtěla omluvit za anonym, myslím, že pochopíte… Žijeme s přítelem v rodinném domě s tchýní. My obýváme horní patro, které jsme si nově zařídili, tchýně je ve svém ve spodním patře. Před několika lety přepsala tchýně dům na svého syna a půlku na svou dceru a tady začíná problém. Její dcera má nasekané hrozné dluhy. Přítel do domu investoval už spoustu peněz (např. nová okna, nová střecha, budeme dělat zateplení).Jeho sestra, ač má půlku baráku ve vlastnictví nepřispěla absolutně ničím. Na jednu stranu to chápu. nebydlí tu, žije v Praze v bytě, my jsme na vesnici.Jde mi o to, že třeba, až jednou tchýně nebude, bude sestra přítele požadovat peníze za svojí půlku, tím jsem si stoprocentně jistá, ale na to my peníze mít nebudem.Sama tchýně uznala, že s tim přepsáním baráku na oba dva udělala blbost. Nevíte jak se to dá řešit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1598
9.4.13 19:31

A jsou u toho nějaké pozemky? pokud tam jsou větší pozemky byla by možnost to prodat jako stavební parcelu a tímto sestru vyplatit, ale ono fakt záleží na členění a velikosti toho pozemku. Jinak asi neporadím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.13 19:32

No jednou budu řešit to samé, ale určitě si schovávejte ústřižky za opravy a renovaci, aby nedostala celou půlku z hodnoty nemovitosti…

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
9.4.13 19:32

Ahoj. Prožívám něco obdobného. Jen s rozdílem, že jsme majitelé tři. Jeden si to chce nechat a my dva ne. Možnosti?! Žádné. Soud nebo domluva. Domluvou nevim jak my, ale se nedohodneme a soudy stojí moooc peněz a tááááhnou se..

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
9.4.13 19:33
@Anonymní píše:
No jednou budu řešit to samé, ale určitě si schovávejte ústřižky za opravy a renovaci, aby nedostala celou půlku z hodnoty nemovitosti…

Na to jsem se též informovala. Pakliže opravuješ něco ze společného majetku, je to jen a jen tvoje volba. Dělat to přeci nemusíš druhá strana ti není povinná něco platit :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.13 19:34

@-Sára tak je to normální dům se zahradou, ale prostě mi nepřijde fér, když my jsme už do toho nacpali tolik peněz :oops: Ona už jednou přišla s tim, že by se měl ten barák prodat a my si koupit někde byt.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.13 19:37
@Brooucinda píše:
Na to jsem se též informovala. Pakliže opravuješ něco ze společného majetku, je to jen a jen tvoje volba. Dělat to přeci nemusíš druhá strana ti není povinná něco platit :zed:

pokud já vložím do nemovitosti 400 tis, přeci mu nebudu dávat ještě 200 z toho, když si zaplatím renovaci aby do baráku třeba neteklo, no a pokud rodiče žijí, tak to dosvědčí ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.13 19:37

Holky chci se zeptat. Tchán daroval barák synovi protože tchán podnikal, měl dluh u finančáku milion.Na baráku je zástavní právo i na pozemky.Syn si to mezitím spravil, narval do toho prachy a nahoře bydlí on s manželkou a dole jeho rodiče. Pokud by tchán umřel kdo by pak platil dluhy? jeho manželka? nebo syn na kterého to bylo přepsané?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.13 19:39

Já to myslela tak, pokud má dům hodnotu 3a půl milionu, dvě bytové jednotky, já si svou opravím, dam nová okna, střechu a vše opravím, přeci jednou bratr nemůže po mě chtít půlku, když zhodnotím cenu domu třeba o 500 tis ne? On tu nežije…

• Citovat
  • Upravit
5420
9.4.13 19:39

No jestli máte jistotu, že to bude chtít, tak bych se s ní zkusila domluvit na postupném splácení její části. Třeba sepsat smlouvu o měsíčním splácení, s tím, že po doplacení dojde přepsání.. Ale vhledem k tomu, že píšeš, že má dluhy, tak bych si sehnala peníze a vyplatila ji co nejdříve. A ty práce a finance manžela bych zahrnula do jeho části, nebo odečetla od její, samozřejmě pokud má doklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
9.4.13 19:42
@Anonymní píše:
Holky chci se zeptat. Tchán daroval barák synovi protože tchán podnikal, měl dluh u finančáku milion.Na baráku je zástavní právo i na pozemky.Syn si to mezitím spravil, narval do toho prachy a nahoře bydlí on s manželkou a dole jeho rodiče. Pokud by tchán umřel kdo by pak platil dluhy? jeho manželka? nebo syn na kterého to bylo přepsané?

Pokud přijmou dědictví tak manželka a jeho děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.4.13 19:44

@Brooucinda zakladatelko promiň OT, ale Broo, prosím tě, načerpám t tvé zkušenosti, zcela opačně, dům je na třetiny tří vlastníků, respektive maminka zemřela minulý týden, dvě děti se s ní léta nestýkaly, nicménš o dědoctví mají velký zájem, to jedno tu bydlí, staralo se, je zedník, ten dům do stavu v jakém je postavil rodičům on, má jako jediný jiného tatínka, ldyý ten zemřel před 4-mi roky, vzdal se svého podílu ve prospěch maminky, takže, teď jsou stejní tři dědicové a ti dva už se nechali slyšet, že to chtějí prodat a chtějí prachy. Může ho někdo donutit ten dům prodat? Když nebude souhlasit, je to na občansko právní spor? Táhne se to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
9.4.13 19:44

Ne. Ty do toho ty peníze vkládat nemusíš a když ta asi sestra? bude chtít být zlá a bude se chtít soudit tak nezáleží na tom kdo tam udělal to nebo jestli děda udělal dlaždičky. Zkrátka cena ted a basta. Bohužel. U nás je naštěstí výhoda, že jsme tři. V tomto případě by platilo, že já a bratr můžeme bratra přehlasovat, aby se tam žádné změny nedělaly. Ovšem jak je to v případě půl na půl :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
9.4.13 19:48

@terinka4444 Jo tak to jsme taky řešili. Byla jsem se zeptat u soudkyně a bylo mi řečeno, že zákonnou cestou se domluvit člověka k prodeji donutit nemůžeš! :mrgreen: Asi vražda :lol: :lol: Pouze soudy. V tom případě záleží kolik toho ten dotyčný soudce má na stole. Ale zároveň bylo řečeno, že i kdyby tam neměl nic nemám počítat s rokem :zed: Neustále běží zánné lhůty, které se musí dodržovat. a tak se to táhne a táhne. Jo jinak už jne to, že tam tu žalobu přineseš, něco zatáhneš :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.13 19:49

@roksy25 A pokud nepřijmou dědictví? On ten barák by nespadal do dědictví, když byl darován tomu synovi, bohužel tedy i s dluhy které na té nemovitosti váznou. Vůbec tomu nerozumím, ale mám strach z toho, že jednou o ten barák přijdeme.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová