Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
§ 143 Manželé mohou smlouvou uzavřenou formou notářského zápisu rozšířit nebo zúžit stanovený rozsah společného jmění manželů. Takto mohou manželé změnit rozsah majetku a závazků nabytých či vzniklých v budoucnosti, ale i majetku a závazků, které již tvoří jejich společné jmění. Předmětem této smlouvy mohou být i jednotlivé majetkové hodnoty a závazky. Jestliže je předmětem smlouvy nemovitost, která již náleží do společného jmění manželů nebo do výlučného majetku jednoho z nich, nabývá smlouva účinnosti vkladem do katastru nemovitostí.
Zajděte za notářem, který to s váma sepíše nebo za právníkem, ten vám poradí - buď to s váma taky sepíše a pošle vás za notářem nebo na soud…
El-Brno píše: § 143 Manželé mohou smlouvou uzavřenou formou notářského zápisu rozšířit nebo zúžit stanovený rozsah společného jmění manželů. Takto mohou manželé změnit rozsah majetku a závazků nabytých či vzniklých v budoucnosti, ale i majetku a závazků, které již tvoří jejich společné jmění. Předmětem této smlouvy mohou být i jednotlivé majetkové hodnoty a závazky. Jestliže je předmětem smlouvy nemovitost, která již náleží do společného jmění manželů nebo do výlučného majetku jednoho z nich, nabývá smlouva účinnosti vkladem do katastru nemovitostí.Zajděte za notářem, který to s váma sepíše nebo za právníkem, ten vám poradí - buď to s váma taky sepíše a pošle vás za notářem nebo na soud…
Tohle by fakt bylo nejrozumnější. Rozdělit majetek předem… já to tak s ex taky měla, tak pak při rozvodu nebyl problém a bylo jasně dané co je čí.
ano to je dle mého velmi rozumné. zůžit si společné jmění. Protože rozvodem byste se stejně ani v budoucnosti nevyhnuli soudnímu sporu v případě dítěte nebo dětí. A pro prcka bude určitě lepší, když bude mít mamku a taťku oficiálně oddané. A vysvětlovat učitelkám, že jste rozvedení, ale vlastně spolu? ještě by se dívala skrz prsty jak na vás tak na děcko/děcka. škoda, že jste si neudělali předmanželskou smlouvu.
Anonymní píše:
zakladatelka
A nechci svému dítěti vykládat, proč se maminka jmenuje jinak a, že tatínek se taky jmenuje jinak.
No snad radši synovi vysvětlím, proč mám jiný příjmení, než abych mu vysvětlovala, že jsem se jen tak vzali a pak pro srandu králíků zase rozvedli.
El-Brno píše: § 143 Manželé mohou smlouvou uzavřenou formou notářského zápisu rozšířit nebo zúžit stanovený rozsah společného jmění manželů. Takto mohou manželé změnit rozsah majetku a závazků nabytých či vzniklých v budoucnosti, ale i majetku a závazků, které již tvoří jejich společné jmění. Předmětem této smlouvy mohou být i jednotlivé majetkové hodnoty a závazky. Jestliže je předmětem smlouvy nemovitost, která již náleží do společného jmění manželů nebo do výlučného majetku jednoho z nich, nabývá smlouva účinnosti vkladem do katastru nemovitostí.Zajděte za notářem, který to s váma sepíše nebo za právníkem, ten vám poradí - buď to s váma taky sepíše a pošle vás za notářem nebo na soud…
Souhlasim, nejlepsi reseni. I kdyby jste se rozvedli a v budoucnu se nahodou chteli rozejit - uz jako partneri,stejne se dohadovani a komplikacim nevyhnete. Ja vdana nebyla a pri rozchodu jsme stejne museli vse vyresit tak,jako pri rozvodu. Majetkove vyrovnani,uprava vychovy a vyzivy nezletile…
lleennttiillkkaa píše:Anonymní píše:No snad radši synovi vysvětlím, proč mám jiný příjmení, než abych mu vysvětlovala, že jsem se jen tak vzali a pak pro srandu králíků zase rozvedli.
zakladatelka
A nechci svému dítěti vykládat, proč se maminka jmenuje jinak a, že tatínek se taky jmenuje jinak.
jestli se manžel nechtěl ženit kvůli špatné zkušenosti, měli jste sepsat předmanželskou smouvu. To řešení co jste vymysleli mi přijde nesmyslné.
tak společné jmění lze zúžit pouze notářským zápisem, tohle s právníkem nesepíšete. A jak již bylo poznamenáno tohle se dalo vyřešit tzv. předmanželskou smlouvou. Pokud jsem dobře pochopila, nechcete se tahat. To ale budete stejně minimálně o děti…teda pokud se nedomluvíte…ale nevím, zda je to šťastné řešení. Jeden z Vás bude muset platit na dítě výživné, atd…nebudete mít možnost rozhodovat o společných věcech, které přísluší manželům…budete vlastně jen druh a družka nebo osoby spolužíjící, kterým náš právní řád moc nefandí…
Příspěvek upraven 08.10.10 v 12:51
Holka já se rozvádím a řeknu Ti, že je to sakra složité a rozhodně to není otázka několika týdnů. Zajdi si k nějakému právníkovi na konzultaci /hodinová taxa je asi 350 Kč/. Rozhodně to budou velmi dobře vynaložené peníze. A to, že se o rozvodu nikdo nedozví?! Cha, to si piš, že dozví a dřív než si myslíš. Ono totiž např. i v zaměstnání uvádíš učetní, personalistce stav. A myslím, že dítě určitě lépe pochopí, že maminka se jmenuje jinak než ono a tatínek, zvlášť v dnešní době, kdy je to naprosto běžné než, že rodiče se vzali a rozvedli a žíjí spolu.....
Vegisko, § 148
(1) Soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti.
Takže, není pravda, že to jde jen notářským zápisem, je více variant a právě právník by s nimi mohl probrat, která varianta je pro ně nejlepší - to my přece bez znalosti věci posoudit nemůžeme:-)
Takže, kdybychom si doma napsali sami dohodu co komu patří tak stačí jen dojít na ověření podpisu a takle nám to stačí jen pro nás? Kdyby třeba něco v budoucnu, bude to mít u soudu cenu??
já jsem právník, skoro už advokát, a lze to pouze notářským zápisem, za stavu, co píše anonymní. To, co jsi uvedla Ty se týká, závažných důvodů (např. když jeden z manželů se chová nehospodárně a ohrožuje tím SJM) nebo pokud jeden z manželů se stane osobou podnikající - tudíž podstupuje pro majetek spadající do SJM větší rizika
a hlavně by muselo dojít k soudu. Takhle si to mohou upravit mezi sebou, ale právě jen formou notářského zápisu…
no tak to teda asi moc mít cenu nebude.....taková doma sepsaná dohoda. pořešte to s notářem Jinak takový notářský zápis stojí cca 3.000 Kč
zaladatelka
Tak pokud, když to podepíše notář a bude to u soudu prokazatelné, tak to sepíšem a rozvádět se nebudem:)
Jde prostě o to, Já vlastním dům, auto, a velikou finanční částku na účtě.
K tomu podnikám a slušně vydělávám.
Manžel vlastní byt, celé vybavení bytu je jeho, vlastní 3 garáže, 2 auta. Manžel taky podniká a slušně vydělává.
Chceme aby byli zapsány jen tyto věci komu patří, tak abych já nemohla při rozvodu přijít o dům, a manžel třeba o garáže nebo byt.
Pokud když napíšeme dohodu komu co patří a udělá se to přes notáře bude nám to stačit. A rozvod nebude.
Určitě to prokazatelné je: A je to nenapadnutelné, protože máte podpisy ověřené a souhlasíte s tím.
Jak jsme psali,t aky jsme to tak s ex měli a bylo fajm že v době rozvodu se mě jeho tajné půjčky a dluhy netýkaly mě a Kity. ![]()
ano, tohle stačit bude. A rovněž si tam můžete i ošetřit majetek, který teprve nabudete, např. právě z podnikání…