Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
etatinek píše:PPPS: A kdyby Bůh opravdu existoval, nedovolil by mi tady psát a svádět vás cesty, nebo jo?? To je to opravdu takový … radši nebudu psát co, ještě by jste mě přijely, v dobré víře, zprovodit z tohoto světa…
Ako som vravela, precitaj si Bibliu aspon z rychlika. Boh dal ludstvu slobodnu volu.
etatinek píše:
Náboženství vždy sloužilo k zodpovídání otázek „hloupých“ lidí, těmi chytrými a sloužilo k ovládání lidí a k jejich udržení v stálé poslušnosti - strach z něčeho nad námi…A jelikož v dnešní době přibývá čím dál více ateistů, musí se poslušnost vynutit zákony a permanentním strachem z něčeho „nad námi“ - pandémie, teroristé… Lidé jsou pak lehce manipulovatelní a lépe přijímají „nepříjemné“ věci např. k omezování jejich svobody…Ale nevěřím, že něco z toho, co jsem zde napsal pochopíte, nebo že byste se jen na chvilku nad tím zamysleli, dokonce si troufnu tvrdit, že si to ani nepřečtete a budete reagovat proti mě agresivně, protože vaše víra vás už dávno oslepila a vymyla, za to ovšem poděkujte vašim rodičům nebo vaši slabé vůli s tím něco udělat…
Omlouvám se, že zasahuju do diskuze, aniž bych si ji celou pořádně pročetla, ale chtěla bych reagovat na jeden příspěvěk…
myslím (můj názor nevěřící, podotýkám), ža etatínek hodně zaměňuje náboženství a církev. Náboženství je zde od počátku společnosti - lidé podle mě mají potřebu si nějak vysvětlit věci, které lidský mozek nedokáže pobrat (např. bouřku, zplození…), navíc mají potřebu věřit v dobrý konec. Pokud je tím víra v některé z náboženství - proč ji lidem brát? Proč v to neučit své děti, pokud věřím, že je to nejlepší? To, že některé církve zneužívají (nebo zneužívaly v minulosti) lidi k poslušnosti přece automaticky neznamená, že je taková víra špatná - je prostě jen zneužita!!! Pak je ale třeba se „navážet“ do církve jako instituce, ne se navážet do lidí, kteří věří daným hodnotám.
A myslet si, že kvůli nevěřícím byly vymyšleny zákony, je podle mě naprosto směšné. Já bych nikdy nikoho úmyslně nezavraždila (teda, doufám, že mě nehrábne:-) ) - a to věřící nejsem, ale věřím prostě ve spoustu stejných hodnot jako věřící - určitě tedy tou brzdou, proč nevraždím, není strach ze zákona:-))) A myslet si, že věřící lidé nikdy nevraždí, nikdy nekrade, je hodně hodně úsměvné…
Navíc, podle mě by to tatínku chtělo trošku více respektu k lidem, kteří prostě věří v něco jiného - ne je hned odsoudit, že jsou hloupé a nemůžou tvé názory pochopit. Ony se totiž docela hodně špatně chápou i nevěřícímu…
Omlouvám se, že reaguju, aniž bych četla předchozí příspěvky. Očividně se tady rozjela diskuze, která se možná týká tématu, ale nevím, jestli tady někdo opravdu opdověděl na první dotaz zakladatelky - ptá se na vlaní zkušenost.
Slibuju, že si předešlé příspěvky někdy večer přečtu - teď nemám čas. ALE chci reagovat na dotaz - ANO, mám za mažela člověla, který vyznává jinou víru. Já jsem kalotička, on pravoslavný. Svátky apod. slavíme obojí, děti jsme se rozhodli pokřtít a vychovávat jako katolíky. Všechno je to o domluvě. Víc než jinověrství nám dělá potíž odlišnost kultur, ve kterých jsme byli vychováni a jež nám proudí v žilách. Pokud tě zajímají podrobnosti, napiš klidně SZ ![]()
Dobrý den, mám velký problém a nevím jak jej vyřešit. Jsem z ateistické rodiny, kde ovšem slavíme všechny křesťanské svátky. Jsem již několik krásných let chodím se svým přítelem z VŠ. On je z rodiny svědku jehovových. Je to úžasně milá rodina! S přítelem jsme vždy svátky (které svědci neslaví) slavili v jiný den, než ostatní(tehdy od svědků odešel kvůli mě) a celý náš studentský život to nám tak klapalo. Dnes již nestuduji a chtěli jsme se brát, ale přítel chce být dobrým svědkem a víře se oddat celým srdcem. Já jeho lásku k bohu chápu a ráda začnu bibli studovat, jen se nemohu stát svědkem. Hlavně z toho důvodu, že by má rodin trpěla a já také, když bych s nimi nemohla trávit svátky. Nevím co mám děla. Rozchod s milovaným přítelem je pro mě nepředstavitelný, ale také dodržování všech pravidel církve svědků jehovových také. Prosím vás moc o radu..nevím si vůbec rady!! děkuji
Představ si situaci, něco ze života - i porod může mít komplikace, třeba i takové, že budeš potřebovat transfuzi a pokud vím, s tím mají Jehovisté velké problémy. Omlouvám se, jestli se pletu, ale tak jsem slyšela od člověka, který tuto víru vyznával. Co nastane? Co bude? To je jeden případ kdybys přešla na tuto víru… Jenže co když se do takové situace dostane vaše dítě? Kdo rozhodne, jak se dohodnete??
Nevím do jaké míry je tvůj přítel ortodoxní, ale je to velká loterie. Já osobně bych měla strach, na tuto víru bych nepřistoupila, ale také bych se nechtěla vzdát milovaného člověka…
No určitě bych se snažila představit si životní situace, které mohou nastat a vnímat je očima jeho víry (protože tak to bude dělat on)… Asi to nebude snadné rozhodnutí ![]()
Taky si netroufnu hodnotit primo tu VASI situaci, protoze vas oba neznam, ale muzu prispet svou troskou do mlyna z meho okoli. Jedna znama se za svedka jehovova provdala, (ona ateistka) nastaly problemy prave treba s tou transfuzi atd., protoze kdyz se jim narodily deti tak ona s tim odmitanim nesouhlasila ale on na tom stale trval.Prej vira. Potom jelikoz svedci jehovovi musi neustale sirit viru, tak nutil deti i rodinu pak obchazet s nim lidi a sirit viru ve volnem case…no nedopadlo to, nakonec se rozvedli, on pak jeste ke vsemu zacal byt agresivni a byl tam nakonec bohuzel i pocatek domaciho nasili takze to slo uplne k sipku. Tim ale nechci strasit, jen prispivam jedinym prikladem co jsem mela osobne v okoli ![]()
Děvče, procitni, ale rychle. Slavení svátků bych v tomhle případě viděla jako ten nejmenší problém. Svědkové Jehovovi jsou v podstatě sekta. Člověka k sobě přivážou a pak rozhodují o celém jeho životě. Pravá podstata víry je podle mě jinde. Snažila bych se od nich přítele dostat, ať se dá k nějaké normální křesťanské církvi. Pokud by se to nepovedlo, volila bych rozchod.
Neni to jednoduche, ale ja bych do toho nesla! Mam zname kteri jsou take Jehovovo svedci a jsou to prima lide, ale nechtela bych zit jako oni!!!Uz i vychova deti je jina, vsechny svatky jako vanoce, velikonoce neexistuji a vevrcholu jeste nesmis prijmou krev ktera byla mimo tve telo, no tak to fakt ne.
Tvuj pritel se nezmeni a poterbuje k sobe zenu, ktera ho a viru bude potporovat a take podle viry vychovavat deti.Ja byt na tvem miste tak se rozhodnu proti teto vire! Ahoj Zdenka ![]()
Znám dvě rodiny svědků jeh. a jsem z toho dost rozpačitá. Jedna rodina - 3 děti, otec ateista, matka se (pardon) zbláznila až po několika letech normálního manželství. Dvě děti přetáhla k Jehovistům, to třetí manžel řekl, že nedá a až do 14ti let se mu to dařilo. Pak přetáhla i to poslední. Svátky neslaví, dárky nedávají, otec je z toho smutný, protože říká, že vzhledem k tomu, že je ateista, tak pro něj ty svátky nejsou křesťanské, ale že je bere jako hezkou tradici, matka s dětma obchází domy, potkávám je postávat na náměstí prodávající ten jejich časopis… tohle pro mě není víra ale slepá oddanost a fanaticismus. Druhá rodina - matka se prezentuje, že to je super že oni si dárky nedávají, že k čemu stromek a že děti jsou happy… ale o jednom slyšela mluvit - ve škole, když se děcka baví, jaké to bylo o vánocích, velikonocích, jaké dostaly dárky, koho kluci sešlehali, u kolika holek byli kamarádi… tak to dítě posedává smutně v koutě a debat se neúčastní. Pokud je ten tvůj ortodoxní, nepočítej, že by sis prosadila vánoce, děti by měly předem určené, že budou vedeni k jejich víře, a co ty… co kdyby došlo na komplikace při porodu - jak je na tom přítel s tím, že by ti měli případně dát krev? Co v případě operace dětí… tohle vše by chtělo porozprávět teď, než se rozhodneš co dál. A jinak - nenech se oklamat. Svědci jsou vždy hrozně moc milí a hodní, tím ptáčky lapají - tak jim na to neskoč, to není jen jejich rodinou.
Btw. za mě - jsou různé církve a jako takové je akceptuji, ale svědci nejsou pro mě církev ale sekta- tak pozor na ni!
Určitě bych upřednostnila rodinu před přítelem, protože pro mě jsou tito lidé manipulanti. Sekta. ![]()
A přesně o tom tady psal etatínek
…Doporučuji příspěvky od něj přečíst a budu se těšit na jeho případný názor k Svědkům Jehovovým
Naprosto s ním souhlasím ![]()
Hele…ja teda svedky v leccems obdivuji, jejich vira a ochota obetovat pro ni tolik, to se hnedka nevidi. A urcite to jsou slusni a mili lide.
ALE
jak holky psali, jejich cirkev toho od nich chce fakticky hodne, je to opravdu sekta.
Moji znami, katolik a evangelicka, nedvano oba pred svatbou spolecne prestoupili k jine treti cirkvi, aby ani jeden nebyl na tom hure. Co to zkusit takhle - presvedecit ho, ze zmeni vyznani a ty to budes absolvovat s nim (zvladnes chodit o nedelich do kostela?). pak uz jen vyberete nekterou z normalnich cirkvi, ne adventisty napriklad ![]()
Děkuji za radu. Změna víry by byla dobrá volba, jenže přítel je přesvědčený, že touze ta jeho víra je ta pravá. Bohužel nemám takové znalosti, abych mu jeho biblické argumenty vyvrátila ![]()