Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 Buď je musí vyplatit, nebo oni můžou prodat svůj podíl, ale nemůžou tě donutit prodat svou část. Ovšem nový majitel pak může dělat peklo a chtít třeba nájemné.
@Anonymní píše:
Já to myslela tak, pokud má dům hodnotu 3a půl milionu, dvě bytové jednotky, já si svou opravím, dam nová okna, střechu a vše opravím, přeci jednou bratr nemůže po mě chtít půlku, když zhodnotím cenu domu třeba o 500 tis ne? On tu nežije…
já nejsem právník, ale třeba by mohlo zrovna u vás nějak platit že vy nahoře a zbytek dole. Nevím. Ale jak říkám. Bratr chtěla do naší společné nemovitosti dávat nový kotel. Od nás by nemohl chtít ani korunu, v případě že bychom mu to dovolili. Ale nedovolili ![]()
Zakladatelko, předpokládám, že každý ze sourozenců má ideální polovinu, takže by bylo dobré si to nechat vymezit na jednotky. Že vaše by byla ta část, kterou obýváte a kterou jste si opravili a sestra by dostala tu část, kterou obývá tchyně. Je velice pravděpodobné, že ji bude chtít po matčině smrti prodat- já kdybych měla dluhy, tak bych také preferovala si je dědictvím po rodičích splatit, než si držet polovinu domu někde na vesnici. Ale bude prodávat jen tu svoji bytovou jednotku, vám ta vaše opravená zůstane.
@Anonymní píše:
@roksy25 A pokud nepřijmou dědictví? On ten barák by nespadal do dědictví, když byl darován tomu synovi, bohužel tedy i s dluhy které na té nemovitosti váznou. Vůbec tomu nerozumím, ale mám strach z toho, že jednou o ten barák přijdeme.
No bohužel si myslím, že pokud nepřijme, nemusí sice platit dluhy, ale vzhledem k zástavnímu právu asi o něj přijdete. A dříve to bylo do výše dědictví, teď už jsou to všechny dluhy. Ale možná se mýlím.
@Brooucinda
Určitě jde vymezit dům o dvou patrech, který vlastní dva majitelé a jsou to vlastně dvě samostatné bytové jednotky (to řešil můj manžel a jeho bratr, takže tím jsem si jistá) Dům o třech majitelích by asi musel mít tři bytové jednotky, aby šel rozdělit, ale to jen tak logicky odvozuji z podstaty věci… ![]()
@Anonymní píše:
Prvně bych se chtěla omluvit za anonym, myslím, že pochopíte… Žijeme s přítelem v rodinném domě s tchýní. My obýváme horní patro, které jsme si nově zařídili, tchýně je ve svém ve spodním patře. Před několika lety přepsala tchýně dům na svého syna a půlku na svou dceru a tady začíná problém. Její dcera má nasekané hrozné dluhy. Přítel do domu investoval už spoustu peněz (např. nová okna, nová střecha, budeme dělat zateplení).Jeho sestra, ač má půlku baráku ve vlastnictví nepřispěla absolutně ničím. Na jednu stranu to chápu. nebydlí tu, žije v Praze v bytě, my jsme na vesnici.Jde mi o to, že třeba, až jednou tchýně nebude, bude sestra přítele požadovat peníze za svojí půlku, tím jsem si stoprocentně jistá, ale na to my peníze mít nebudem.Sama tchýně uznala, že s tim přepsáním baráku na oba dva udělala blbost. Nevíte jak se to dá řešit?
tchýně může požadovat navrácení daru.. pokud je sestra napsaná v katastru, pak je to problém, to se jinak ani udělat nedá… a rozhodně sepsat, co vše se opravovalo, kdo to financoval, vše doložit.. ideálně by bylo mít odhad před začátkem stavebních a renovačních prací…
@martina.se V případě soudu, je ale zajímá odhad starý maximálně tři měsíce!!!
@Brooucinda píše:
@terinka4444 Jo tak to jsme taky řešili. Byla jsem se zeptat u soudkyně a bylo mi řečeno, že zákonnou cestou se domluvit člověka k prodeji donutit nemůžeš!Asi vražda
![]()
Pouze soudy. V tom případě záleží kolik toho ten dotyčný soudce má na stole. Ale zároveň bylo řečeno, že i kdyby tam neměl nic nemám počítat s rokem
Neustále běží zánné lhůty, které se musí dodržovat. a tak se to táhne a táhne. Jo jinak už jne to, že tam tu žalobu přineseš, něco zatáhneš
![]()
![]()
@me2dova ale střecha se dělala na celý barák a zateplení bude také, okna ne, ty máme jen nahoře, ale teda fakt si nedovedu představit, že spodní patro prodá a nastěhují se sem cizí lidé. To fakt můžu jít do bytu.
@roksy25 píše:
@terinka4444 Buď je musí vyplatit, nebo oni můžou prodat svůj podíl, ale nemůžou tě donutit prodat svou část. Ovšem nový majitel pak může dělat peklo a chtít třeba nájemné.
@terinka4444 Poplatky jdou děleno majitely. Např. 1200záloha na el. děleno 2,3,4… V případě, že dědictví přijmete, zaplatíte i dluhy. Jinak v případě že v nemovitosti někdo bydlí, je třeba mezi majiteli sepsat nájemní smlouvu, příp. podmínky užívání, návštěv a pod… Mazeeeeec! Tam jdu k notářce v pondělí. Nabitá informacema
My jsme s manželem připraveni konat. Jestli to brqtr nebude chtít prodat, tak to ani nebude mít ![]()
@Anonymní píše:
@me2dova ale střecha se dělala na celý barák a zateplení bude také, okna ne, ty máme jen nahoře, ale teda fakt si nedovedu představit, že spodní patro prodá a nastěhují se sem cizí lidé. To fakt můžu jít do bytu.
Ale dneska ti nikdo nekoupí půl nemovitosti. Neboj! Máte dvě varianty. Jako my. Domluva a sepsání domluvy a nebo soud. Pak ale neplánujte zateplení ![]()