Rozvíjení inteligence, publikace, tipy

305
25.2.14 13:53

rozvijeni inteligence

Ahoj,
premyslim o tom, jak ovlivnit inteligenci a talent budouciho miminka.. neznate nejaky publikace, kde by byly naky tipy?
A jak se k tomu stavite? Premyslite taky o tom, jak to udelat, aby dite bylo nadany nebo to nechavate nahode? Premyslim o tom, ze na dite budu mluvit od miminka i cizim jazykem (jenom jeste nevim, jestli AJ nebo NJ :D ), od nakejch 2-3et bude chodit na anglictinu apod..
Tak jak to mate vy, maminy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
25.2.14 13:57

@Marlynka rozvíjím svoje dítě v tom, co vidím, že ho baví. Odmala jsme spolu trávili veškerý čas, hodně aktivit, pořád něco nového, časem se to vyvrbilo do toho, že jsou teď věci, které ho baví (v tom ho podporuju) a takové, které ho nebaví - do toho ho nenutím (pokud nejde o školu). Osobně zastávám názor, že než do dítěte zbytečně hustit, a být pak zklamaná, že mu např něco nejde, tak ho sleduju a rozvíjím tam, kde projeví zájem. :think: (a ještě jeden můj dodatek - dle mého má dítě umět hlavně česky, aj a nj ve 2-3 letech mi přijdou jako hloupost - ale to je fakt jen můj pohled). Kluk začal s aj na vlastní přání v 1. třídě, kecá celkem obstojně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
25.2.14 13:57

Inteligence je daná věc, tu neovlivníš. Můžeš mu jen připravit podmínky k tomu, aby se dobře rozvíjelo… Mluvit na mimino v břichu nebo učit ho cizí jazyky v době, kdy na to jeho mozek, ještě zdaleka není připraven a přirozeně by se rozvíjelo něco jiného (co ty potlačíš učením cizího jazyku), považuji za blbost :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4822
25.2.14 13:58

@martina.se souhlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
@Marlynka píše:
Ahoj,
premyslim o tom, jak ovlivnit inteligenci a talent budouciho miminka.. neznate nejaky publikace, kde by byly naky tipy?
A jak se k tomu stavite? Premyslite taky o tom, jak to udelat, aby dite bylo nadany nebo to nechavate nahode? Premyslim o tom, ze na dite budu mluvit od miminka i cizim jazykem (jenom jeste nevim, jestli AJ nebo NJ :D ), od nakejch 2-3et bude chodit na anglictinu apod..
Tak jak to mate vy, maminy?

Jako že by jsi na něj mluvila roky jen anglicky nebo německy? To by jsi vydržela? Nemluvit na něj česky? Protože by jsi to nesměla střídat, musela by jsi to striktně dodržovat, aby to k něčemu bylo…a to máš tak bezchybnou angličtinu/němčinu jako rodilý mluvčí? Protože jinak dítě přebírá tvé chyby v gramatice, výslovnosti atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814

No, já kdysi měla plán, jak ovlivnit inteligenci a talent budoucího miminka… ale ten fešný urostlý talentovaný inteligent mě nechtěl http://www.celysvet.cz/…ile/s246.gif

Příspěvek upraven 25.02.14 v 13:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35796

Pokud nejsi rodily mluvci, nebo nemas cizi jazyk dokonaly, tak bych to nedelala. My na dite mluvime cesky a do skoly bude chodit predpokladam v cizim jazyce a deti to zvladaji v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.2.14 13:59
@sagina píše:
No, já kdysi měla plán, jak ovlivnit inteligenci a talent budoucího miminko… ale ten fešný urostlý talentovaný inteligent mě nechtěl http://www.celysvet.cz/…ile/s246.gif
:mrgreen: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
25.2.14 14:00

Četla jsem, že pokud je dítě nadané, tak si k tomu dojde samo. Nejdůležitější je nenechat se zblbnout jeho nadáním, ale věnovat mu i dostatek emocionálního zázemí.
Takže jsem veškeré pokusy o rozvíjení jeho „talentu“ nechala na něm. Jen prostě tady máme nějaké ty hračky přiměřené věku, sem tam nějaká didaktická. Ale že bych cíleně nějakou vytáhla a ukázala, to většinou ne. Spíš on si je objevuje a chce po mě, abych mu s tím buď pomohla nebo mu vysvětlila, jak se to hraje/skládá.
Já jsem docela pohodlná, tak to nechávám na něm. Má 3 roky, je samostatný, dobře mluví, barvy zná, tvary umí, počítá do 10. Nic z toho jsem cíleně neučila, jen jsem to sem tam prohodila v řeči - třeba to je hezké červené auto, že.
Jediné, co jsem chtěla cíleně dělat, byla logopedie ještě před třetím rokem a na to se mi ta moje koza (kozoroh) totálně vyflákla. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
25.2.14 14:01

@martina.se muj tatka je cizinec, takze na me taky bylo od mala mluveno dvujazycne.. nikdy jsem v tom bordel nemela a myslim, ze mi to hodne pomohlo, co se tyce dalsiho studia..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10992

@Marlynka Nemyslíš, že toho nemá malé dítě až nad hlavu? Víš co vše musí minimálně do tří let zvládnout?

A ještě se tě zeptám. Ty umíš anglicky a německy skutečně tak dobře a bez chyb, aby jsi s čistým svědomím mohla prohlásit, že předáváš perfektní znalosti jazyka?

Nechej ho do tří let minimálně vyvíjet, nauč jej chovat, jíst, držet správně tužku a veď jej k samostatnosti.

Nadanost neovlivníš, můžeš jí pouze rozvíjet, ale k něčemu jednostrannému se upnout je škoda a hlavně blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
@sagina píše:
No, já kdysi měla plán, jak ovlivnit inteligenci a talent budoucího miminka… ale ten fešný urostlý talentovaný inteligent mě nechtěl http://www.celysvet.cz/…ile/s246.gifPříspěvek upraven 25.02.14 v 13:59
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
25.2.14 14:03

@sagina :hug: To je smůla. Ale jako plán optimální.

Jinak doporučuji nerozvíjet. Zbytečně chytrý děti to maj těžký. A od nějakého lehce nadprůměrného IQ (žeby od 110?, prostě aby ten člověk nebyl úplně blbej) nemá míra spokojenosti v životě s inteligencí korelaci, pokud vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10992

@Marlynka Tak hlavně vynechej vulgarismy, ať potom nemá nadání hlavně pro ně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@Marlynka píše:
@martina.se muj tatka je cizinec, takze na me taky bylo od mala mluveno dvujazycne.. nikdy jsem v tom bordel nemela a myslim, ze mi to hodne pomohlo, co se tyce dalsiho studia..

jako to je ok, ale dělat toto za každou cenu jen proto, aby to dítko bylo inteligentnější, je (dle mého) nesmysl. :think: taky jsem z dvojjazyčné rodiny, ale pro mne je důležité, aby moje dítě umělo hlavně dobře česky /hodně čteme, mluvíme atd/. Ale jak píšu, toto je MŮJ POHLED na věc, netřeba se mnou souhlasit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí