Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymna, ale ono je to tak ze ateisticky zivot je omnoho jednoduchsi a prijemnejsi ako zivot vo viere. A casto sa stava ze veriaci clovek vo zvazku s neveriacim zo svojej viery „popusti“. Teda, ani nie tak z viery, ako zo sposobu zivota veriaceho cloveka. Je to prirodzene. A pokial z toho manzel nema vycitky svedomia, tak by som to neriesila … pokial to do buducnosti nevidis tak, ze mu to jedneho dna zacne vadit.
Pudloslava píše:Taťka F (-: píše: .....hele a ty si myslis, ze rikat detem „preber si to jak chces“ je dobre uz v mladem veku? Pochybuji. o tom, jak se maji chovat, jim taky nerias „ja si myslim, ze pred jidelm se myji ruce, ale rozhodni se sam“.
souhlasim, ze deti maji mit moznost volby, ale nevodit je do kostela ci na nabozenstvi, to neni moznost volby, to je ateisticka vychova.
nemusis se bat toho, ze by ze vsech takto vychovavanych deti byli katolici, spousta jich kolem puberty odpadne - moznost volby maji, nikdo je netaha do kostela na retezu.
Ne, nemyslím říkat jim ve 3 letech „přeber si to jak chceš“, ale neříkat jim to jako malým vůbec. Předložit jim tuto volbu až dospějí, mnozí na ní přijdou i sami, dokonce i v ateistických rodinách
No a srovnávat to s mytím rukou, to snad nee
Neveřit v boha snad není pro dítě nebezpečné
![]()
Jinak „ateistická výchova“ jako taková neexistuje, alespoň ne ve smyslu, v jakém jsem byl vychováván já. Mě nikdy nikdo neříkal, že bůh neexistuje a nikdy mě nikdo od ničeho nezrazoval a nic mi nerozmlouval a to mám v rodině také věřící lidi. Takže ano za ateistickou výchovu bych mohl považovat to, že nekdo dítě od víry odvrací, nebo nějak zrazuje, ale ne to, že ho k víře nevede
![]()
Ale to bychom nejpíš zabředli do debaty bez konce, takže nechme téma pokračovat v jeho duchu ![]()
Tatko zatajit jim Boha? A kdyz pujdu do kostela, tak rikat „na to ses jeste malej, nereknu, kam jdu“ ? To je fakt ulet, sorry.
Hele vychovavej si sve deti dle sveho nejlepsiho svedomi a ja udelam totez. Nemyslim, ze bych jim nejak skodila.
Pudloslava píše:
Tatko zatajit jim Boha? A kdyz pujdu do kostela, tak rikat „na to ses jeste malej, nereknu, kam jdu“ ? To je fakt ulet, sorry.
Hele vychovavej si sve deti dle sveho nejlepsiho svedomi a ja udelam totez. Nemyslim, ze bych jim nejak skodila.
Diskusi trošku sleduju, zakladatelce nemám k tomu co říct, takže se omlouvám za OT - k tomu „seznámení“ s možností víry mi přijdou fajn třeba vánoce… Oba s přítelem jsme ateisti až za roh a tento rok to určitě malá ještě nepobere, ale třeba příští rok se na ježíška zeptá, tak jí asi nějak zjednodušeně řeknu ten příběh (musím nastudovat), a že někdo věří, že to bylo takhle a někdo zas že jinak… Kostel máme 20 metrů od baráku, takže tam se asi taky zeptá, nehodlám nijak mlžit.
Takže můj názor je seznámit s možnostmi, až toho bude dítko schopné, rozhodne se samo.
zakladatelko,
na Slovensku se rika:Co viera dvoji, to laska spoji! ![]()
mam to podobne, ja jsem verici, ale praktikuji jen velmi omezene, muj manzel parktikuje temer 100 procentne.Jsme katolici.
Za sebe: snazim se ustoupit, tam kde to jde patek bez masa, cas na nedelni msi v cele organizaci vikendu, proste aby mel moznost to praktikovat tak jak chce.
Deti jsme nechali pokrtit- to jsem chtela i ja.Kdyz chteji do kostela jdou, kdyz nechteji nejdou, a ja taky nekdy jdu.
V otazce antikoncepce jsme pristoupili oba na kompromis.
Taky mne to nekdy mrzi, ze to on nema jako 100 procentni katolicke manzelstvi, ze nim nemuzu viru prozivat tak intenzivne, ale clovek se vyviji, a Buh vi jak na to budeme pohlizet za par let…Drzim palce!
Pudloslava píše:
Pudlo
nikdo nerika, ze nekomu skodis, ja jen rikam, svuj nazor a o zatajovani boha tady take nikdo nemluvil
Me boha take nikdo nezatajoval, me uz jako malemu rekla babicka kam jde, ze jde do kostela a vedel jsem uz jako maly, ze se modli a ze se modli k panu Bohu, jen me do toho kostela nikdo nevodil a nikdo mi kolem toho nic nevysvetloval, pokud jsem si o to sam nerekl a to je velky rozdil oproti nejakemu zatajovani
Vzdycky, kdyz jsem se sam na neco zeptal a ja byl hodne zvedave dite
, tak mi po pravde odpovedeli a kdyz jsem se do toho kostela chtel podivat, tak me tam vzali, me se tam jako diteti libily maluvky na zdech a hezke sosky andelicku, pac to bylo asi tak jedine, co jsem z toho v tom veku mohl chapat a to je cele. Priste uz jsem sam dal prednost piskovisti, tak me tam nevodili. To je cele, nic za tim nehledej. Nikdo mi nic nezatajoval a vzdy mi na vse odpovidali, ale dali mi moznost zvolit si, zda se toto stane soucasti meho zivota, az kdyz jsem z toho sam mel rozum ![]()
To je cele a stejne to mam v planu i ja se svymi detmi, nebudu jim nic lit do hlavicek, ani zatajovat za mala a zrovna tak jim nebudu nic rozmlouvat ani za dospela, bude to plne jejich volba, ale hlavne to bude volba v dobe, kdy se o tom sami zacnou chtit rozhodovat a jestli se rozhodnou jinak nez kdysi ja, tak to bude vyhradne jejich vec a ja v nich nebudu jejich rozhodovani v tomto smeru nijak podnecovat a rozhodne si nemyslim, ze by moje deti meli byt ateiste, proto, ze jsem ateistou ja. At jsou co chteji, je to jejich vec. Ze nasi nebyli dokonali, ale za tohle jim dekuju, ze me nechali rozhodovat samotneho a hlavne az kdyz jsem sam chtel a mel na to dostatek rozumu a nastesti to tehdy stejne vydely i moje verici babicky
, ke kterym si do dneska chodim pro pozehnani na kde co ![]()
Jinak receno, presne jak to vyjadrila i Pipet
Dokonce i nase babicka nam vypravela jako malym nejake biblicke pribehy, ale protoze me nechali, abych si je bral podle sebe, tak to pro me byly docela hezke pohadky. Opet jsem si z toho vzal jen tolik, kolik tehdy pobrala moje hlavicka a kolik jsem sam chtel ![]()
Takze jeste jednou, nic za tim nehledej, zadne zatajovani, nic takoveho, nabozenstvi bylo i v mem zivote prakticky po cely zivot, ale vzdycky uz od narozeni jsem mel volbu, zda se do neho nejak zapojim ci nikoli a stejnou moznost chci dat i svym detem. ![]()
PS: Ale jak uz jsem psal pred tim, neni to sice daleko, ale precejen jsme s timto tematem v tomto topicu trochu aut, tak spis muzem pokecat v novem tematu. Pro me toto tema rozhodne zajimave je ![]()
Pudloslava píše:
to je velmi netolerantní a rozezlený názor, svědčí o zaujatém postoji a nějakém traumatu v duši. Je to podobné, jako když některé jiné napíšou, že všichni učitelé (či doktoři) jsou nafoukané krávy.Pro spoustu lidí je církev jako domov. Někdo bydlí v bytě, někdo v domě, někdo v zámku, někdo v chatrči - ale ten domov neutváří, jací jsme, ale dává nám střechu nad hlavou. Můj domov mě nenutí, abych si oblékla světlemodoru halenku, když jdu ven a neerozhoduje za mě, kdy si budu čistit zuby. Ale v tomto přirovnání by v některých domovech visely po zdi naučné cedule „čistěte si zuby 2× denně, v jiných "světlemodrá je nejlepší“
Pro hodně lidí v dnešní době (přinejmenším mluvím o katolících) už nejsou drobné rozdíly ve věrouce zásadní. Tyhlety názory fanatických ateistů plynou z nevímčeho, a reálnému životu jsou vzdálené. Asi z vyprávění učitelek o husitských válkách, nevím.
Samozřejmě jsou sekty, o kterých to platí, kde je součástí věrouky odevzad svému guruuovi všechen majetek a on taky vybírá životního partnera etc… ale ty se u nás nesmějí nazývat církvemi.
