Rozinky obsahují tuk?

2978
10.6.11 20:21

Rozinky obsahují tuk?

Dnes jsem koupila rozinky s tím, že je Verunce dám místo bonbónů a koukám na složení a je tam napsáno, že obsahuje rostliný tuk. To nechápu, jak je to možné?
Jsem myslela, že rozinka se dělá tak, že se usuší víno, toť vše. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
10.6.11 20:28

V „slupce“, která obaluje jadérko, se nachází relativně velké množství rostlinného oleje. Rozinky taky třeba způsobujou plynatost u lidí, co mají problémy se žlučníkem. Zdravým lidem - a zdravým dětem - to nedělá nic.
Mimochodem - když měli Němci na východní frontě problém se zamrzáním svých pušek a samopalů, řešili to natíráním pomocí různých rostlinných olejů - jednou ze zkoušených variant byl i olej z vinných peciček… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
10.6.11 20:29

Taky mám takové. Ale pořád lepší, než když jsou sířené :cert: . Čtu složení, ale vždycky jsem to nedělala, takže nevím, jestli je rostlinný ruk v každých, řekla bych, že ne :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.6.11 20:31

hkac: ten rostlinný olej je v každých. Je v obalu pecičky a samotné pecičce. I když jsou některé bez peciček, ten obal tam zůstává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
10.6.11 20:31

Olej lisovaný z vinných peciček se dá koupit za rozumný peníz v Kauflandu a do salátů je moc dobrý. Takže - oni ho tam nepřidávají, je tam v relativně malém množství, ale i v přírodním vínu se trochu tuku vyskytuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
10.6.11 20:38

Aha, tak to fakt koukám, jsem vůbec netušila, dík za vysvětlení, jsem pořád nechápala jak to suší s olejem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
10.6.11 20:41

POkud je tuk (olej) napsaný v nutričních hodnotách, bude to ten tuk v hroznovém vínu (jádrech). Ale pokud je ve složení např: sušené hroznové víno, rostlinný olej. Znamená to, že je tam přidaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
10.6.11 20:44
Jura007 píše:
hkac: ten rostlinný olej je v každých. Je v obalu pecičky a samotné pecičce. I když jsou některé bez peciček, ten obal tam zůstává…
Alpaka píše:
POkud je tuk (olejú napsaný v nutričních hodnotách, bude to ten tuk v hroznovém vínu (jádrech). Ale pokud je ve složení např: sušené hroznové víno, rostlinný olej. Znamená to, že je tam přidaný.

V těch, co kupuju já, je ve složení, takže to právě chápu tak, že tam byl přidaný. Pokud je to jen olej z nějaké části vína, tak by tam nebyl psaný zvlášť, ne? :nevim: Já je kupuju pro sebe, takže mi tam nevadí :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11314
10.6.11 20:49

Myslím si, že pokud je ve složení napsáno rostlinný olej, je to přidaná surovina do výrobku - tedy jsou opravdu olejované (většinou slunečnicovým olejem), nejedná se o přírodní součást rozinek jako takových.

Podle mě se to dělá proto, aby se nelepily (v baličce ty hroudy slepených rozinek dělají neplechu a špatně se rozvažují), a možná taky kvůli vzhledu - a pozná se to i podle toho, že jsou lesklé. Olejované bývají i mnohé Bio rozinky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
10.6.11 20:51

:nevim: hmmm tak ja ho tam mam ve složení a pořád nechápu proč ho tam dávají kvůli čemu??? :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
11.6.11 07:17
Žiža1 píše:
Myslím si, že pokud je ve složení napsáno rostlinný olej, je to přidaná surovina do výrobku - tedy jsou opravdu olejované (většinou slunečnicovým olejem), nejedná se o přírodní součást rozinek jako takových.Podle mě se to dělá proto, aby se nelepily (v baličce ty hroudy slepených rozinek dělají neplechu a špatně se rozvažují), a možná taky kvůli vzhledu - a pozná se to i podle toho, že jsou lesklé. Olejované bývají i mnohé Bio rozinky…

souhlasim, prirozeny obsah by na obale neuvadeli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
11.6.11 09:36

Já mám pocit, že tam ten tuk přidávají i kvůli konzervaci, když je rozinka pokrytá vrstičkou tuku, tak se k ní nedostane případná vlhkost a nezplesniví.
nicméně rostliný tuk mi v rozinkách nevadí, hlavně když v nich nejsou konzervanty, což je občas problém v normálním supermarketu sehnat, takže už automaticky kupuju bio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
11.6.11 10:13
Gladys píše:
Já mám pocit, že tam ten tuk přidávají i kvůli konzervaci, když je rozinka pokrytá vrstičkou tuku, tak se k ní nedostane případná vlhkost a nezplesniví.
nicméně rostliný tuk mi v rozinkách nevadí, hlavně když v nich nejsou konzervanty, což je občas problém v normálním supermarketu sehnat, takže už automaticky kupuju bio.

Problém je, že to často není blíže definovaný olej, často obsahuje třeba sojový olej - kvuli alergikům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
11.6.11 15:06

Hmm, to je fakt. :think: On možná ani není specifikovaný, protože to může být mix různých podle mě. Ale v tom případě by mělo být ze zákona na balení napsáno, že může obsahovat stopy nějakého alergenu, ne? Že kdyby v tom byla i jen část toho sojového, tak by to tam mělo být uvedeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11314
11.6.11 18:23
Gladys píše:
Hmm, to je fakt. :think: On možná ani není specifikovaný, protože to může být mix různých podle mě. Ale v tom případě by mělo být ze zákona na balení napsáno, že může obsahovat stopy nějakého alergenu, ne? Že kdyby v tom byla i jen část toho sojového, tak by to tam mělo být uvedeno.

Podle legislativy je to tak, jak říkáš, ovšem realita bývá občas jiná :wink: - buď chtějí vyplácat staré obaly a nebo nemají člověka, co jim sleduje nové vyhlášky.
Alergeny z přímo použitých surovin a stopy alergenů podle toho, co se ještě ve výrobě používá (i když do jiných vyráběných potravin), pokud důkladně nečistí výrobní linky.
Ale nevím, jestli ještě ze zákona není nějaká lhůta na výměnu obalů, i když už to platí myslím min. 2 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák