Smíšené manželství - víra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Imane
3.10.12 07:50

@tre No,to je každý přesvědčený, že ta jeho víra je ta pravá :mrgreen:, ale u těch Svědků bych byla opatrná, jsou opravdu spíše sekta a od toho lépe jít zavčas pryč. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5631
3.10.12 09:54

@Pudloslava Poslední věta mne opravdu pobavila. :mrgreen: Však taky CASD vznikla odtržením právě od Svědků Jehovových (ale neradi to slyší :lol: ) a mezi křesťanské církve se příliš dlouho neřadí. Pár jsem jich tedy poznala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
511
3.10.12 10:00
Ja se obavam, ze mu jeho viru nevyvratis, nebot svedci si mysli, ze jen oni maji tu jedinou pravdu :|
@tre píše:
Děkuji za radu. Změna víry by byla dobrá volba, jenže přítel je přesvědčený, že touze ta jeho víra je ta pravá. Bohužel nemám takové znalosti, abych mu jeho biblické argumenty vyvrátila :-(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.10.12 14:48
@tre píše:
Děkuji za radu. Změna víry by byla dobrá volba, jenže přítel je přesvědčený, že touze ta jeho víra je ta pravá. Bohužel nemám takové znalosti, abych mu jeho biblické argumenty vyvrátila :-(

no to asi nema nikdo, vsak taky jsou zname historky, jak nateseni evangelici vytahli na jehovisty s biblemi a pak se plizili domu se schliplila usima kanalama :-)
nevim ti, jestli nejsou nejake pomahajici organizace, na obeti sekt… bezny krestan nema se zmenou vyznani az takovy zasadni problem, spis se mu nechce menit ustalene zvyky, nez ze by mu slo o principy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.10.12 15:40
@Alichi píše:
@Pudloslava Poslední věta mne opravdu pobavila. :mrgreen: Však taky CASD vznikla odtržením právě od Svědků Jehovových (ale neradi to slyší :lol: ) a mezi křesťanské církve se příliš dlouho neřadí. Pár jsem jich tedy poznala…

hele to jsem nevedela :-) prijde mi to celkem odlisne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tre
4
4.10.12 10:10

Moc povzbudivě to nevypadá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
4.10.12 22:31

Mila tre,
opravdu to nevypada povzbudive. Vesmes souhlasim s vetsinou odpovedi od devcat. Pokusim se vsak pridat jeste jeden pohled. Jedna vec jsou vase pripadne spory, to je asi to nejmensi. To nejvetsi zlo je pak problem s vychovou deti, zvaz jestli z nich casem chces mit ty obejdy, co se jim lidi na zastavkach obloukem vyhybaji, aby je neotravovali s jejich casakama a podobne, ale ani to asi jeste neni katastrofa, daleko horsi ohledne deti je pripadne odepirana transfuze. Promin, ze to tak napisu, ale pokud je ten Tvuj pritel fakt hodne ortodoxni, coz podle toho co pises vypada, ze je,.. tak ani chvili nepochybuj o tom, ze nedej boze, bude-li se jednou muset rozhodovat mezi zachranou zivota vasich deti a svedomitym naplnovanim jeho viry, tak uz ted povazuj sve deti za mrtve!!!

Jo pisu to fakt drsne, protoze to do ceho by ses takto ritila je opravdu hodne drsne a take znam par lidi z okoli, kteri si timlhe peklem (co by ateisticti patneri jehovistu) prosli.

No a ted ten slibeny jiny pohled. Bavili jsme se o Tobe, o nem a o vasich pripadnych detech. Ale vratme se zpet, zatim deti nemate a jste jen partneri, ale co uz prece mas a predpokladam, ze to mas zaryte hooodne hluboko ve svem srdci, je prece Tva rodina. Tva mama, tata, pripadne sourozenci, babicky, dedove… Uz asi tusis kam mirim. Jeste daleko pred zalozenim vlastni rodiny muzes prijit o tu kterou uz mas! Pokud se totiz casem nestanes opravdu poradnou a poslusnou oveckou svedku, tak to peklo Te driv nebo pozdeji ceka.

Je jen otazkou casu, kdy dostanes na vyber „bud ja s mou virou, nebo Tva nechapajici rodina, ale beze me“. Takhle se ale milujici clovek nechova! Kdyby Te miloval aspon z pulky jako svou viru, tak bude respektovat i Tve Vanoce a Tve kulturni navyky a potreby. Tema Vanocema to totiz jen zacina, tak zvaz, jestli budes casem schopna se vzdat sve rodiny, prakticky nadobro prerusit veskere kontakty se svymi rodici, sourozenci a prarodici. To, ze Te pak i Tve okoli bude povazovat za zblbleho fanatika uz je jen neskodna tresinka na dortu.

Devce, jestli mohu vyrknout mou radu, tak na tuhle lasku zapomen. Jehoviste, presneji receno mozna ne vsichni, ale ti ortodoxni jehoviste, nemiluji blizniho sveho, oni miluji jen svou viru nic, ale fakt nic jineho na svete. Ty argumenty, ze to tak oravdu je tady neni potreba jmenovat (transfuze, atd a zdaleko to neni jen transfuze). Cili ma rada zni, je to drsne, ale nenarazila jsi na toho praveho, ale na nekoho, kdo misto Tebe (i kdyz to tak ted mozna nevypada) miluje uplne neco jineho jineho, nez jsi Ty. Pokud s nim zustanes, tak to poznas, jen cim pozdeji, respektive, cim dal to nechas zajit, tim bolestivejsi rozchod to bude a to mi ver, ze ne jen pro Tebe, ale i pro Tvou rodinu a vsechny co Te opravdu maji radi.

Takze pokud muzes a vim, ze to nebude lehke, protoze ho zjevne mas rada, ale vem nohy na ramena a utikej. On viru nezmeni a bez Vanoc to sama, s detma hur, ale vydrzis, ale bez sve rodiny ne!!!

Uprimne Ti k tomuhle tezkemu rozhodovani moc drzim palce. Pokud se k tomu rozhodnes, tak on to rozhodne neponese dobre a pak teprve poznas koho jsi si chtela vzit a nejpis budes rada, ze jsi k tomu dosla driv, nez pozdeji. Tak jeste jednou, drzim palce a preju hodne sily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
2.11.12 03:13
@tre píše:
Dobrý den, mám velký problém a nevím jak jej vyřešit. Jsem z ateistické rodiny, kde ovšem slavíme všechny křesťanské svátky. Jsem již několik krásných let chodím se svým přítelem z VŠ. On je z rodiny svědku jehovových. Je to úžasně milá rodina! S přítelem jsme vždy svátky (které svědci neslaví) slavili v jiný den, než ostatní(tehdy od svědků odešel kvůli mě) a celý náš studentský život to nám tak klapalo. Dnes již nestuduji a chtěli jsme se brát, ale přítel chce být dobrým svědkem a víře se oddat celým srdcem. Já jeho lásku k bohu chápu a ráda začnu bibli studovat, jen se nemohu stát svědkem. Hlavně z toho důvodu, že by má rodin trpěla a já také, když bych s nimi nemohla trávit svátky. Nevím co mám děla. Rozchod s milovaným přítelem je pro mě nepředstavitelný, ale také dodržování všech pravidel církve svědků jehovových také. Prosím vás moc o radu..nevím si vůbec rady!! děkuji

Milá tazatelko,

svědkové ty svátky neslaví právě proto, že nejsou křestanské, jinak by je slavili. Myslím si, že slavení nebo neslavení, kapr se salátem atd by neměl být problém jak ani mezi Tebou tak ani Tvojí rodinou. Jiná věc nad kterou by jsi ty i přítel měli zapřemýšlet je to, že svědkové narozdíl od některých ostatních náboženstvích co se považují za křestanské berou svojí víru vážně. Není to pro ně klub zahrádkářů, tím, že si zajdou na mši, nejedí v pátek maso a tím to hasne. Opravdu žijí ve Víře. Samozřejmě daleko větší problém by byl ten, kdyby on byl svědek a ty katolička, protože by šlo o kolizi dvou vír a žádný by nemohl ustoupit. Pokud jsme tedy pochopila správně tak Ty jsi ateistka a v podstatě je Ti víra ukradená, jemu na Bohu hodně záleží. To znamená, že on klidně může dělat kompromisy a dávat Ti za pravdu, ale nikde né tak, aby udělal něco proti Bohu- víře.
Samozřejmě je to komplikované, protože víra je důležitá věc co ovlivnuje člověka a jak říkám svědkové jí narozdíl od některých věřících berou vážně, na druhou stranu to, že Ty nevěříš nemusí být nepřekonatelná překážka. Za předpokladu, že jemu nebude vadit, že má nevěřící manželku.

Jinak abych odpověděla na otázky nebo předsudky dalších holek co naráželi na děti. Tak samozřejmě křeštanští rodiče ( Tvůj přítel tedka) bude děti vést k víře, nicméně to neznamená, že věřit budou. Ano, on je bude vést k víře, nicméně vedení neznamená nucení a už vůbec né nucení ke kazatelské službě. Jsou nepokřtění svědkové Jehovovi co káží a pak i pokřetění co nekáží. Jsou svědkové co k tomu byli vychovávní a tedka nevěří a jsou lidé co byli vychováváni tvrdě jako ateisté a tedka věří.

Trošku mě zaráží jenom to, že jsi psala, že jste spolu už dlouho, takže jste ještě na tohle téma nediskutovali a nevyjasnili si to. Každopádně doufám, že jsem Ti alespon trošku pomohla.
Kdyby jsi měla nějakou konkrétní otázku tak klidně napiš i do SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
weda1985
31.12.12 02:15
@Anonymní píše:
Dobrý den, máte prosím někdo praktické zkušenosti s partnerstvím/manželstvím, kde je jeden z partnerů nepraktikující věřící a jeden protestant? Jak řešíte věci typu sobota, vepřové maso,nebo obecné jídlo, výchova dětí…já vím, že je vše o domluvě a kompromisech, ale lze je dělat v takové míře po celý život a přizpůsobovat se tak vlastně průběžně jeden druhému???? :nevim: :-) Má takové manželství naději na přežití, nebo si jen něco nalhávám :?: Pokud je zde někdo, kdo by měl praktické zkušenosti s takovým svazkem, budu za ně ráda…ono je něco jiného o tom psát a něco jiného v takovém manželství žít…děkuji za pochopení. Nechci si v žádném případě stěžovat, ale neznám nikoho v podobné situaci, proto bych uvítala rady od zkušenějších :think:

jak si to vyřešila?

• Citovat
  • Upravit
88
27.12.13 14:29
@Anna Ada píše:
Milá tazatelko,

svědkové ty svátky neslaví právě proto, že nejsou křestanské, jinak by je slavili. Myslím si, že slavení nebo neslavení, kapr se salátem atd by neměl být problém jak ani mezi Tebou tak ani Tvojí rodinou. Jiná věc nad kterou by jsi ty i přítel měli zapřemýšlet je to, že svědkové narozdíl od některých ostatních náboženstvích co se považují za křestanské berou svojí víru vážně. Není to pro ně klub zahrádkářů, tím, že si zajdou na mši, nejedí v pátek maso a tím to hasne. Opravdu žijí ve Víře. Samozřejmě daleko větší problém by byl ten, kdyby on byl svědek a ty katolička, protože by šlo o kolizi dvou vír a žádný by nemohl ustoupit. Pokud jsme tedy pochopila správně tak Ty jsi ateistka a v podstatě je Ti víra ukradená, jemu na Bohu hodně záleží. To znamená, že on klidně může dělat kompromisy a dávat Ti za pravdu, ale nikde né tak, aby udělal něco proti Bohu- víře.
Samozřejmě je to komplikované, protože víra je důležitá věc co ovlivnuje člověka a jak říkám svědkové jí narozdíl od některých věřících berou vážně, na druhou stranu to, že Ty nevěříš nemusí být nepřekonatelná překážka. Za předpokladu, že jemu nebude vadit, že má nevěřící manželku.

Jinak abych odpověděla na otázky nebo předsudky dalších holek co naráželi na děti. Tak samozřejmě křeštanští rodiče ( Tvůj přítel tedka) bude děti vést k víře, nicméně to neznamená, že věřit budou. Ano, on je bude vést k víře, nicméně vedení neznamená nucení a už vůbec né nucení ke kazatelské službě. Jsou nepokřtění svědkové Jehovovi co káží a pak i pokřetění co nekáží. Jsou svědkové co k tomu byli vychovávní a tedka nevěří a jsou lidé co byli vychováváni tvrdě jako ateisté a tedka věří.

Trošku mě zaráží jenom to, že jsi psala, že jste spolu už dlouho, takže jste ještě na tohle téma nediskutovali a nevyjasnili si to. Každopádně doufám, že jsem Ti alespon trošku pomohla.
Kdyby jsi měla nějakou konkrétní otázku tak klidně napiš i do SZ.

Pěkně napsáno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Virginian
27.12.13 15:41

Zena byla protestant, s detmi chodila do sveho kostela a ja zas do katolickeho. Po par letech radsi presla ke katolikum abychom chdili spolu. Vyhovuje nam to

• Citovat
  • Upravit
12
3.2.15 17:20

pro Tre

Existují stránky bývalých Svědků Jehovových i s jejich příběhy a zdůvodněními proč už nepovažují svou náboženskou společnost za správnou. Tam nalezneš jistě plno informací a podpory.
odkaz: http://www.straznavez.cz/

Existuje také kniha v pdf od raymonda Franze - Krize Svědomí a druhá kniha hledání křesťanské identity.

Autor byl po 40 let svědkem a byl mezi 13 členy nejvyššího patra organizace svědků, než odešel.

V knihách ukazuje na nekalé praktiky uvnitř organizace a omyly v učení.

Bude to chtít trpělivost a vytrvalost to přelouskat - kniha má přes 600 stránek, ale věřím, že ti to může pomoci i s tvým partnerem překonat.

• já osobně věřím v Boha, tak ti doporučuji modlitbu k Němu -,,Bože když v tebe můj manžel/partner věří, tak mu prosím otevři oči a ukaž mu jaký jsi opravdu, abychom mohli i my dva spolu žít bez problémů."

Tomáš Plechatý

jinak tu druhou knihu mám v pdf takže pokud neseženeš tak se mi ozvi na email a pošlu ****@seznam.cz (pro adminy doufám, že něco neporušuji, když tu uvádím svou emailovou adresu, nechci vás naštvat, jen pomoci jiné osobě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
3.2.15 17:41

pro zakladatele vlákna

Pášu pro anonyma, který začal toto vlákno.

Mám zkušenosti - vyrůstal jsem jako dítě Adventistky a původně neadventisty.

A přesně jak píšeš problémy byly - jak a kde trávit sobotu (na chatě, nebo ve sboru, pracovat/sportovat- nebo jen odpočívat, televize a počítač povoleno nebo zakázáno) vepřové( ale i králík a maso obecně) taťka zvyklý jíst, mamka ani náhodou, navíc se do toho montovaly prarodiče. Jedni nám říkali jako dětem, že to maso je nečisté a nezdravé a že se bohu nelíbí abychom ho jedli a druzí nám říkali, že je to v pohodě a je velmi chutné ať si taky dáme. I nás k tomu nutili, nebo nám dali maso, řekli, že není vepřové a pak když jsme ho snědli tak řekli bylo vepřové a vidíš jak ti chutnalo. Měl jsem z toho trauma a nenáviděl jsem toto jednání. Bylo to o neústupnosti a nerespektu rodičů případně prarodičů, asahovali do výchovy a rodiče nerespektovali. Mí rodiče se nakonec rozvedli když mi bylo asi 9 let a otec církve vystoupil.