Velmi netolerantní a rozezlený názor, zaujatý postoj a trauma v duši…
Já se musím smát jak někdo může vůbec něco takového napsat…
![]()
Vy si ani neuvědomujete, že vás ten domov opravdu ovlivňuje, utváří a manipuluje… Každá víra má své pravidla, která MUSÍTE dodržovat, ať už je to v této diskusi vzpomínáné, chození v neděli do kostela, chození ke zpovědi, modlení se, vedení svých dětí k vaší víře (náborování jak správně uvedl Taťka F), nebo dodržování určitých svátků, chození na všelijaké bohoslužby, „dobrovolné“ příspěvky na chod kostela - církve, nesmět jíst to co chcete kdy chcete, to že musí být židé obřezání, nosit „čepičky“, oblíkat se tak a tak, že muslimové musí 7× denně mlátit hlavou o zem, že někteří nesmí přijámat transfúzi, že další nesmí mít sex před svatbou, že nesmí používat kondomy, antikoncepci, jít na potrat, že tamti musí tamto a nesmí zase támhleto… Co tohle má společného s vírou v Boha??
Když se podíváme přímo na křesťanství, protože ostatní náboženství to mají JINAK… Bůh tvořil 6 dní Zemi a za jeden den stvořil celý vesmír nebo jak to teda bylo?? ![]()
Kostry dinosaurů nastrčil, aby zkoušel vaši víru a Země je placatá a Slunce se točí okolo Země?? A kolik lidí bylo za tyto „hříšné“ myšlenky mučeno, zabito a upáleno?? Kolik „čarodějek, babek kořenářek, pohanů a nevěřících“ bylo zlikvidováno?? Kolik lidí bylo zavražděno při křížových výpravách, kolik vojáků bylo posláno na smrt?? A to všechno v rámci víry…
Ti chytří hromadili učení, vědění, peníze a mejetek, a aby byli u moci a mohli ovládat hloupé lidi vymysleli si víru… Vy si ani nepřipouštíte, že křešťanství VZNIKLO někdy před 1300-2000 léty, ale že Země je zde už 4,6 miliard let, a že lidé nějakých 200 000 let, a že před vašim křesťanstvím byly jiné víry např. všechna polyteistická náboženství…
Vy sami si neuvědomujete, že ten „domov“ vás ovlivňuje a směřuje určitým směrem…
Ale ať si věří každý v co chce, já se jen „modlím“, aby už církve konečně „vymřely“, ale díky vám a vaším „náborům“, to bude trvat ještě pár generací, bohužel… Já říkám, že v moderní a pokrokové společnosti církve nemají co dělat…
Tomu nasvědčuje i to, jak se daří církvím v chudých, zaostalých a na nevzdělané lidi bohatých místech na Zemi (afrika, asie, jižní amerika)…
Pro Aaas, tak to těžko, je rozdíl, jestli je jeden bůh, jsou dva, nebo je jich několik, jestli když zabiju křesťana půjdu do pekla, nebo získám 90 či kolik pannen atd… Náboženství vždy sloužilo k zodpovídání otázek „hloupých“ lidí, těmi chytrými a sloužilo k ovládání lidí a k jejich udržení v stálé poslušnosti - strach z něčeho nad námi…
A jelikož v dnešní době přibývá čím dál více ateistů, musí se poslušnost vynutit zákony a permanentním strachem z něčeho „nad námi“ - pandémie, teroristé… Lidé jsou pak lehce manipulovatelní a lépe přijímají „nepříjemné“ věci např. k omezování jejich svobody…
Ale nevěřím, že něco z toho, co jsem zde napsal pochopíte, nebo že byste se jen na chvilku nad tím zamysleli, dokonce si troufnu tvrdit, že si to ani nepřečtete a budete reagovat proti mě agresivně, protože vaše víra vás už dávno oslepila a vymyla, za to ovšem poděkujte vašim rodičům nebo vaši slabé vůli s tím něco udělat… ![]()
Anonymní píše:
Tak teď koukám, že jsem dotazem způsobila nějaké rozepře, což mě mrzíOno u nás jde hlavně o to, že se pořád přizpůsobuje jen jeden - manžel (ten je adventistou), ale připadá mi, že rád
