Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny, chci se tady vypovídat, a zároveň zjistit, jaký na to máte názor a pohled vy. Mám 8 měsíční dcerku a pořád slýchávám, jak je rozmazlená, že mi jednou bude skákat po hlavě atd.. většinou je to od starších generací.. preferuji,,moderní” výchovu, na malou nekřičím, snažím se všechno vyřešit v klidu, nechávám jí objevovat, nikdy bych jí nedala facku atd.. ale dost lidí a známých v tom vidí negativa. Na jednu stranu jim do toho nic není a nemusím to vůbec řešit, ale zajímá mě, jak to vidíte vy. Dcera je ještě malá takže na dost věcí a pravidel máme ještě čas ale přesto to už slýchávám dost často.. nám to takhle s malou zatím ale vyhovuje, určitě to neplánuju měnit, jen mě zajímá, co si o tom myslíte vy. 🤍
U osmiměsíčního dítěte někdo hodnotí jestli je rozmazlené?
Tak takové řeči bych fakt pouštěla jedním uchem tam a druhým ven. V osmi měsících můžeš pomalinku začít miminko učit co znamená „ne“, ale jestli ti někdo doporučuje takhle malé miminko „vychovávat“ bitím, tak to je teda dost mimo. ![]()
Takhle bez konkrétních příkladů, těžko říct. Pouze na základě toho, že na ni nerves a nebijes ji, se to říct nedá. Toto vážně není rozmazlování, ale snad úplny základ. Opravdu někomu přijde normální fackovat osmi měsíční dítě??
Z řeči „starší generace“ si nic nedelej, ti budou většinou v opozici, protože za nich se spousta věcí dělala jinak.
@Kristi82 píše: Více
Nejak nechapu v cem je 8 mesicni dite
rozmazlené a jakou facku 8 m diteti bys mela davat, za co
a kricet na 8 m dite, taky nechapu, nejak vubec nevim jak muze 8 m dite vubec zlobit..
Příspěvek upraven 24.10.24 v 16:57
Dělej to tak jak to vyhovuje tobě…určitě bude časem třeba nastavit nějaká pravidla ale pokud to dáš tak určitě není nutné dítě být nebo na něj křičet..já se přiznám že mi občas ujedou nervy a zakricim (mám dva malé rarachy (3 a necelé 2 roky) takže občas docela masakr…ale taky se snažím řešit v klidu a spíše vysvětlovat…mírně trepnuti přes zadek nebo přes ruku je až ta krajní možnost a určitě bych je nikdy neserezala. treba plácačkou nebo vareckou tak jako sme. dostavali my s bráchou…
Máš 8mi-mesicni dítě, to se nevychovava, jen hlida, aby se nezabilo..
Nějak si nedokážu představit, proč by měl člověk na takhle prtave dítě křičet nebo ho mlátit, kromě uvolneni vlastní frustrace.
Jinak ano, v ČR je spousta lidí, která považuje za výchovu bití dětí a cílem vychovat dítě, co poslechne na první dobrou, protoze se rodiče bojí. Smiř se s tím, ze dost lidí takových je.
Je v pořádku, ze to budeš dělat jinak a nebudeš tenhle zrudny vzorec předávat další generaci.
A jsi už velká holka, tak se nepotřebuješ před lidmi, co mlátí dětí obhajovat, ne?
Hele, bud v klidu..takhle male miminko nemuzes rozmazlit.
Jako jo, předchozí generace davala vyrvat „aby byly samostatné“
a pod. Sileny
Ja zas furt slyeim, ze az budu mit ditr, tak konecne budu doma, protože dite potrebuje byt doma aby bylo v klidu a pohodě. Jinak pry bude nesoustředěné atp. ![]()
Pokud někdo chce fackovat 8 měsíčního kojence ať se raději nechá zavřít na psychiatrii.
V jakém prostředí se to pohybuješ? já jsem starší generace a tuhle “moderní výchovu” jsem praktikovala před skoro čtyřiceti lety. i když teda pár kiksů podle rad zkušenějších a starších se mi taky povedlo. dodnes si to vyčítám, ale přístup k informacím tenkrát nebyl, dneska je, tak všechny chytré radily pošli směle do háje. vrstevníci v mém okolí mají na výchovu názory podobné.
Jestli někdo považuje za rozmazlování to, že osmiměsíční dítě nefackuješ a nekřičíš na něj, tak nemá ani tak zastaralé názory, jako přímo pitomé. Takové lidi bych vůbec neposlouchala.
Ale jinak nemůžeš podle chování mimina (a ani batolete) soudit, jak se bude chovat za pár let nebo pak v pubertě. To neví nikdo. Hranice a pravidla je třeba nastavovat, to zas jo, ale nebít a neřvat je základ dobrých vztahů do budoucna, ne naopak.
8-měsíční dítě je přece ještě miminko, ani pořádně nerozumí, nic nedělá, nezlobí, jako proč na ni křičet nebo ji fackovat? Mimochodem, jsem odpůrce tělesných trestů, v životě bych nikoho, a už vůbec ne své dítě, neudeřila do obličeje! Výchova jako taková začíná podle mě ve chvíli, kdy dítě dokáže pochopit, co od něj chci, případně dokáže napodobovat, do té doby mazlení, láska, blízkost. Tím nic u svého dítěte nezkazíš!
To jsou názory starší generace. Nech ho vyřvat, jinak bude rozmazlené. Škoda každé rány, která padne vedle apod.
Ignoruj.