Rozporuplné pocity z reakce rodiny na smrt babičky

Tamara310
2.11.24 23:29

Rozporuplné pocity

Ahoj holky, poprosím o názor. Je to pro mě velmi citlivé a bolestivé. Nedávno mi zemřela babička a strašně mě mrzí, jak se k situaci postavila manželova rodina. Tchyně pouze poslala kondolenci smskou a to ještě vcelku neosobní a další členové rodiny ani to ne. Nezavolali, nepřišli osobně ani nic podobného. Babičku znali velmi dobře. Mrzí mě to, protože vztahy máme hezké, ale toto mi přijde vyloženě jako projev nezájmu až neúcty. Prosím o názor, jak se to jeví vám, zda nejsem jen přecitlivělá. Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9022
2.11.24 23:31

Asi mi není jasné jak se podle tebe měli zachovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
3.11.24 00:12

To že tchýně poslala neosobní SMS ještě neznamená neúctu, možná jen prostě nevěděla jak to vyjádřit a to samé může platit pro zbytek rodiny. Já v těchto věcech taky neumím chodit, nevím co mám říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1028
3.11.24 06:54

Běžně se volá, posílá poštou kondolence. Pokud už byl pohřeb, je slušností se dostavit, pokud dostali parte a věděli misto a čas. Ještě bych počkala, zda něco přijde poštou nebo jestli čekají na osobní setkání. Ale je to neobvyklé chování. Co na to říká manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1028
3.11.24 07:03

Tady není ani potřeba nic dlouhého říkat a vymýšlet. Stačí projevit účast, obejmout, zavolat, poslat kondolenci. To by měl každý dospělý člověk zvládnout. Není to snadné, ale proto je několik možností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32897
3.11.24 07:47

Jsi přecitlivělá. Nevím co bys chtěla, aby ještě dělali. Je to tvoje babička, ne jejich. Až zemře babička tvému muži, co myslíš, že tvoje strana rodiny by měla dělat? Rvát si vlasy, sypat hlavu popelem, chodit v černém, brečet s ním..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32897
3.11.24 07:50

@Niky2 No hele.. když manželovi zemřela babička, tak na pohřbu jsem samozřejmě byla, ale absolutně netuším co by tam dělal zbytek mojí rodiny. Parte se dávalo jen nejbližší rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1028
3.11.24 08:04

@andelka83
Přeháníš. Nikdo po nich nechce, aby kdo ví jak truchlili. Zvednout telefon mohli. Já zakladatelka chápu, že nad tím přemýšlí. Kór, když babičku znali. Prostě je zvykem se ozvat, jedno jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
3.11.24 08:35

Jestli mate vztahy hezke, neni to projev neucty. Uvidis, az se priste osobne uvidite. Nevedeli, jak spravne dat najevo smutek, ze to z tveho pohledu neudelali spravne.

Kondolence postou je napriklad pro me naproste retro, nepamatuji, kdy jsem ve schrance videla neco jineho nez reklamu ci uredni dokument, vubec by me nenapadlo, ze by na to nekdo jeste mohl cekat.

Uprimnou soustrast :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1028
3.11.24 08:41

@Capretta
Já jsem zvyklá, že kondolence se stále zasílá. Stejně tak, jako se dává papírové přání k narozeninám. Jinak u nás je zvykem dávat do schránky kondolenci i v domě. Pokud někdo umře, dá se na nástěnku parte s kytkou a lidi z domu dají pozůstalým do schránky kondolence. Je vidět, že lidi to vnímají dost odlišně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101635
3.11.24 08:47

@Niky2 No a u nas se i parte posilalo elektronicky, takže kondolence po sms ci WhatsApp mi prijde naprosto ok. A tedy byla jsem i radeji, nez aby mi nekdo volal a znovu me tim rozhodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
3.11.24 08:52
@Tamara310 píše: Více

Ano, jsi přecitlivělá.

Jako že by za tebou měla celá manželova rodina (o jejichž příbuznou se tedy vůbec nejedná) jezdit a osobně ti vyjadřovat soustrast s úmrtím babičky? 8o

Zachovala bych se pravděpodobně velmi podobně – poslala bych ti smsku a osobně účast vyjádřila až na pohřbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4479
3.11.24 08:55
@andelka83 píše: Více

Když zemřela manželovi mamka, tak moji rodiče se s ní viděli všeho všudy asi 2×. A stejně na pohřeb přišli. :nevim:
Tohle bych řekla, že má každý jinak. :)
Edit: Pardon, teď jsem si všimla, že se jedná o babičku a ne o mamku. :oops: Prostě záleží na vztazích, no…

Jinak já jsem nepsala manželově rodině žádnou smsku a ani nevolala. Ale při osobním setkání jsem je objala řekla, že mě to mrzí a kdyby cokoli potřebovali, ať řeknou. Manžel vše ohledně mamky vyřizoval se sestrou a tátou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1028
3.11.24 09:10

@j.a.n.i1
Však v pořádku, jsem psala, že každý ten projev vnímá jinak. Popsala jsem možnosti a co je zvykem u nás. Pochopila jsem to tak, že manželova rodina babičku znala, tchyně napsala SMS a ostatní nic. Proto zakladatelku chápu, že nad tím přemýšlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2492
3.11.24 09:13

@Tamara310
Byl pohřeb nebo kar a nebo nic?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...