Jeden příklad za všechny: nikdy za svých 30 let nedal do pusy (úmyslně) nic z vepřového masa - ani vývar, natož kousek salámu. No, ale teď je to on, kdo občas kupuje salámy, vepřové maso a ptá se, kdy bude knedlo,zelo vepřo, řízky má nejraději na sádle. Já mu to nenutila, ale kupovala jsem si pro sebe, pak jsem začala vařit jídlo dětem(jasně, že nejen vepřové a králíka) a jemu zvlášť.No a jednou tajně ochutnal, podruhé, a už to pak neskrýval. A tak je to se vším. Pořád se přizpůsobuje on, ale jakoby rád. Do práce chodí i v sobotu(ale pokud může, samozřejmě jde raději v neděli),do sboru nechodí(přestěhovali jsme se 400 km, a tento sbor se mu nelíbí), děti máme zatím malé, ale nevadí mi, když třeba jdeme s někým na chvilku do kostela nebo do sboru. Možná jsem to špatně napsala - jsem věřící v tom smyslu, že jsem pokřtěná, ale opravdu nepraktikuji - nechodím do kostela, nemodlím se. Věřím, ale tak nějak sama
No a teď k jádru věci - byla bych právě nerada, aby se manžel pořád přizpůsoboval. Ale zase na druhou stranu - jemu to prý nevadí, teprve teďka je prý schopný vidět to, že ne všechno,k čemu ho rodiče vedli, bylo dobré. Ona Církev adventistů je určitý životní postoj, názor, styl, takhle když o tom píšu, tak je to vytržené z kontextu, opravdu nejde jen o vepřové maso
Tak jsem jen chtěla vědět, zda někdo řešil něco podobného…nechci, aby mi za pár let manžel vyčítal, že kvůli mně překopal život a že toho lituje…ještě k jeho nenávisti ke katolíkům - on nenávidí ty názory ortodoxních katolíků ohledně sedmého dne v týdnu, ne katolíky jako takové, to jsem špatně napsala
omlouvám se za román
Tohle vůbec neřeš, pokud je to normální chlap, tak říká pravdu, já nevím co je na nejezení vepřovýho normální, vepřové maso je dobré, tak když ho jíst nesměl, tak ho nejedl, a když jednou ochutnal, zjistil, že mu rodiče zbytečně zakazovali něco (v rámci víry), co je dobré, není škodlivé atd… Nejíst nějaký druh jídla kvůli nějaké víře je jedna z hlavních blbostí, buď ráda, že je normální, a že začíná přicházet na to, že být ortodoxní věřící je úplná blbost a třeba se z něj stane taky nepraktikující věřící, tím líp pro vaši rodinu… A pokud to dělá dobrovolně, tak to už vůbec neřeš, normální člověk časem pozná co je správné a co ne, jen ten počáteční strach překonat ty zakázané věci ho brzdil… ![]()
etatínku to co píšeš je tak strašně out, že na to ani nemá cenu reagovat. Cítím z toho fakt nenávist. Seznam se s nějakým křesťanem a postupně spolu jednotlivé body rozeberte, pokus snad máš zájem rozšířit si trochu obzor (nepředpokládám) a dozvědět se něco o životě církví dnes, já na to tady nemám ani chuť ani sílu.
Milý Etatínku,
já se omlouvám, že vstupuju do diskuze mezi tebou a Pudloslavou, ale nedá mi to.
Jakýkoliv věřící ty pravidla své víry dělat NEMUSÍ, ale CHCE.
Chce to dělat, protože věří, že to dělá správně a pro svoje dobro.
Etatinku, viem ze si mladoch, ale pises akoby si presiel komunistickym svetonazorovym kruzkom.
Ako som uz pisala, ateisticky zivot je pohodlnejsi ako veriaci, nezvazuju ho ziadne pravidla. Ale vieru ma kazdy, dokonca aj Ty. Niekto veri v Boha, niekto v matku prirodu, niekto vo vedu. Vojny sa mozu viest v mene Boha, vierovyznania, farby pleti, jazyku ktorym hovoris. Tym ze eliminujeme Boha ako takeho zo zivota ludi, nevyhnutne si to vyziada nahradit ho niecim inym. Napriklad Jeziska Dedom Mrazom, alebo najnovsie Santa Clausom. Ale ja osobne si myslim ze Jezisko je lepsia varianta, je to nadej pre ludi ktori nie su dokonali, Dedo Mraz aj Santa Claus su len o darcekoch a nicom viac.
Tatka F., aj s Tebou si dovolim tak trochu nesuhlasit. Videla som totiz privela ludi co sa stretli s vierou „viac doverne“ ked mali okolo 15-16 rokov a stali sa z nich fanatici, pripadne prepadli sekte. Z osobnej skusenosti, ja som sice mala kostol povinny len na Velku noc a na Vianoce, a mala som stastie ze som bola „prinutena“ precitat si aspon cast Biblie, ale ked som bola na stretnuti nejakej novej cirkvi pre studentov, sektu som v nej poznala, rovnako ako ked ma vzali na stretnutie Jehovistov. Pri predstave ze by to bolo moje prve stretnutie s vierou, nedajboze v puberte ked by som riesila nejaky momentalne neriesitelny problem, neviem neviem, oni to vedia podat tak lubivo.
Plus, MOJE osobne stastie bolo aj to, ze som vedela ze sa doma mozem s rodicmi pustit do akejkolvek teologickej debaty a nezotru ma za to, ze verim/neverim. Dobre, priznavam, s babickou to neslo, ale babicka sa narodili v 1912 roku, to clovek berie trosku inak.
do diskuse mezi mnou a obema (jednim?) tatinky nikdo vstupovat nemuze, protoze diskuse uz skoncila.
ja o vire nediskutuji, protoze o vire se racionalne diskutovat neda a placat psychedelicna o dusi a nesmrtelnosti pro me zadny vyznam nema.Vira je iracionalni. Bible neni doslovna ucebnice historie ani evoluce.
Ja nikomu svou viru nenutim, nikoho jsem tady na viru neobracela ani nemoralizovala na zaklade viry. Uznavam, ze neni v podstate logicky duvod, proc verit v Boha. Nicmene vira v cokoliv neni otazkou rozhodnuti (stejne tak se nedokazu rozhodnout, ze odtedka budu mit rada vaclava klause), vira nebo nevira, to si udela mozek nejak sam bez pristupu vule.
Nicmene my jsme praktikujici a svou viru zijeme, do kostela chodime a prislo by mi k nasim detem (zatim teda jednomu) krute vyclenit je ze zivota nasi rodiny, jen aby se mohli rozhodnout sami. je dost rozdil, kdyz ma dite neverici rodice a vi, ze do kostela obcas zajde babicka, a kdyz ma rodice praktikujici.
Dobrovolne do kostela - kazdy, kdo ma deti, mi potvrdi, ze deti by dobrovolne nechodily nejradeji nikam, jen by drepely u bedny a nebo si jinak hraly. tenhle styl dobrovolnosti ma svoje misto od zacatku adolescence, ale ne u malych deti.
kdyz se rozhodnete, ze pojedete za nekym na navstevu, taky se deti neptate, ale nalozite je do auta a jede se. proc by to v otazce chozeni do kostela melo byt jinak? Copak ja budu zustavat doma s ditetem, protoze jemu se nechce?
Babi k tem fanatickym konvertitum - to je ti obecny jev, ze cerstvy konvertita svou viru desne proziva, je papeztejsi nez papez, hrdinny vic nez vsichni mucednici a udelal by cokoliv, obetoval cokoliv. Kdyz je to v puberte, je to o to intenzivnejsi, protoze pubertaci jsou takovi i normalne. Ale znam i dospele (jedna moje dospela kamoska na oslave svych narozenin prohlasila, ze tahle oslava je jeji nejlepsi, protoze ji muze poprve prozivat s krestany -takova blbost, vsichni jsme se smali do rukavu). Odezni to behem par let. nekteri od viry zase odpadnou, jini tak nejak znormalni a prestanou moralizovat. U deti se to obvykle tak nejak prejde, protoze jejich vnimani sveta je jine, naivnejsi a romantictejsi, ze si toho ani nevsimnes.
Pudlo, nemam prehlad o vsetkych. Poznam dvoch co sa „zoznamili“ s krestanstvom v puberte a nakoniec sa stali kazatelmi, u protestantov, mozu sa teda zenit, jeden uz aj je zenaty, ale prezivaju vieru stale rovnako.
Zazila som aj 30 rocneho „stareho capa“ co bol uneseny spolocenstvom ze som zirala - vzal ma na ich schodzku, taky vyplach mozgu som snad nikdy predtym ani potom nezazila. No, prestali sme sa stretavat, neviem ako dopadol.
Ja teda osobne nemam nic ani proti ateistom, budhistom, harekrisnom - pokial sa ma nesnazia presvedcit ze som uplne blba ze neverim ich pravde.
Jojo, zapomela jsem napsat, ze nekomu to vydrzi. S tema pak byva nekdy tezke vychazet. taky znam, samozrejme. Nevadi mi intenzivni prozivani viry, to vubec a do toho mi nic, vadi mi, pokud svoje zasady aplikuji na vsechny (kdyz muzu ja, ty muzes/musis taky) a u nekterych vidim takovou netoleranci az krutost v odsudcich, pokud se treba nekdo jiny rozvede.