Smíšené manželství - víra

Anonymní
6.10.10 13:30

"Smíšené manželství" :-)

Dobrý den, máte prosím někdo praktické zkušenosti s partnerstvím/manželstvím, kde je jeden z partnerů nepraktikující věřící a jeden protestant? Jak řešíte věci typu sobota, vepřové maso,nebo obecné jídlo, výchova dětí…já vím, že je vše o domluvě a kompromisech, ale lze je dělat v takové míře po celý život a přizpůsobovat se tak vlastně průběžně jeden druhému???? :nevim: :-) Má takové manželství naději na přežití, nebo si jen něco nalhávám :?: Pokud je zde někdo, kdo by měl praktické zkušenosti s takovým svazkem, budu za ně ráda…ono je něco jiného o tom psát a něco jiného v takovém manželství žít…děkuji za pochopení. Nechci si v žádném případě stěžovat, ale neznám nikoho v podobné situaci, proto bych uvítala rady od zkušenějších :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3321
6.10.10 13:44

Ahoj:), já osbně takové manželství nemám, ale kamarádka má něco podobného. Myslím, že v takové případě je jen jedna možnost…jeden musí ustoupit a dát se na víru toho druhého…není možné plést posléze dětem hlavu dvěma vírama…já veřící jsem a nedovedu si představit, že bych děti vychovávala na dvojí způsob :nevim: , navíc mám známé, u kterých byl muž protestant, žena katolička a i oni si po svatbě sami řekli, že takhle to dál nejde a „hodili mincí“ :lol: , co se první narodí( pokud holka- tak katolická víra, když kluk: tak protestantsví)…narodily se jim nakonec dvě holky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
6.10.10 13:59

svara ma neverici zenu, je katolik, deti vodi do kostela on, manzelka je doma, problem nemaji. kamos katolik tedka chodi s evangelickou a problem maji velky, protoze ona nemuze vubec katoliky vystat a kdyz jde na katolickou bohosluzbu, tak to malem obreci. A vubec ted jsem s podivem zjistila (ze zkusenosti znamych, ne svych), ze katolici jsou kupodivu asi nejekumenictejsi a nejotevrenejsi cirkev, ze spis protestanti maji cast sebeuvedomeni zalozeni na tom, ze „nejsme jako katolici“, zatimco katolikovi svazek s protestantem divny neprijde.

Jinac teda za me osobne, asi bych nemela problem prestoupit na jine vyznani a chodit ke svatostem v jine cirkvi - pokud bych ovsem samozrejme nebyla zavlecena do party „nejsme jako katolici“, to by mi asi vadilo, byt tam za exota. Mam dojem, ze to, ze jeden je nepraktikujici, je v tomto pripade spis vyhoda, nepraktikujicimu by mohlo byt sumak, jestli byla Panna maria vzata do nebe i s telem, nebo ne… a nemusel by tedy hazet klacky pod nohy tomu druhemu, co bere svou viru vazneji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
6.10.10 14:00

pockej, co to tam pises o sobote a veprovem, on ten jeden je adventista nebo zid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.10 14:04

Jeden adventista (přesně jak bylo popsáno-jsme něco jiného, my máme pravdu, to katolíci to mají špatně, prostě nenávist ke katolíkům), no a jeden sice katolík, ale nepraktikující, tudíž snadněji překousne jinou víru…

• Citovat
  • Upravit
20518
6.10.10 14:29

Zkušenost nemám. Ale po zkušenostech s rodinama, kde žijí věřící, nyní už vím, že bych problém měla. Teda já coby total ateista versus věřící. Počínaje svatbou (co já mám co dělat v kostele kromě toho, kdy obdivuju architekturu?), přes křest (to samý - nebudu lhát a hrát divadlo, já v Boha nevěřím = NEBUDU vychovávat své dítě ve víře a nedovolím to). A určitě bychom narazili i na denní problémy a postoje (antikoncepce, druhy masa a jídla v určité dny … ). Přiznám se, dokonce jsem v rodině mého manžela, která je lehce věřící, udělala trapas, když jsem se dněsně divila, proč na Velký pátek (pro mně to byl rostě pátek před volnem v pondělí, kterému se říká Velikonoce a v sobotu se prostě barví vajíčka … :nevim: ) podávají chlebíčky a další jídlo bez masa … (byli jsme na návštěvě).

Takže abychom si rozuměli - pokud v dané domácnosti je dle víry zvykem se před večeří zavěsit za nohy do průvanu a všichni členové domácnosti to respektují jako zvyk nebo praktiku dané víry, je to jejich věc. Ale jen do té doby, pokud mi nepřipraví můj vlastní hák. Já v tom nevidím smysl. Já bych s tím měla hodně veliký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
6.10.10 14:57

aha, tak adventista…tak do toho nekecam a mlcim, protoze to neni bezny druh krestana…asi bych mela strach. Podle me je treba ptat se cilene na toto - nejlepsi by bylo zkusit nektery z krestanskych serveru, ale nevim presne jaky, na zadny nechodim…
bojim se, ze nepraktikujici katolik by se musel pro dobry chod rodiny prizpusobit uplne ve vsem ..coz neni spatne, ale ne kazdy to zkousne, zvlaste kdyz adventisti toho maji tolik (cetla jsem na jejich webu navod, jak za zadnou cenu nepracovat v sobotu ani ve zdravotnbictvi a pod.)

asi by se na budoucim chodu rodiny meli tito partneri domluvit sami.

emilie - samozrejme je chyba lhat v kostele u krtu a pokud nepraktikujes, je jasne, ze postni dny neznas - to by nemelo nikoho prekvapit. Pokud jsi teda neudelala scenu „dejte mi okamzite sunku, ja zadnej pust nedrzim“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.10.10 15:04
Pudloslava píše:
aha, tak adventista…tak do toho nekecam a mlcim, protoze to neni bezny druh krestana…asi bych mela strach. Podle me je treba ptat se cilene na toto - nejlepsi by bylo zkusit nektery z krestanskych serveru, ale nevim presne jaky, na zadny nechodim…
bojim se, ze nepraktikujici katolik by se musel pro dobry chod rodiny prizpusobit uplne ve vsem ..coz neni spatne, ale ne kazdy to zkousne, zvlaste kdyz adventisti toho maji tolik (cetla jsem na jejich webu navod, jak za zadnou cenu nepracovat v sobotu ani ve zdravotnbictvi a pod.)emilie - samozrejme je chyba lhat v kostele u krtu a pokud nepraktikujes, je jasne, ze postni dny neznas - to by nemelo nikoho prekvapit. Pokud jsi teda neudelala scenu „dejte mi okamzite sunku, ja zadnej pust nedrzim“.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ono to bylo naopak. Mně totiž mylně všichni pokládají za vegetariána, protože já maso nejím. (Prostě - nejim. Nechutná mi.) A tak já si naopak libovala, že v této masožravé rodině konečně na chlebíčkách není ani ň masa ! A já jim řekla, že je milé, že je to KVULI MNĚ!!! :oops: :oops: :oops: Takže já jsem celkem pro to, aby se Vleký pátek slavol tak … 320 x do roka … :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.10.10 15:12

Ještě mně napadá ten " nepraktikující katolík" … jednou jsme se o tom bavili právě s příbuznou ze strany mého manžela. Tam jsou všichni docela hodně věřící, někteří praktikují víc, někteří míň. Ale všichni pokládají mého muže za katolíka, a to proto, že je pokřtěný. Můj muž se ale pokládá za nevěřícího. Takže to je asi důvod, proč po této stránce může toto manželství (čili atesita/katolík) fungovat. Prostě názory na etiku/morálku/zákon/ běžný den jsou stejné nebo aspoň hodně podobné bez ohledu na víru (omlouvám se, že sem míchám i ateismus coby „víru“). Takže nepraktikující věřící poole mně může být tolerantní k praktikujícímu jiné víry, pokud to ale nenarazí na … jak to říct … morální aspekty? Prostě by mu nemělo vadit např. když nebude v úterý maso, ale brambory, ale asi nerozchodí, když jeho smrtelně nemocné dítě nebude moci dostat jen kvůli názoru toho druhého transfůzi … :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
6.10.10 15:15

No kdyz je to nepraktikujici, tak je to v podstane jedno, co. mas pravdu, neco se zkousne snadno, neco mene. Adventisti, pokud vim, sve deti umirat bez leku nenechavaji, ale zivot maji komplikovany pomerne dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.10.10 15:32
Pudloslava píše:
No kdyz je to nepraktikujici, tak je to v podstane jedno, co. mas pravdu, neco se zkousne snadno, neco mene. Adventisti, pokud vim, sve deti umirat bez leku nenechavaji, ale zivot maji komplikovany pomerne dost.

O adventistech vůbec nic nevím, tady jsem jasně narážela na jehovisty …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
6.10.10 20:52

Já jako ateista se teda vůbec nevyznám ve vírách, o kterých tady mluvíte, takže k tomu nemám moc co říct, jen mě zaráží, když ti co nesnáší z celé duše katolíky (či muslim vs. křesťan) si začnou s katolíkem, chodí s ním, vezmou si ho a chtějí s ním mít děti. Tož je to normální?? Pak se nemůžou divit, že se hádají o všem možném i nemožném a věčně narážejí na problémy… :roll:

Já se jen podivuji, že v dnešní době ještě existují lidé, kteří se nechávají dobrovolně oblbovat jinými lidmi - církvemi… Uvědomte si, že každý hlásá, že jen jejich víra je ta pravá a jedině tak to všechno bylo, ale když si uvědomíme, že existuje několik desítek vír a každá hlásá něco jiného, tak která je vlastně ta pravá a říká tu pravdu?? Odpovím za vás, ŽÁDNÁ!! Je to jen prostředek, aby ti chytří ovládali, využívali, oblbovali a parazitovali na těch hloupých… ÁMEN… :roll:

• Citovat
  • Upravit
459
6.10.10 22:07
etatinek píše:
Já jako ateista se teda vůbec nevyznám ve vírách, o kterých tady mluvíte, takže k tomu nemám moc co říct, jen mě zaráží, když ti co nesnáší z celé duše katolíky (či muslim vs. křesťan) si začnou s katolíkem, chodí s ním, vezmou si ho a chtějí s ním mít děti. Tož je to normální?? Pak se nemůžou divit, že se hádají o všem možném i nemožném a věčně narážejí na problémy… :roll:Já se jen podivuji, že v dnešní době ještě existují lidé, kteří se nechávají dobrovolně oblbovat jinými lidmi - církvemi… Uvědomte si, že každý hlásá, že jen jejich víra je ta pravá a jedině tak to všechno bylo, ale když si uvědomíme, že existuje několik desítek vír a každá hlásá něco jiného, tak která je vlastně ta pravá a říká tu pravdu?? Odpovím za vás, ŽÁDNÁ!! Je to jen prostředek, aby ti chytří ovládali, využívali, oblbovali a parazitovali na těch hloupých… ÁMEN… :roll:

Já též nejsem věřící, tak se připojím jen citováním výše uvedeného, protože to do puntíku vystihuje můj názor :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
7.10.10 06:45

to je velmi netolerantní a rozezlený názor, svědčí o zaujatém postoji a nějakém traumatu v duši. Je to podobné, jako když některé jiné napíšou, že všichni učitelé (či doktoři) jsou nafoukané krávy.

Pro spoustu lidí je církev jako domov. Někdo bydlí v bytě, někdo v domě, někdo v zámku, někdo v chatrči - ale ten domov neutváří, jací jsme, ale dává nám střechu nad hlavou. Můj domov mě nenutí, abych si oblékla světlemodoru halenku, když jdu ven a neerozhoduje za mě, kdy si budu čistit zuby. Ale v tomto přirovnání by v některých domovech visely po zdi naučné cedule „čistěte si zuby 2× denně, v jiných "světlemodrá je nejlepší“

Pro hodně lidí v dnešní době (přinejmenším mluvím o katolících) už nejsou drobné rozdíly ve věrouce zásadní. Tyhlety názory fanatických ateistů plynou z nevímčeho, a reálnému životu jsou vzdálené. Asi z vyprávění učitelek o husitských válkách, nevím.

Samozřejmě jsou sekty, o kterých to platí, kde je součástí věrouky odevzad svému guruuovi všechen majetek a on taky vybírá životního partnera etc… ale ty se u nás nesmějí nazývat církvemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aaas
7.10.10 08:37
etatinek píše:
Odpovím za vás, ŽÁDNÁ!!

VŠECHNY. Každá má jen trochu jiné pojetí Boha.

Proto si taky myslím, že vztah věřící-ateista je docela problematický, pokud oba lidé uznávají „svého“, byť „jiného“ Boha, vnímám to jako velké pozitivum, (ale adventistům fakt nerozumím).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky