Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Spíš je hyperaktivní 😁 😁brácha to samé měl s dcerou.. Něco ji řekl at to nedělá a ona to dělala ještě víc 😁 😂ale neboj teď ji je 5 let a je ok ani o ní nevíš 😊
Mas normalni zive dite, mam takove tri. To je jen naivni predstava prvorodicu, ze snad dite bude ve 2.5r delat neco samostatne a rodice poslouchat (teda jsou takove deti, ze kam je posadis, tam zustanou, ale to mi prijde skoro nenormalnejsi nez ten opacny pripad). Za me 2-3r nejhorsi obdobi co se tyce vzteku, vzdoru, padu, vyrvavani… Ale zas jsou roztomilousi a maj bozi hlasky
.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonymně!! Citlivé osobní téma. Děkuju.Ráda bych znala vaše názory.
Máme 2,5 leté dítě, syna, počateho z IVF.
Asi 3-4 měsíce je velice hlučný, často křičí, piští, huláká, běhá po bytě jako splašeny, při hře často hází s hračkami.
Když ho napomeneme, ať nekřičí, není hlučný, atd., tak to dělá ještě více.
Chodíme s ním 2× denně ven, tam běhá, skáče, šplhá, myslím si, že energii vybitou má.
Myslíte, že je to věkovým obdobím nebo může být syn i třeba hyperaktivni či ADHD?
Ještě bych chtěla podotknout, ze chlapce z od roku vychovavam sama, jeho otec od nás odešel a nenavštěvuje ho, sám se tak rozhodl, já bych mu určitě ve styku nebránila.
Dekuju za tipy, jak na syna reagovat, jak ho křik a kvičeni…odnaučit nebo je potřeba jen vydržet či navštívit třeba psychologa
Mam dite s ADHD a muzu ti rict, ze se v tomto veku ty projevy byly o mnoho horsi, rekla bych az na uplne jine urovni. Velke problemy s chovanim, agresivitou, impulzivitou, komunikaci, jinymi detmi, zvlastni zpusoby hrani atd. Venku jsme byli za kazdeho pocasi X hodin, nejlepe celodenne, aby se to dalo nejak prezit.
Ahoj, tady zakladatelka. Děkuju všem za reakce. Všechny jsem přečetla a beru si z nich ponaučení, tipy, uklidnění…budu se tedy snažit synovi ještě více věnovat a více času budeme trávit venku, i kdyz my jsme venku dopoledne tak 2 hodiny a odpoledne i hodiny 3,( v zimě tedy méně)…uvidíme, jak to půjde, už mi pak nezbývá moc času na domácí práce, ale nějak to dáme
. Nejdůležitější je, at je zdravý
byť zlobivý ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonymně!! Citlivé osobní téma. Děkuju.Ráda bych znala vaše názory.
Máme 2,5 leté dítě, syna, počateho z IVF.
Asi 3-4 měsíce je velice hlučný, často křičí, piští, huláká, běhá po bytě jako splašeny, při hře často hází s hračkami.
Když ho napomeneme, ať nekřičí, není hlučný, atd., tak to dělá ještě více.
Chodíme s ním 2× denně ven, tam běhá, skáče, šplhá, myslím si, že energii vybitou má.
Myslíte, že je to věkovým obdobím nebo může být syn i třeba hyperaktivni či ADHD?
Ještě bych chtěla podotknout, ze chlapce z od roku vychovavam sama, jeho otec od nás odešel a nenavštěvuje ho, sám se tak rozhodl, já bych mu určitě ve styku nebránila.
Dekuju za tipy, jak na syna reagovat, jak ho křik a kvičeni…odnaučit nebo je potřeba jen vydržet či navštívit třeba psychologa
Těžko říct, pokud má ADHD, tak to dítě neví, že křičí, takže usměrňování neplatí, jen si bude pamatovat neustálé napomínání, kterému nerozumí. Může to být ale jen věkem a vyroste z toho. Takto malé děti se ještě špatně diagnostikují.
@Anonymní píše:
Ahoj, tady zakladatelka. Děkuju všem za reakce. Všechny jsem přečetla a beru si z nich ponaučení, tipy, uklidnění…budu se tedy snažit synovi ještě více věnovat a více času budeme trávit venku, i kdyz my jsme venku dopoledne tak 2 hodiny a odpoledne i hodiny 3,( v zimě tedy méně)…uvidíme, jak to půjde, už mi pak nezbývá moc času na domácí práce, ale nějak to dáme. Nejdůležitější je, at je zdravý
byť zlobivý
Zase je vyhoda, ze kdyz je clovek venku, tak se neudela doma neporadek. My jsme venku v zime 4-5hod. a v lete prakticky cely den, takze az 9hod. Je fajn mit nejakou strukturu dne, ktera se opakuje. Ted uz je ditko vetsi, tak se da byt i doma, takze kazde rano dame nejakou vytvarku a po obede pracovni listy, spolecenskou hru a tak. Casto neco spolecne peceme. Nejde jen o to dite vylitat, ale taky ho naucit vydrzet u klidove cinnosti a rozvijet.
A kdo ho teda s tebou vychovava? Rikas mame syna, kdyz ho napomeneme, chodime s nim ven, a pak ze jsi na nej sama.
Jinak mas normalni zive dite, ty batolata jsou neunavne, nas 20m taky vsude splha, lita, leze…
@Oriseka my jsme venku také hodně, jak jsem psala uz někde výše. Přesto pak doma běhá, skáče, křičí, honí kočku…Snazim se s ním prohledat a číst knížky, kreslíme si, lepime samolepky, skladame puzzle…nicméně nebaví ho to, vydrží u toho tak minutu. Ale třeba do toho dozraje, je ještě malý
a samozřejmě vím, že každé dítě je jiné
.
Můžu se, prosím tě, zeptat, když jste v létě 9 hodin venku, jak a kdy potom doma varis, peres, uklizis…? Ale předpokládám, že to tak nemate denně nebo ano? Děkuju
@hani28 dítě máme s expartnerem. To, že píšu v mnoznem čísle i dál znamená, že píšu o mně a mé mamce, se kterou jdeme na procházku, jsme u ní nebo je ona u nás…Syna vychovavam sama. Myslím, že to je už slovíčkařeni ![]()
@Anonymní píše:
@Oriseka my jsme venku také hodně, jak jsem psala uz někde výše. Přesto pak doma běhá, skáče, křičí, honí kočku…Snazim se s ním prohledat a číst knížky, kreslíme si, lepime samolepky, skladame puzzle…nicméně nebaví ho to, vydrží u toho tak minutu. Ale třeba do toho dozraje, je ještě malýa samozřejmě vím, že každé dítě je jiné
.
Můžu se, prosím tě, zeptat, když jste v létě 9 hodin venku, jak a kdy potom doma varis, peres, uklizis…? Ale předpokládám, že to tak nemate denně nebo ano? Děkuju
Kdyz jsme venku cely den, tak se i venku najime, takze nevarim. Neni to kazdy den. Prevazne se na obed a odpocinek domu vracime. Rano hodim do pracky, u obeda prehodim do susicky, kdyz se vecer vratime, tak slozim. Jednou denne vyluxuju a po jidle rovnou vse uklidim a naskladam do mycky. Normalne chodi starsi dite(to s ADHD)na dopoledne do skolky, ale v lete nechodi a diky Corone toho moc posledni rok nenachodilo. Takze kdyz je ve skolce tak dopoledne varim a uklizim atd. Dost varim rychlovky nebo na 2 dny nebo vecer, kdyz deti spi. Taky se celkem dost stara tatinek, takze kdyz jde s detmi ven on, tak mam cas neco uklidit nebo pracovat. Ikdyz jsou venku deti max casu, tak stejne doma behaji a krici, ale to beru jako normalni a v poho(resim horsi problemy). Ja myslim, ze to delas dobre. My jsme takto hodne venku, protoze je tam syn klidnejsi a je to vse snesitelnejsi a to je dulezitejsi nez nalestena domacnost
.
@Misasisi píše:
Spíš je hyperaktivní 😁 😁brácha to samé měl s dcerou.. Něco ji řekl at to nedělá a ona to dělala ještě víc 😁 😂ale neboj teď ji je 5 let a je ok ani o ní nevíš 😊
A co je na tom hyperaktivního? Já jsem za život viděla fakt jenom jedno dítě, které sedělo, jak želva bez noh. Co řekneš, to udělá a přišlo mi, že spíš to je na nějakou diagnózu. Samozřejmě neznám ani tvou neteř, ani zakladatelčina syna, ale ve většině případů je normální, že děti jsou neposedné, běhají, křičí, neposlechnou na první upomenutí, proč by taky, nejsou to automaty. Akorát dokud ty děti nemáme doma, máme zažité nějaké stereotypy, že by přece měly poslouchat a že by přece neměly pořád dupat atd. A proč by ne, vlastně? ![]()
@prejeta_zaba jo tak děti skáčou dupou zlobí to je jasný.. Ale tak třeba neteř to dělala naschvál. Bráchovi 😁