Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Těžko říct takhle od válu, ale nechce třeba jen upoutat vaši pozornost? Zkus jeho aktivitu prostě přesměrovat jinam. Můj syn je taky na zabití, když není zaměstnaný.
Syn má taky 2ku a taky křičí a kvičí. Na hřišti jsem si všimla, že rozhodně není sám.
Někdy je to otravné ale na ADHD jsem ani nepomyslela. A taky ho to párkrát za den chytne a hraje si hodně divoce. Asi tak, jak opisuješ. Myslím, že je to úplně normální chování batolete.
Je to dítě, ne spotřebič, no. Smiř se místo diagnózy s tím, že to budeš mít minimálně dalších deset let takhle. To sis nikdy předtím nevšimla, že děti běhají a křičí? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonymně!! Citlivé osobní téma. Děkuju.Ráda bych znala vaše názory.
Máme 2,5 leté dítě, syna, počateho z IVF.
Asi 3-4 měsíce je velice hlučný, často křičí, piští, huláká, běhá po bytě jako splašeny, při hře často hází s hračkami.
Když ho napomeneme, ať nekřičí, není hlučný, atd., tak to dělá ještě více.
Chodíme s ním 2× denně ven, tam běhá, skáče, šplhá, myslím si, že energii vybitou má.
Myslíte, že je to věkovým obdobím nebo může být syn i třeba hyperaktivni či ADHD?
Ještě bych chtěla podotknout, ze chlapce z od roku vychovavam sama, jeho otec od nás odešel a nenavštěvuje ho, sám se tak rozhodl, já bych mu určitě ve styku nebránila.
Dekuju za tipy, jak na syna reagovat, jak ho křik a kvičeni…odnaučit nebo je potřeba jen vydržet či navštívit třeba psychologa
Od dítěte, které nežije v ideální rodině očekáváš, že se bude ideálně chovat?
Jo, to, že dítě tím míň poslouchá, čím víc něco potřebuješ, je běžný. Chce to hodně čokolády na Tvoje nervy a vyzenovat se.
Bývají to nezvládnuté emoce, s dětma to mlátí a ony s tím neumějí pracovat.
Počkala bych do nástupu do školky (jestli půjde na podzim): pokud budete mít milé a rozumné paní učitelky (nutno ověřit u jiných rodičů! některé učitelky by medikovaly a vyčleňovaly každé živější dítě), tak dát na jejich posouzení.
Příspěvek upraven 02.04.21 v 21:46
@Dinomama @Trashpanda holky, děkuju za uklidnění, budu se snažit se mu ještě více věnovat a vydržím:)
@Slečna Ferka čokoládu miluju a moje spotřeba je veliká
ano, do školy by měl jít a trochu spoléhám, že když bude s vrstevníky a nejen pořád se mnou, tak získá nové podněty, vjemy, zážitky a zklidní se ![]()
@Anonymní píše:
@Slečna Ferka čokoládu miluju a moje spotřeba je velikáano, do školy by měl jít a trochu spoléhám, že když bude s vrstevníky a nejen pořád se mnou, tak získá nové podněty, vjemy, zážitky a zklidní se
A nebo od nich ještě odkouká, co ho zatím nenapadlo.
Bohužel, někdo sedí v koutku a navléká korálky, někdo dětství prolumpačí, tak to je. Nauč se dát mu dostatek podnětů sama, s Covid situací do té školky taky nemusí pořádně nastoupit ještě dlouho. ![]()
Nejsem odborník, ale to, co popisuješ, mi přijde jako normální temperamentní dítě s přebytkem energie. IVF ani rodinná situace s tím nebude mít nic společného.
Teď to neber osobně, ale mám pocit, že v poslední době rodiče u dětí hledají nějaké diagnózy hned, jak jen trošku vybočí z jejich představy „normálnosti“. Když je nepodezřívají z autismu, tak aspoň z ADHD. Osobně bych dítě nechala být, pokud se neprojevuje vysloveně abnormálně, což mi v případě tvého syna v jeho věku nepřijde.
Někdy je to boj
mám syna 2 roky a tři měsíce a před měsícem se mi narodila dcerka… a s klukem to slušně tříská občas… neustále se cvičím v trpělivosti a hlavně ostražitosti… nejvíc užívaná slova NE, POZOR, POMALU a POTICHU
je to prostě živej a zdravej kluk, to zlobení (z našeho pohledu) ke klukům prostě patří… když má jak vybít energii, jde to, horší je to ve dnech, když se nejde ven… Vydržať! ![]()
@annali diagnózu nehledam a jsem nejšťastnější, jestliže je malý zdravý, je vymodleny a nic pro mě není víc.
Právě, že s IVF si to do souvislosti trochu dávám, při stimulaci i během celého těhotenství jsem používala spoustu léků, především hormonů a už jsem kdesi i četla, že přebytek ženských hormonů v prenatalnim životě u chlapce muže způsobovat zdravotní problémy.
Já věřím a přeju si, že chlapeček je opravdu jen temperamentní, i kdyz ja i partner i naši rodiče jsem všichni hodně klidní
Máš normální batole, prostě roste a má víc energie a evietněntě potřebuje venku vylítat víc
jestli ti vyhovují knížky - mrkni sem - přeci jen chlapeček je trošku jiné stvoření než holčička, tedy vlastní vzpomínky na děství i kdyby nebyly idealizované moc nepomůžou.
https://obchod.portal.cz/…chova-kluku/
A případná poprucha pozornosti není nemoc, ale trošku odlišná struktura mozku a jedinné co, tak je potřeba uzpůsobit tomu denní režim a naučit se fungvat ve světě, který pro člověka s takovým mozkem není moc stavěný.
A nečti na internetu diagnozy. Pokud jsi úzkostná (neustále řešíš co je špatně a kladeš si to za vinu), řeš to v psychoterapii - mimo jiné když budeš v klidu, bude méně nervní i syn.
Mně teda přijde že málokteré dítě kterému je 2 a něco udrží delší dobu pozornost a pořád v pohybu jsou tak nějak normálně protože jejich motorika jde ještě pořád mílovými kroky dopředu.
Ahoj, prosím anonymně!! Citlivé osobní téma. Děkuju.
Ráda bych znala vaše názory.
Máme 2,5 leté dítě, syna, počateho z IVF.
Asi 3-4 měsíce je velice hlučný, často křičí, piští, huláká, běhá po bytě jako splašeny, při hře často hází s hračkami.
Když ho napomeneme, ať nekřičí, není hlučný, atd., tak to dělá ještě více.
Chodíme s ním 2× denně ven, tam běhá, skáče, šplhá, myslím si, že energii vybitou má.
Myslíte, že je to věkovým obdobím nebo může být syn i třeba hyperaktivni či ADHD?
Ještě bych chtěla podotknout, ze chlapce z od roku vychovavam sama, jeho otec od nás odešel a nenavštěvuje ho, sám se tak rozhodl, já bych mu určitě ve styku nebránila.
Dekuju za tipy, jak na syna reagovat, jak ho křik a kvičeni…odnaučit nebo je potřeba jen vydržet či navštívit třeba psychologa