Tvrdím proto, že je velmi a naprosto nerozumné jít do takového manželství adventista+ neadventista, pokud neadventista není ochotný ustoupit, nebo adventista není ochotný ustoupit - ten se tím totiž stává liberální/neposlušný a hrozí mu ve sboru kázeň, nebo i vyloučení, což je pro něj velmi nepříjemné, neboť věří, že není jiná správná církev kam by mohl jít + navíc věří že zachovávání soboty bude velmi brzy otázkou života a smrti doslova!!! A ještě i otázkou života věčného a smrti v ohnivém jezeře (obdoba pekla, jen ne věčná muka).

Takže má rada - pokud jsi neadventista/tka ještě před manželství, tak si s ním velmi natvrdo a jasně o tomto promluv do budoucna a řekni jasně kam až jsi ochotna zajít a kam ne a to i pro vaše děti, jinak budeš ty, nebo on, ale vaše děti určitě trpět!

A pokud jsi ochoten/ochotna přistupovat k těmto věcem jako křesťan/ka s biblí, tak mu můžeš ty nauky adventismu ukázat jako křesťansky nesprávné podle učení bible.

Tímto jsem si prošel já sám a v bibli se na tato témata vyznám. Jsem ochoten ti poradit či poslat studie, odkazy články, které ukazují na bibli, ke které se adventisté hlásí, že ty věci není třeba zachovávat (sobota, vepřové a jiná nečistá jídla)

Tomáš Plechatý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.15 21:50
@Komgulas píše:
Existují stránky bývalých Svědků Jehovových i s jejich příběhy a zdůvodněními proč už nepovažují svou náboženskou společnost za správnou. Tam nalezneš jistě plno informací a podpory.
odkaz: http://www.straznavez.cz/

Existuje také kniha v pdf od raymonda Franze - Krize Svědomí a druhá kniha hledání křesťanské identity.

Autor byl po 40 let svědkem a byl mezi 13 členy nejvyššího patra organizace svědků, než odešel.

V knihách ukazuje na nekalé praktiky uvnitř organizace a omyly v učení.

Bude to chtít trpělivost a vytrvalost to přelouskat - kniha má přes 600 stránek, ale věřím, že ti to může pomoci i s tvým partnerem překonat.

• já osobně věřím v Boha, tak ti doporučuji modlitbu k Němu -,,Bože když v tebe můj manžel/partner věří, tak mu prosím otevři oči a ukaž mu jaký jsi opravdu, abychom mohli i my dva spolu žít bez problémů."

Tomáš Plechatý

jinak tu druhou knihu mám v pdf takže pokud neseženeš tak se mi ozvi na email a pošlu ****@seznam.cz (pro adminy doufám, že něco neporušuji, když tu uvádím svou emailovou adresu, nechci vás naštvat, jen pomoci jiné osobě)

http://sj.rozcesti.org/…odpovedi.pdf

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.15 21:56
@Pudloslava píše:
no to asi nema nikdo, vsak taky jsou zname historky, jak nateseni evangelici vytahli na jehovisty s biblemi a pak se plizili domu se schliplila usima kanalama :-)
nevim ti, jestli nejsou nejake pomahajici organizace, na obeti sekt… bezny krestan nema se zmenou vyznani az takovy zasadni problem, spis se mu nechce menit ustalene zvyky, nez ze by mu slo o principy.

http://sj.rozcesti.org/…odpovedi.pdf

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí