Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Kolko vypijes tekutin za den?
A dokedy sa chces takto trapit?
Jediné, co ti opravdu pomůže, je se uklidnit!!! Věř mi, vím, o čem mluvím. Měla jsem před rokem naprosto stejnou situaci, nakonec jsem to nezvládla a zůstala jen u odsávání a podávání MM z lahvičky. Pokud nechceš dopadnout stejně, zruš dokrm, vlez si s malou na 2 nebo 3 dny do postele a při každém jejím projeveném zájmu o prso jí koj. Klidně co hodinu. Jedině tak tvůj mozek zareaguje na zvýšenou potřebu mléka a začne se tvořit více. Hlavně i ty si odpočineš, nic jiného neřeš, pokud to samozřejmě jde, buď jen s malou. Když bude spát ona, spi ty, buďte jen spolu. Snad to ostatní členové rodiny pochopí. Ale jediné, co ti opravdu pomůže je, že se pokusíš být v klidu a začneš si věřit!!! Já jakmile jsem se uklidnila, tak jsem odsála tolik mlíka, že bych mohla kojit trojčata, takže vše je opravdu v hlavě. Na zvýšení laktace jsem zkoušela ÚPLNĚ všechno, co jsem na netu vyčetla, utrácela za drahé preparáty a bylinky, ale bez výsledku. Homeopatika zabrala vždycky jen dočasně, takže na ty se taky vyprdni. Jediné, co malinko zvyšovalo tvorbu, byl čaj pro kojící matky od Lerosu, ten BIO, oranžový. Držím pěstičky, ať to zvládneš
Jo, a na to nahřívání stačí ty polštářky, dobře se kojí taky po tom, co vylezeš ze sprchy nebo vany a před kojením, tak 10 minut, si dej teplý nápoj ![]()
No, chtělo by to mít dítě u prsa pořád a ne jen, když je velká přestávka nebo klid. Bez dítěte na prsu se to mlíko prostě dělat nebude
.
Nedat dokrm. Lehnout s dítětem nahá do postele a kojit na střídačku jedno prso, druhé prso, jedno prso, druhé prso. Vezmi si k tomu knížku nebo notebooky a ležte a kojte. Bez pláče se to asi neobejde, ale laktace se zvýší nejpozději do dvou dnů ![]()
@micelinka píše:
No, chtělo by to mít dítě u prsa pořád a ne jen, když je velká přestávka nebo klid. Bez dítěte na prsu se to mlíko prostě dělat nebude.
To já vím, že by bylo dobré mít malou na prsu pořád, ale mám ještě 2 starší dítka 3 roky a 16 měsíců a těm se musím taky věnovat ![]()
@Anonymní píše:
To já vím, že by bylo dobré mít malou na prsu pořád, ale mám ještě 2 starší dítka 3 roky a 16 měsíců a těm se musím taky věnovat
tak to je blba situacia.. ![]()
Pijes dost?
Mne sa vibec netvorilo, ked som nevypila viac aki 2,5l..
@Janinka1983 píše:
Jediné, co ti opravdu pomůže, je se uklidnit!!! Věř mi, vím, o čem mluvím. Měla jsem před rokem naprosto stejnou situaci, nakonec jsem to nezvládla a zůstala jen u odsávání a podávání MM z lahvičky. Pokud nechceš dopadnout stejně, zruš dokrm, vlez si s malou na 2 nebo 3 dny do postele a při každém jejím projeveném zájmu o prso jí koj. Klidně co hodinu. Jedině tak tvůj mozek zareaguje na zvýšenou potřebu mléka a začne se tvořit více. Hlavně i ty si odpočineš, nic jiného neřeš, pokud to samozřejmě jde, buď jen s malou. Když bude spát ona, spi ty, buďte jen spolu. Snad to ostatní členové rodiny pochopí. Ale jediné, co ti opravdu pomůže je, že se pokusíš být v klidu a začneš si věřit!!! Já jakmile jsem se uklidnila, tak jsem odsála tolik mlíka, že bych mohla kojit trojčata, takže vše je opravdu v hlavě. Na zvýšení laktace jsem zkoušela ÚPLNĚ všechno, co jsem na netu vyčetla, utrácela za drahé preparáty a bylinky, ale bez výsledku. Homeopatika zabrala vždycky jen dočasně, takže na ty se taky vyprdni. Jediné, co malinko zvyšovalo tvorbu, byl čaj pro kojící matky od Lerosu, ten BIO, oranžový. Držím pěstičky, ať to zvládnešJo, a na to nahřívání stačí ty polštářky, dobře se kojí taky po tom, co vylezeš ze sprchy nebo vany a před kojením, tak 10 minut, si dej teplý nápoj
Naprosto souhlasím.
Hlavní je pohoda a klid.
Na zvýšení laktace: odsávat nebo odstříkávat, pít meltu, kojící čaj (za mě Dr. Popov - Laktozin, dostatek tekutin, silný drůbeží vývar (to zabíralo mně a jedla jsem ho skoro po celou dobu, co jsem kojila), plnohodnotnou stravu.
Před kojení je dobré prsa nahřát a trochu odstříkat, aby se mimi nemuselo tolik namáhat.
Jinak dobré rady najdeš na kojení. net (on-line poradna, jsou tam příběhy s podobnými problémy, třeba tam něco najdeš). ![]()
@Anonymní píše:
To já vím, že by bylo dobré mít malou na prsu pořád, ale mám ještě 2 starší dítka 3 roky a 16 měsíců a těm se musím taky věnovat
Nooooo, tak to je opravdu špatná situace
Tak jen častěji kojit a být hlavně v klidu. Pít 3 litry tekutin denně, tělo brzy zareaguje. Ale dokrm bych zrušila, radši častěji koj.
Ahoj,
Přes den budím nejdéle každé 3 hodiny, když si teda neřekne dříve, v noci malou nebudím, ale vstávám já a odsávám prsa odsávačkou, abych pak měla mlíčko na dokrm. Snažím se střídat při koju prsa a kojím z obou. Piju kojočaje, meltu, koupila jsem i homeo, nicméně se to asi míjí účinkem
Budu vděčná za každý tip na zvýšení laktace. Ještě dotaz, jak nahříváte prsa před kojením? Stačí, když na ně položím třeba nahřátý polštářek s pecičkama?
mám doma 3 týdenní miminko a už od porodnice dokrmujeme UM. V porodnici jsem se nerozkojila, doma se to začalo zlepšovat, nicméně mlíčka je pořád málo. Občas nakojíme (když máme velkou přestávku nebo klid na kojo) i 90ml, ale teď poslední dny je to málo. Ráno si vzala jenom 30ml a řvala hlady, tak jsem ji dala dokrm stříkačkou. Prsa jsem odsávala, ale nic neodsála