Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já jí nedávala, protože taky ječela.. Vždy jen na chvilinku, ani nevím, kdy se to zlomilo, ale pak byl pohybově vždy napřed, takže jí to nijak nepoznamenalo. V klubíčku se jí taky moc nelíbilo, ani v zavinutí.. Chodíte snad k pediatrovi, ne? Ten by si určitě všiml, že je něco špatně ![]()
Může mít zvýšené svalové napětí, je dráždivější… Můžeš to nechat tak, třeba se to upraví samo. Já bych ale chtěla na neurologii/fyzioterapii, oni to zhodnotí odborně a když tak budete chvíli cvičit, masírovat…
Ale spíš ti tu budou radit, ať to necháš, že dneska všichni cvičí a pro plno dětí je to zbytečné ![]()
Já jsem ráda, že s malým na fyzioter. chodíme. I když už ty miminčí nešvary jsme odstranili a jen se tam občas ukážeme, dokud nezače chodit.
V 6 tydnech jdete na kontrolu, ne? dobre to i doktorce popis necekej, ceho si vsimne.
ale myslim, ze to je normalni. muj prvni se taky propinal do luku neustale a do klubicka ho neslo chytit. nic mu nebylo, mozna to bylo briskem.
S tím šponováním ti neporadím, ale na bříško jsem ze začátku pokládala na sebe, to mu nevadilo. Potom, jak si zvyknul a měl hlavičku pevnější, tak už chvilku vydržel normálně na pevným. Ale taky to na bříšku neměl moc rád, dokud se nenaučil se přetočit zpátky na záda.
Já vím že je ještě malinká. Chtěla jsem s ní jen začít trošku víc manipulovat, aby jen neležela na zádech. Ale takhle s tím prohýbáním a šponováním, opravdu nemám šanci. ![]()
Našeho bolelo bříško a propínal se taky, pořád. Taky jsme se bála ale v pohodě, přestalo to postupně samo, teď se propíná jen ze vzteku ![]()
@Ali-Ali jo jo jdeme, jen mě to trápí už delší dobu, sem si myslela že to přejde a já zbytečně neplašila. Jenže už jsem to prostě nevydržela. Nejhorší je právě, že si člověk něco najde na počítači a začne plašit. Jak bylo krásně, když člověk něměl počítač a dělal si vše podle svého vědomí a svědomí.
Na bříško jsem malou skoro nedávala, šíleně u toho řvala. Pak se to zlobilo v okamžiku, kdy pochopila, že se může otáček. V klubíčku jsem jí nosila jen v porodnici, abych měla klid od sester, doma jsem jí tak zkusila vzít párkrát a vůbec, se vyšponovala, zatlačila mi na ruku a bylo vymalováno…
Jinak - naše se narodila a měla hypertonus na horní končetiny, propínala se do luku, od narození držela hlavičku krásně v kolmé poloze. Chodila jsem s ní na rehábku, ale i dle fyzioterapeutky dnes cvičí každé druhé dítě a přitom to ve skutečnosti potřebuje každé sté dítě. Takže jsme na rehábce byli asi 5×, to se malá začala otáček z bříška na záda a naopak a občas pérovala na kolínkách a pak jsem tam už nešla, přišlo mi to zbytečné. Dnes malá sedí, chodí, vylejzá na pohovku, prostě je v pohodě…
@SasankaB Neplaš, řekni to dr. a uvidíš, kdyžtak vás pošle na rehábku, tam malou prohlédne odborník a řekne, jestli je OK a nebo by to chtělo cvičit. Naše malá začala chodit na rehábku až po 3.měsíci, neboť já jsem zase byla v klidu a jen jsem se dr. zmínila, co dělá a ona, že na rehábku a už jsme tam chodily, i když vlastně nemusely…
@SasankaB
jo jo, to znam, to hledani na netu a cteni cernych scenaru
neboj, to bude v pohode, kazde ditko je jine.
kdyz tak neco pocvicite. ale jak uz tu padlo od @maritimka, taky si myslim, ze u nas cvici kazde druhe dite a pritom by se to ve vetsine samo srovnalo uplne stejne.
v zahranici, kdyz jsem rekla, ze nas maly chodi na rehablitace, tak na me kazdy koukal s vyvalenyma ocima, co mu jako je
kdyz jsem rekla, ze vlastne nic, jen ochable svaly, tak koukali jeste vic.
ale zas pocvicil taky 5× a bylo to v cajku, takze proc ne.
Dcerka na bříšku taky byla nerada - nehrotila jsem to a čekala na to, až jí samotný to bude pohodlný - ani nevím kdy - ale spravilo se to - ale ze začátku jsem si ji taky dávala na svoje bříško a tahla poloha jí vyhovovala.
