Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám možnost koupit výhodně nábytek z Ikey (potřebujeme jen na pár let, nový není nutný). Akorat je problém, že by musel být před stěhováním rozebrán a doma znovu sestaven. A vím, že už jednou byl kvůli stěhování rozebírán. Já s tím zkušenost nemám, když jsme se stěhovali, brali jsme jen menší kusy, co se nemusely rozebírat. Ale slyšela jsem, že u Ikey nějaké rozebírání a znovu smontování není nic moc, že to prostě už pak tolik nedrží. Chci to do dětského pokoje, o to víc to řeším, aby nedejboze se pak něco nesesypalo na dítě. Možnost nerozebírat není, váha cca 80 kg plus nemáme nikoho, kdo by nám s pomohl se stěhováním tak velkého kusu do schodů. Mne dost děsí představa, že si nábytek budeme muset rozebrat, odtáhnout, dat dohromady a pak zjistíme, že to je rozvrzany a nebytelný ( v rámci možností
). Nevíte, jak moc je pak na nábytku poznat, že už byl párkrát rozebrán a smontován? Jde mi vyloženě o tu Ikeu, což není zrovna nějaká extra kvalita, takže si myslím, že to třeba na tohle ani není stavěné no ![]()
Hodne zalezi na materialu konkretniho kusu nabytku. Nemuzes dat odkaz na stranky IKEA?
Záleží dost na tom o co se jedná, jelikož něco rozmontovat prakticky nejde, něco jde, ale po smontování už to není ono a něco jde rozmontovat a smontovat úplně v pohodě. Vím, že něco jsem musel lepit, aby to pořádně drželo. Což už znamenalo, že to nikdy nikdo nerozmontuje. ![]()
Záleží o co jde. Zrovna včera jsme stavěli skříň (sice nebyla z Ikei), ale používali jsme i lepidlo - což by mohl být problém, pokud jsou nějaké části už slepené.
@Cenarius a to mě děsí
je to komoda, délka 160 cm. Takže se nabízí otázka, jak bysme ji jednou dostali z baráku ven, když by byla slepena a nešla rozmontovat
prodává se za pakatel, ale nevím, jestli není lepší koupit novou, v klidu ji po částech vynést a smontovat. Takže bysme pro ni museli jet dál, teď ta práce se rozebíráním atd a pak abych ještě trnula, zda se nebude zasekávat, nebo tam „plandat“…nikdy jsme nábytek nerozebírali, tak vůbec netuším, třeba jsem naivní a ani na to dnešní nábytek za ty ceny není stavěnej ![]()
@izabe jedná se o komodu, snad by měly jít šuplíky vyndat, ale nejsem si jistá, jestli to za to ušetření stojí, aby se nám pak brzo nerozpadla, bude hodně používaná… momentálně se přikláním ke koupi nové…
Kolik to váží po vydání šuplíků? Pak se to bude i lépe držet a přestěhovat v celku by to třeba šlo?
@Kerstinn85 píše:
Ahoj, mám možnost koupit výhodně nábytek z Ikey (potřebujeme jen na pár let, nový není nutný). Akorat je problém, že by musel být před stěhováním rozebrán a doma znovu sestaven. A vím, že už jednou byl kvůli stěhování rozebírán. Já s tím zkušenost nemám, když jsme se stěhovali, brali jsme jen menší kusy, co se nemusely rozebírat. Ale slyšela jsem, že u Ikey nějaké rozebírání a znovu smontování není nic moc, že to prostě už pak tolik nedrží. Chci to do dětského pokoje, o to víc to řeším, aby nedejboze se pak něco nesesypalo na dítě. Možnost nerozebírat není, váha cca 80 kg plus nemáme nikoho, kdo by nám s pomohl se stěhováním tak velkého kusu do schodů. Mne dost děsí představa, že si nábytek budeme muset rozebrat, odtáhnout, dat dohromady a pak zjistíme, že to je rozvrzany a nebytelný ( v rámci možností). Nevíte, jak moc je pak na nábytku poznat, že už byl párkrát rozebrán a smontován? Jde mi vyloženě o tu Ikeu, což není zrovna nějaká extra kvalita, takže si myslím, že to třeba na tohle ani není stavěné no
Máme skříň PAX, kterou jsem rozebrali na místě koupení a sestavili, pak jsme stěhovali z pokoje do pokoje, takže částečně rozebrali a pak stěhovali do jiného pokoje ještě jednou. To už teda je poslední stěhování, nedávno se manželovi vylomil šuplík, ale to bylo jeho chybou, má ho přetížený.
@Kerstinn85 píše:
@Birdonawire jedná se o tuto komodu…https://www.ikea.com/…la-60403584/
tak z toho vytáhneš šuplíky a i tu bednu musíš montovat? však ta už pak nic neváží. Jinak tohle půjde v pohoě, tam jediný problém je vzadu ten papundekl, který je tam natlučený hřebíčkama
@Kerstinn85 píše:
@Cenarius a to mě děsíje to komoda, délka 160 cm. Takže se nabízí otázka, jak bysme ji jednou dostali z baráku ven, když by byla slepena a nešla rozmontovat
prodává se za pakatel, ale nevím, jestli není lepší koupit novou, v klidu ji po částech vynést a smontovat. Takže bysme pro ni museli jet dál, teď ta práce se rozebíráním atd a pak abych ještě trnula, zda se nebude zasekávat, nebo tam „plandat“…nikdy jsme nábytek nerozebírali, tak vůbec netuším, třeba jsem naivní a ani na to dnešní nábytek za ty ceny není stavěnej
Kdo to sestavoval, by měl říct, zda i lepil. Jestli lepil, smolík. Já osobně bych to nerozmontovávala.
@Kerstinn85 píše:
@Birdonawire jedná se o tuto komodu…https://www.ikea.com/…la-60403584/
Kdyz vyndas supliky, tak tohle vynesou dva chlapi s prstem v nose.
Fakt nemas kolem sebe nekoho na pomoc??
My máme tyhle komody dvě, jen ty 80 cm. Ta asi 10 let stará drží a ani se nehne, přežila stěhování (jen jsme vyndali šuplata a rám nerozebírali) a furt OK. Druhé jsou 4 roky a konstrukčně je řešená trochu jinak a od počátku je taková rozvrzanější, šuplata se nesmí tolik plnit a když za ně děti zaberou, tak vypadnou z pojezdu. A to byla kupovaná nová.
Tuhle ale poloviční komodu máme. Bez šuplíků ji v pohodě přenesu i sama. Takže tu větší ve dvou s přestávkami dáte. Možná se na stojáka vejde i do výtahu. (pokud není extra malý)
Jinak rozmontovat by taky měla jít v pohodě až na zadní stěnu, která je nejspíš přibitá hřebíky.
1. montáž to má šanci přežít v pohodě. Používání neřeším. Demontáž už asi znát může být. Ještě hůř balení. Transport bude závislý na kvalitě balení. Opětovná montáž- nevěřím, že nezanechá stopy.
Ikea má spoustu věcí vyrobenu z tvrzeného papíru s příměsí něčeho. Co dřív byly desky tloušťky 18 jsou teď 12 mm jen. Co byly kovové spojovací díly- často jsou teď z plastu. Ten materiál dobře snese prvotní utažení. Ale povolení a opětovné utažení prostě způsobí menší pevnost těch spojů.