Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
mám dotaz ohledně kojení. Malpu plě kojím a na začátku března mám plánu v rámci zvýšení kvalifikace být pryč 5 sobot a neděl. Ne že bych odjela na celý víkend, ale přes celý den budu pryč. Mám trošku obavu, aby to neohrozilo laktaci. Malá bude mít v té době 5 měsíců.
Poradíte jak nejíp na to? Mlíka mám odstříkanýho v mrazáku dost a i dát jí párkrát UM se mi nepříčí, ale kojit bych kvůli tomu přestat nechtěla. Díky ![]()
Tak hlavně vyzkoušet láhev - nějakou pro kojené děti nebo dát z nějakého učícího hrníčku. Pokud bude v pohodě, je to fajn, moje se nikdy z ničeho jinýho nenapila. No a pokud tě to bude tlačit, tak jednou, dvakrát za den odsát. Laktace už by měla být docela ustálená, takže já bych to tak černě neviděla. Když jí nakojíš ráno a večer, tak bys to možná zvládla i bez toho odsávání. Ale to já soudím podle sebe, já dojim už dva a čtvrt roku a stále mám na rozdávání.
Co to znamená celý den pryč? Od kolika do kolika? Nemůže ji manžel přivézt na kojeni o polední pauze (tak jsem to řešila já). Pokud to nejde, tak bych aspoň v poledne celou dávku odstrikala.
@Sibyla0
No ja nemala problem do tych 4mes z lahve..teraz rev a nevezme lahev, hrnek, nic(rozne druhy a iba s MM, s vodou ano)..takze tiez nevim jak mam vyriesit urcite povinnosti.. ![]()
Určitě budeš nucena odstříkávat.. a um nejdřív vyzkoušet, protože se může stát, že ho dítko nevezme
to samé platí o lahvi.. nebo se taky stane, že vezme lahev a pak už odmítne prso - z lahve to jde lépe. Každopádně Ty v intervalu kojení ostříkávat.. nic víc se poradit nedá ![]()
Já šla po šestinedělí od kojeného dítěte do školy. Jezdívám jednou týdně na přednášky, jsem pryč od 6 do 17h a kojím už víc jak půl roku naprosto v pohodě. Někdy si kluka beru s sebou, ale to hlavně kvůli plavání staršího - manžel musí se starším dopoledne na plavání a hlídání pro mimino prostě není, takže ho mám občas na hodinku ve škole a tím pádem aspoň jednou nakojím. Ale je to opravdu příležitostně, když tam potřebuji být už od rána. Jinak jsem vždycky tahala do školy odsávačku a zkrátka odstříkala do úlevy, teď už neodstříkávám, je to teda někdy v boj, v poledne už mám pocit, že mi prsa bouchnou, ale vydržet se to dá a doma první co dělám, tak beru dítě a dávám ho k prsu.
Jinak doporučím opravdu vyzkoušet flašku (nebo něco jiného, z čeho chcete v době nepřítomnosti krmit), protože u nás to byl opravdu boj a trvalo pár týdnů, než vzal láhev na milost a já jsem mohla v klidu do školy.
Holky moc děkuju za rady. UM samo i s lahvičkou zkusím dopředu. Možná mi i vystačí zásoby MM co mám. Celý den pryč zanmená cca od 8 ráno do šesti do večera.
Manžel mi ji asi občas přiveze, ale je to i v jiném městě a taky mám ještě staršího syna tak to je komplikované. Snad to zvládneme. ![]()
@gabi.design Díky moc, potěšilo mě, že se to dá zmáknout. ![]()
Ja bych doporucila el. odsavacku Medela swing, viz můj bazar:-))))
@Tervej Medeláckou odsávačku mám, ale díky. Sice ne swing, ale Electric. Nicméně u obou dětí jsem si s ní vystačila.
![]()