Nošení v klubíčku? Asi jsem „blbá“, ale to znamená co?
Počítám, že když to neznám, že jsem asi nenosila ![]()
Hlavně dcerka hodně trpěla na prdíky, takže se propínala a byla nevrlá už kvůli nim.
Muj maly se taky propina, ale myslim, ze je to kvuli prdikum..Na brisku byt nechce, to ho necham jen chvililinku.Kdyz ho drzim v klubicku, tak hned tlaci a natahuje se..
Moje dcera (nyní 6M) první 3M trpěla urputnými kolikami, a to i přesto, že jsem razantně omezila svoji skladbu jídelníčku, s dcerou pravidelně cvičila a podávala jí probiotické kapky. Pomohl až čas, tvorba svalů na dceřině bříšku a větší pohyblivost (po 3M). Samotné kojení bylo science fiction - dcera stále rudla, propínala se do luku. Poloha klubíčko, tygřík či nedej bože koník, byly nemyslitelné, respektive snažili jsme se o klubíčko (vzpřímená poloha je pro tak malé dítě nevhodná). Navíc malá trpěla refluxem, tedy nemohla být brzy po kojení polohována na bříško. Stále ublinkávala. Od 5 týdne věku jsme s dcerou začali chodit do centra pro rodiče a děti na lekce plavání (v kojenecké vaně) a cvičení (zde jsme se učili, jak s dcerou správně manipulovat, jak s ní doma cvičit na podložce či balonu + konzultace čehokoliv, co nás trápilo či napadlo). Tento kurz hodnotím jako vynikající. Radím naslouchat potřebám dítěte, nic nepřehánět, ale ani nepodceňovat. Myslím si, že mnohdy jde spíše o to přehánění - moje dítě nechce dělat to, co dělají jiné děti apod. (i když to či ono bude dělat o týden později). Naši dceru jsme mohli začít nosit na tygříka či v klubíčku až mnohem později, než doporučuje paní Kiedroňová (v jiném případě by malá všechno vyblinkala a že to byl šavlový tanec). Zároveň s kurzem jsme s ní doma cvičili - protažení nožiček, páteře, cviky na balonu pro posílení břišního svalstva) + obraceli na bříško (jak to vzhledem k refluxu bylo možné). Poloha na tygříka je započítávána do doby, kterou dítě tráví na břichu. Malá v 6 týdnech výstavně pásla koně, ve 4,5M se začala vzpřimovat (mám na mysli 2. vzřímení). Tím chci říct, že to, že má dítě nějakou překážku (koliky, reflux - ten máme částečně do dnes - 6M), tak s tím lze pracovat. Když si nejsi jistá, zkus se poradit, jak zde napovídají některé z maminek. Mrkni se, zda ve svém okolí nenajdeš nějaký kurz pro kojence vedený PA a fyzioterapeutkami. Když odbočím - po kojeneckém kurzu jsme začali chodit na plavání dětí a rodičů (pro děti od 6M věku do 3 let). Je znát, jak malé předchozí plavání pomohlo. Naučili jsme se povel pro potápění. Malá všechno lépe snáší a navíc, otužuje se (vhodná prevence nemocí). Držím palec
![]()
Nám dr. Na 6tydenni prohlidce nakazala dávat na brisko 4× denne. Malemu se to taky moc nelibilo, je dobre vychytat kdyz ma dobrou naladu.. ted je mu 3,5m a vzteka se, že ho mám dát na brisko a už se tam i skoro přetočí sám. Podle me bys ji tam aspon 2-3× za den mela dat, staci na chvilku a dat pred ní chrastitko a dělat na ní opičky. O nošení v klubíčku jsem nic neslyšela.
Ahoj, mojí malé je 5 týdnů. Poloha na bříšku se jí moc nelíbí. Vydrží tak pár vteřinek a začne brečet. Hlavičku zvedá. Nevím jak často jí mám dávat na to bříško, když se jí to moc nelíbí. Další otázka je pro mě moc důležitá, všude slyším jak dát miminko do klubíčka, ale ta moje prdelka, prostě nechce-Když jí zvedám napíná se, prohýbá. Jinak když je na zádech tak bývá v klidu, jen když se jí něco nelíbí tak se taky všelijak kroutí. Mám strach že má něco se svaly. Jinak hlavičku otáčí ze strany na stranu, nožičky zvedne, vše v pořádku jen to šponování, když jí zvedám to mě děsí. Máte s tím někdo zkušenosti?