Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Soud manželství nerozvede, pokud není hluboce a trvale rozvrácené, toť odpověď. K důvodům, které uvádíš, se radši vyjadřovat nebudu, i když mě hodně svědí prsty…
myslím, že musíte počkat půl roku, pak to jde jednodušeji… jde to pak bez udávání důvodu a když se dohodnete na majetkovém vypořádání a péči o dítě, jde to hodne rychle. měla to takto švagrová, akorát bez dítěte.
jinak můj osobní názor: pokud jste chtěli stejné příjmení, mohli jste to udělat jednodušeji - u dítěte společným prohlášením na matrice a u tebe žádostí o změnu příjmení. mohli jste si ušetřit náklady na svatbu i rozvod…
Při rozvodu se dokazuje jak dlouho nesdílíte spol. domácnost, nebo jak dlouho spolu intimně nežijete, atd atd.
Taky vás rozvést nemusí, pokud by to bylo v zájmu dítěte, ale neslyšela jsem ještě že by to někomu udělali.
Pokud jste chtěli stejné příjmení stačilo by aby sis zašla na matriku příjmení změnit, bylo by to určitě podstatně levnější i méně stresující než se brát a pak rozvádět.. ![]()
Ale u té přeměny přijmení to není takle jednoduché, informavali jsme se na úřadě. A bylo mi řečeno, že bych úplně stratila rodné příjmení, měla problémy na úřadech, maturitní vysvědčení atd.
přesně jak píše nozu, šlo to takto zařídit a bylo by to jednodušší a rychlejší, teď se navíc mají soudní poplatky zvyšovat.
Smluvený rozvod je možný až po roce manželství, pokud spolu manželé min. půl roku nežijí a mají vyřešené soudně děti a dohodnuté vypořádání majetku. Pak soud příčiny rozvratu manželství nezkoumá.
Anonymní píše:připadá mi,že tady si z nás někdo dělá dost blbou srandu.
Ježiš, taky doufám… i když mám vážně strach, že ne. Zakladatelka má totiž pravdu v tom, že změna příjmení není tak jednoduchá, jak si třeba někdo myslí, takže asi už si to zjišťovala…
Pokud se chcete rozvést, být Vámi se rozvedu ještě dříve, než se miminko narodí. Potom to budete mít daleko složitější. Důvody bych u rozvodu asi neříkala a raději být Vámi bych lhala.
Soudit pisatelku nebudu, protože v tomto otázka nespočívá. Ale též mě svědí prsty… Podle mě jste udělali oba dva strašně velkou hloupost, jak psala nozu, stačilo zajít na matriku.
zakladatelka
Ano není to tak jednoduché změnit příjmení, a todle nám přišlo jako nejlepší řešení.
A přece jenom, je lepší se vzít a rovést, o čem budeme stejně vědět jen my dva, než pak ve školce říkat, Dobrý den jmenuju se tak a tak a chci omluvit dceru která se jmenuje tak a tak.
A nechci svému dítěti vykládat, proč se maminka jmenuje jinak a, že tatínek se taky jmenuje jinak.
Moje kamarádka má dceru, která nastoupila do první třídi a ona má jiné příjmení, děti ve škole jí řekli, že je adoptovaná protože její máma se jmenuje jinak. Holka z toho má strašné trauma, pořád pláče a už se zvažuje zajít k psychologovi.
To chápu, ono dítě mnohem lépe vyrůstá v úplné rodině. Jen nechápu, proč hned ten rozvod… když si zúžíte společné jmění manželů, tak případný rozvod potom bude jenom formalita - o majetek se hádat nebudete, ten bude jasný a o děti se můžete začít hádat i jako rozvedení - ty vás budou spojovat prostě pořád rozvod nerozvod. Fakt to nechápu…
Ahoj, důvody tyto určitě neuvádět. Navíc pokud se rozvádíte dohodou, pak stačí když splníte zákonné podmínky, kdy manželství trvá alespoň rok, dále že spolu alespoň půl rok nežijete a druhý z manželů s rozvodem souhlasí. Tyto věci se uvedou do návrhu na rozvod. Že spolu nežijete neznamená, že spolu nesmíte bydlet,to můžete. Dále musíte k návrhu připojit dohodu o vypořádání majetku a dohodu o úpravě výchovy dítěte. To jak tu někdo uváděl, že manželství je trvale a hluboce rozvráceno atd…se na Vás případ nevztahuje, když se chcete rozvést dohodou.
Chci se zeptat, kdy je možné rozvést manželství, s přítelem jsme se vzali jen kvůli tomu, že čekáme miminko, a chtěli jsme aby jsem měli všichni stejné příjmení.
Manžel se nechtěl ženit, po předchozí velmi špatné zkušenosti, kdy jeho ex dělá strašné problémy ještě teď.
Domluvili jsme se, že po sňatku, podáme žádost o rozvod a nebudeme se muset ani jeden bát toho, že v budoucnu bychom se rozváděli ve zlém a házeli na sebe špínu.
Nikdo z rodiny o rozvodu neví, a ani nemáme v plánu to nikomu říkat, je to jen mezi námi.
Ale zajímá mě jestli před soudem můžeme říct tuto pravdu. Nebo musíme lhát, že spolu nechceme být a podobné věci.. manželá jsme chvíli,