Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
měla bych na Vás prosbu. Mám 6 měsíčního chlapečka, který je živený v poměru MM/UM tak 50/50. V květnu (to bude malému 10 měsíců) odjíždím na 4 dny mimo republiku (školení v rámci práce) a není možné vzít sebou malého. Můj dotaz se týká kojení: myslíte si, že je reálné, když budu odsávat, abych nepřišla o mléko? Malej je na flašku zvyklý od malička, tatínek se o něho postará, ale prostě mám strach, že i když teď kojím tak půl na půl, že se mléko přestane tvořit a nebo se malý nepřisaje. V podstatě teď kojím jenom přes noc a dopoledne, přes den prso nechce. Má někdo podobnou zkušenost? Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi.
Pokud budeš odsávat, tak by to mělo být ok.jde o to jestli malej ještě prso bude chtít ![]()
@Mates1985 Malý se odstavil 2. ledna a pořád se mi dělá mlíko. Pokud v té době ještě budeš kojit (zvlášť, když už jste na UM částečně), tak myslím, že prsa pojedou úplně bez problému. Jestli se ovšem přisaje malý, to uvidíš.
Příspěvek upraven 28.01.14 v 20:34
@Mates1985 rozkojit by ses mela v pohode pokud budes chtit ty i maly
(ano muze se stat, ze by odmitnul) i bez toho abys odsavala. Nevim kolik odsajes ted ale ja trba kolem toho desate mesice uz bych aei neodsala nic relevantniho ![]()
Ahoj, já musela na pár dní přestat kojit, když byla dcerka menší, tak nevím, jak to bude u tebe. Musela jsem na operaci, když jí byly dva měsíce. Dva týdny jsem odstříkávala do mrazáku zásobu, aby měla baštu, když nebudu moc po narkóze kojit. Začala jsem odsávat asi šest hodin po operaci a odstříkávala jsem co šest hodin obě prsa naráz a šlo to bez problémů. Takhle jsem vydržela tři dny, než jsem ze sebe dostala léky a mohla zase začít kojit. Malá se pak přisála bez problémů (naopak na ní bylo vidět, jakou měla radost, že dostala prso a ne lahev
) a kojíme dál. Zkus se obrátit na laktační poradnu, tam budou vědět nejlíp. Když jsem měla problémy, volala jsem poradnu při ÚPMD v Podolí a vždycky tam byli moc milí.
@Mates1985 Ahoj, malé je 5 měsíců. Kojím částečně, zbytek je na UM. Byla jsem tři dny pryč, malá dostávala lahev a po návratu jedeme dál. S Sebou jsem měla odsávačku a 3-4× za den jsem odsávala. Držím palce.
Tak nejstarší dcerku čeká operace a já s ní budu v nemocnici. S roční dcerkou bude doma manžel, kojím ji v noci a jednou přes den, a s dcerou budeme týden v nemocnici. Myslíte si, že to zvládnu bez odsávačky a malá se i po týdnu přisaje? Má alergii na kravskou bílkovinu, takže žádné jogurty atd a umělé mlíčko nechce.
@nataluska Odsávačku bych si raději vzala a malá může přijít na návštěvu, ne ![]()
@nataluska No, já bych roční dítě do nemocnice nebrala, to ani za předpokladu, že by šlo o oddělení, kde není takové riziko infekce..
Nemůže být s dcerou v nemocnici manžel? Předpokládám, že nebude v práci, když má hlídat malou doma.
Odpověď na otázku - ano, přisát se může. Zkušenost mám. Syn ve 14 měsících dostal nějakou střevní infekci, byl na JIP na kapačkách a nemohla jsem ho kojit asi 5 dní, bez problémů se přisál.
Já jsem odsávala, bez odsávačky si to nedovedu představit.
Prostřední dcera se mi taky bez problémů přisála, když byla ve 14 dnech asi týden krmena z láhve - měla pozdní novorozeneckou žlutenku, museli jsme do nemocnice, byla znovu na fototerapii. Ale dostávala moje MM - převařené.
Nejmladší dcera se mi odstavila sama od sebe asi před 2 měsíci a ještě dva měsíce před tím pila už jen z levého prsa a večer před spaním - mléko mám pořád, kdyby byla nutnost, rozkojila bych se(už má ale 19 měsíců a nechce
)
Je to hodně individuální. Z hladiska matky i dítěte.
@j.a.n.i1 @Jana206 budeme cca hodinu a půl cesty od domova, takže na návštěvu asi nepřijedou. Manžel bude doma s nejmladší a prostřední dcerkou. Nechce ani slyšet, že by měl být s dcerkouv nemocnici on, to asi ne, je to hold na mě a doufám, že se malá potom chytne, je docela závisláček na mě, tak uvidíme.
@nataluska Tak to je sobec, promiň..
Chápala bych, kdyby šlo o nějakou vážnou operaci a chtěla bys s ní být Ty..
Ale pokud je to, tak jak píšeš, tak to vidím, že je sobec.
Můj přítel byl v nemocnici na operaci s prostředním dítětem a já jsem byla s nejstarším a nejmladším doma - bylo jí rok, taky byla často kojená a na mě závislá..Copak mu nezáleží na tom, aby jeho dítě bylo kojeno? A bude mít na ni nervy, když bude třeba řvát a nebude moct usnout(může a nemusí).
Snažila bych se chlapa zlomit.
@Jana206 jedná se o docela náročné odstranění rozsáhlého a hlubokého znaménka i s následným odebráním kožního štěpu, takže docela náročné. Dcerka je velký plašan, má strach z doktorů, takže bych tam s ní ráda chtěla být. No, je to zapeklitá situace.
@nataluska Mě hodina a půl nepřijde až tolik, za námi takhle partner byl. Plus nechci tedy malovat čerta na zeď, ale může se stát, že nepůjde vše ideálně a zůstanete tam déle ![]()
@nataluska A nemůžeš tam s ní být třeba první dva dny (po dobu operace a těsně po) a pak manžel? Mladšího ročního taky dost kojím, nechce moc jíst a hlavně pít, pokud by starší musel nedej Bože do nemocnice, přijde mi automatické, že by tam šel manžel (pokud bych si mladšího nemohla vzít s sebou). Osobně si ani nedovedu představit, co by se tu dělo, až by se mladší v noci probudil a nedostal prso… Ani chlap by si na to netroufnul.
@nataluska A taky si teda myslím, že by se manžel přemoct mohl, zvlášť když je tam ta alergie.