Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
byla jsem tento týden u své Dr na kontrole ve 30. týdnů, dělala mi UZ a zjistila, že náš malej má cca 6×9mm rozšířené ledvinové pánvičky. Jinak bylo vše v pořádku, moč v močovém měchýře a řekla, že se to občas stává u chlapečků a za 14 dní mám přijít na kontrolní ultrazvuk. Screening ve 13. i 20. týdnu byl naprosto v pořádku.
Měla jste to taky některá? Své doktorce věřím, ale i tak mám trochu strach… aby mě nehnala na odběr plodovky či tak něco. Operačně se to prej řeší až v krajním případě.
Mel to syn, po porodu se to zjistilo nahodne v ramci vysetreni na neco jineho. Rekli mi, ze se to obvykle spravi samo a ze by se to resilo pouze tehdy, kdyby trpel na zanety mocoveho mechyre. Ten nemel nikdy nastesti (budou mu tri roky). Ani nebim, jestli se to spravilo, predpokladam ze ano, zadnou kontrolu po bas nikdo nevyzadoval, pouze kdyby nastaly ty zanety.
@PetraBoud Ano, u syna zjisteno ve 20tt rozšíření panvicky, u obou ledvin, mírná hydronefroza, jako mate vy. Do porodu se to upravilo. Nekdy okolo 32tt myslim na utz uz ok
Kluk to měl oboustranně po porodu i močovody, na 10 mm, což už je docela velký nález a s věkem se to srovnalo, jen jsme chodili pravidelně na kontroly. Nestresuj se, je to opravdu dost častý jev, obzvlášť u kluků. Drtivá většina dětí z toho vyroste a kdyby náhodou ne, dá se to řešit. Opravdu buď v klidu. Já si užila strachu a zbytečně. Jo a osobě znám další dvě děti kamarádek co to taky měly a ok.
Jo a na plodovou vodu tě nepožene určitě, to je nesmysl, k ničemu by to nebylo ![]()
Ahoj, me to rekli na 2.screeningu cca po 20 tt, ze ma mala rozšířenou jednu ledvinovou panvicku. Bylo to hranicni 6 mm. Potom na 3.screeningu po 30 tt to bylo uz 9 mm a pak cca ve 36 tt to bylo zase mene. Pry se to často srovna jeste pred porodem nebo po. Po porodu malou kontrolovali a mela to uz v poradku. Akorat ten utz delali 2 dny po porodu a pry to je docela brzy. Takze musime pripadne hlidat, kdyby mela treba mala teplotu, aby nemela zanet močových cest. Určitě to budete mit taky vse v poradku ![]()
Také jsme to měli a navíc k tomu velkou cystu v hlavičce
byla jsem na odběru plodové vody, kde naštěstí nic. Na další kontrole pánvičky v pořádku, říká se, že kluci to mají zvětšené, ale zmizí to
zmenšila se i cysta která při porodu byla už jen 2 mm ![]()