Smíšené manželství - víra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2058
7.10.10 08:59

Bez komentare k vyse uvedenym utocnym prizpevkum bych se chtela podelit o svoji zkusenost.

Ja jsem neco mezi nepraktikujicim a laxnim nicmene vericim clovekem (od narozeni clenka cirkve ceskoslovenske husitske), byla jsem ve dlouhodobem vztahu jak s praktikujim katolikem tak i s presvedcenym ateistou. Ted jsem opet ve vztahu s ateistou.

Podle me vsechno jde, pokud jsou oba dva partneri tolerantni a vychazeji vstric tomu, co je pro toho druheho dulezite. Ze sve vlastni zkusenosti musim rict, ze se mi po tehle strance lepe vychazelo/zi s ateistou. Ale uprimne nevim, jestli to neni povahou tech dotycnych. Muj nynejsi pritel je v tomhle velmi tolerantni, az na fylozoficke diskuze nechavame tomu druhemu prostor. Me by nikdy nenapadlo mu viru nutit a jemu zase mi ji vyvracet. Tim, ze jsem „laxni“ zadne trenice v beznem zivote nevznikaji.

Nejvetsi problem jsem mela s katolikem, ale mohlo to byt nevyzralosti nas obou. Nikdy jsem nepochopila a i me to urazelo napriklad jeho pohled na predmanzelsky vztah. Sveho pritele jsem milovala, zili jsme spolu a spolu i spali - to mu nedelalo zadny problem. Brala jsem to jako slib a cistou lasku i bez manzelstvi. Pritel se za to ovsem stydel, probiral to s cizimi lidmi na zpovedi, kteri mu radili ruzne - pro me nesmyslne veci - ktere stejne pak neplnil. Take vychova deti by pro me v tomhle vtahu asi byla velky problem, dal se slyset, ze by byly katolici (a to bez diskuze). Nechtela bych vychovavat svoje deti v tomto neuprimnem prostredi.

Ale po te jsem poznala spoustu rozumnych praktikujicich vericich (katoliku i protestantu), myslim, ze vzdy zalezi hlavne na osobnostech partneru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
7.10.10 09:51

U nás je to o soužití praktikujícího katolíka a ateistou a jde to. Pokud je tam vůle dělat kompromisy a dodržovat to, co je pro katolíka důležité - neděle, posty, ekumenie a tak. Znám takhle i rodiny, kde je jeden praktikujicí Žid a celkem jim to funguje, jen něco mají trochu složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
7.10.10 10:29

Pudlo a Eli:
mě spíš překvapilo, že názor etatínka, který jsem též odsouhlasil, berete za útočný 8-o Nikdo v něm přece na nikoho neútočí. Možná bych snad uvedl na pravou míru tu manipulaci lidí a to tak, že dobře, možná ne úplně každý se nechá manipulovat, ale pořád tady je obrovská část lidí, která se manipulovat opravdu nechává. Nemluvím teď ani o žádném konkrétním náboženství, ani o sektách, protože neříkám, že to je to samé, ale kde je hranice mezi sektou a nábožentvím :?: Tu nikdy nikdo nijak přesně nepopíše a to že tyto subjekty všeobecně často teží z chudoby a nevzdělanosti lidí, je holý fakt. Já vím, že u nás tolik nejde o tu nevzdělanot, mluvím o globálním pohledu, ale když jejich bůh řekne udělej tohle či támhle to, tak to udělají, aniž by přemýšleli, zda to opravdu chtějí a tohle je prakticky stejné v celé historii.

A s tím je spojené i to „náborování“, ke kterému se mnoho lidí nemůže vyjádřit, protože na to ještě nemají rozum. Mám tím na mysli výchovu dětí v určité víře. Podle mého názoru, by lidi měli nechat děti dospět a pak jim vysvětlit „hele my s tatínkem věříme v tohle a tohle a Ty se sám rozhodni, jestli chceš taky“, ale rozhodnout v tomto za ně, já nevím, no. Když chce, tak ať věří, když ne, tak ať je ateista, ale ať se rozhodne sám, až to bude umět. Vždyť mu i kdyby se rozhodl až z toho bude mít rozum, do té doby nic neuteklo :lol: Tohle je jeden z hlavních důvodů, které mi na tom vadí.

Ale to není předmětem této diskuze, takže se omlouvám za trochu OT a chci jen říct, že rozhodně na nikoho neútočím, šlo jen o vyjádření názoru na tuto věc, jako na celek a nemyslím, že by všichni věřící byli hloupí, jen z globáloního hlediska je hodně lidí nevzdělaných a ti se v tomto ne vždy, ale z globálního a historického hlediska často, oproti vzdělaným věřícím, zneužívat opravdu nechají, to je prostě fakt. Takže se nezlobte, rozhodně jsem nemyslel já (a mluvit za něj nemohu, ale věřím, že ani etatínek) nic zle :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2058
7.10.10 11:10

No vis, pokud prizpivas do diskuze, ktera se zabyva tim, jestli mezi dvema konkretnimi jedinci muze rozdilna vira zpusobovat problemy tim, ze nabozenstvi odsuzujes z globalniho pohledu, tak se tvuj prizpevek jinak nez utocne brat ani neda. Jednak neni vubec k tematu a jednak je jasne, ze na teto diskuzi budou diskutovat spise lide, kterym nabozenstvi neco rika a chteji resit to dane tema a ne se po 150 zapletat do tech stejnych debat a obhajovat sami sebe a vlastni presvedceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
7.10.10 11:50

No přiznávam, že bych do této diskuze sám od sebe nepsal, ale protože kolega napsal téměř i můj názor, tak jsem jen vyjádřil souhlas, protože to bylo tak nějak jednoduché, ale jak říkám sám do sebe bych nepsal. Nicméně naprosto respektuji, kdo si v co věří či nevěří a nikoho za to neodsuzuji. Asi se budeš divit, ale kdysi před léty jsem i chodil s věřícím devčetem a neměli jsme s tím nejmenší problém (aspoň něco k tématu :mrgreen: ). Jen jsem vyjádřil souhlas s již napsaným a rozhodně nikomu nic nevymlouvám a nevnucuji. Pokud to tak vyznělo, tak se upřímně omlouvám, šlo jen o názor, resp. vyjádření souhlasu. Tak se nezlobte, už se do této diskuze nebudu plést a ještě jednou pardon za OT a pěkný den všem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.10.10 12:25

Chodila som s ako laxny katolik s laxnym protestantom. A chodila som s nim do jeho kostola, lebo mi to bolo viac menej jedno, ja tvrdim ze verim v Boha, ale neverim v Cirkev, asi ze som polovicu zivota stravila v minidedine kde kazdy vidi kazdemu do hrnca …

Moj byvaly sa ale pocas chodenia so mnou cim dalej tym viac „zazraval“ do viery, zacal si pripravovat prednasky, zacalo mu vadit ze ked pracujem na smeny a nie som v nedelu v praci tak dam prednost dospat nocne pred rannym vstavanim do kostola, zacal riesit ako budeme vychovavat deti, proste zacal sa mi kvoli viere vzdalovat. Mozno to bolo tym, ze si nebol isty ci chce byt so mnou (ci to chce Boh, ked som katolik a mam iste vyhrady k cirkvi ako takej) alebo proste len zacal prezivat vieru viac ako ked sme sa dali dohromady. Tym chcem povedat - aj ked sa dohodne par na nejakom kompromise, ten ktory viac veri moze casom nenapadne stupnovat poziadavky, lebo to prenho zacne byt dolezitejsie.

Napriklad v nasej rodine boli vzdy za veriacu, ktora sa stara o duse nas vsetkych babicka. Ale cim bol ujo starsi, tym viac zacal sam zit veriacim zivotom, a pri poslednej navsteve som nacapala mamu ako sa modli pred spanim - prvykrat v mojom zivote. (aj ked musim priznat ze sa jej vobec necudujem, udiali sa veci kvoli ktorym sa castejsie modlim ja sama)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
7.10.10 13:23

Já jsem protestant - Českobratrská církev evangelická, můj manžel je ateista. Manželství funguje docela dobře, ale je to v tom, že jsme oba dva velmi tolerantní. Manžel bez problémů toleruje to, že chodím na bohoslužby a účastním se různých sborových akcí, dokonce snese i mé evangelické přátele a nezdají se mu úplně uhození. Já zase toleruju, že on na Velký pátek baští k snídani salám, jeho „bůh“ je Radegast a nemá k věřícím moc velkou úctu. Jsme moderní lidi, milujeme se, tak proč bychom se měli kvůli tomu hroutit? Děti zatím nemáme, ale manžel souhlasil, že až je jednou budeme mít, necháme je pokřtít a můžou se účastnit sborového života - bohoslužby, nedělní školka, setkávání evangelických dětí a mládeže. Pokud je to přestane bavit, můžou zůstat s manželem doma.

Jak je to ale u adventistů, to opravdu nevím, možná tam by na sebe adventista s ateistou narazili, nevím.

Docela mě zaujal názor, že katolíci jsou tolerantnější než protestanti. Já mám teda osobně úplně jinou zkušenost. My při Večeři páně pozveme i věřící jiného vyznání, kdežto katolíci nás přijmout odmítají. Když máme nějaké mezicírkevní setkání a dostaneme se k nějakému věroučnému sporu, katolíkům většinou brzy dojdou rozumné argumenty a začnou agresivně odsekávat, že „tak to prostě je a hotovo a vy jste úplně blbí a vaše víra není pravá“, bez diskuse. My jen pokrčíme rameny a bereme to, že mají holt jiný názor. Já považuju za tolerantnější postoj evangelíků, ale je to samozřejmě otázka zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
7.10.10 15:30
Taťka F (-: píše: .....

hele a ty si myslis, ze rikat detem „preber si to jak chces“ je dobre uz v mladem veku? Pochybuji. o tom, jak se maji chovat, jim taky nerias „ja si myslim, ze pred jidelm se myji ruce, ale rozhodni se sam“.
souhlasim, ze deti maji mit moznost volby, ale nevodit je do kostela ci na nabozenstvi, to neni moznost volby, to je ateisticka vychova.
nemusis se bat toho, ze by ze vsech takto vychovavanych deti byli katolici, spousta jich kolem puberty odpadne - moznost volby maji, nikdo je netaha do kostela na retezu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
7.10.10 15:38

opinko to jsem psala ja a psala jsem taky, ze to je ze zkusenosti jinych. ja samo protestanta zadneho osobne neznam, krome te holciny, co breci, kdyz ma jit do katolickehop kostela -ale i tu znam jen povrchne. To o protestantech mi rikala kamoska, co chodila s evangelikem nevim presne jake cirkve, rikala mi, jak se tam citila a rikala mi o te filosofii „nejsme katolici“. A ze to slysela i z jinych stran. Musim rict, ze me to taky prekvapilo a vydesilo, protoze jsem mela za to, ze v dnesni dobe je uz ekumenismus obecny trend - takze jsi me potesila, ze to tak neni vsude.

Jinak veroucne debaty nevedu, protoze verouka pro me neni podstatna. Stejne mam svoji zpotvorenou viru ala Pudla. Cirkev je pro me misto setkani a druzeni se s Bohem alidmi stejne mimonoznimi, jako ja. Ke svatostem bych v normalni neradikalni cirkvi chodila bez problemu, pokud by to bylo potreba (napr. pokud bych si vzala evangelika), nicmene byt katolikem mi prijde nejpraktictejsi, protoze mame kostel skoro v kazdy horni dolni.
kdo koho zve k veceri pane me nikdy nenapadlo resit, ja bych proste chodila a basta, na protestantovi to taky nikdo nepozna, pokud nebude mit vyslovene vytetovany kalich na cele…tedy pokud verite tomu, ze i u nas je Kristus vteleny, muzete klidne chodit, do pekla se nejspis nepropadnete (obcas zajdou i neverici „pro srandu“). Videla jsem jednou obrad, pri kterem se nejaka evangelicky (pokrtena evangelicka) oficialne prijimala do katolicke cirkve, ale podle me je to formalita, aby nebyl bordel v matrikach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2058
7.10.10 16:10

Pudli, Opinka ma v otazce prijimani pravdu, ze sve ery chozeni s katolikem vim ze sve vlastni zkusenosti, ze clenove jinych cirkci u katoliku prijimat nesmi (aspon pred 5 lety nesmeli). Samozrejme na cizich lidi se to nepozna a asi treba v Praze to neresi, ale byla jsem svedkem neprijemneho incidentu podeziraveho farare, ktery si pri prijimani nezname lidi (2) lustroval. Na primou otazku vetsina lidi svoji cirkev nezapre, pak jim odmitl veceri pane dat.

Tatko F. - uplne v pohode. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
7.10.10 16:19
Emilie píše:
Zkušenost nemám. Ale po zkušenostech s rodinama, kde žijí věřící, nyní už vím, že bych problém měla. Teda já coby total ateista versus věřící. Počínaje svatbou (co já mám co dělat v kostele kromě toho, kdy obdivuju architekturu?), přes křest (to samý - nebudu lhát a hrát divadlo, já v Boha nevěřím = NEBUDU vychovávat své dítě ve víře a nedovolím to).

J8 jsem zatím nedočetla celou diskuzi, ale na tohle musím reagovat hned.
Já jsem slovy mých báječných, věřících kamarádek, z nichž 2 jsou katoličky a jedna evangelička, POHAN :D Mám tohle označení ráda.
Nicméně zaráží mě tvoje věta, že nebudeš vychovávat své dítě k víře. Mám jeden dotaz, co když tvoje dítě samo časem přijde s tím, že chce věřit, chce chodit do kostela? Zakážeš mu to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
7.10.10 16:25

mimochodem nedávno se mi vdávala kamarádka, věřící. On byl evangelík, ona katolička. Přestoupil kvůli ní na katolickou víru.
Myslím, že pokud se sejdou dvě rozdílné víry je to všechno na dohodě mezi těma dvěma.
A ještě úplně OT byla už jsem na pár svatbách, ale ač jsem ten pohan, tak nejvíc se mi líbila svatba v kostele. Krásná atmosféra, úžasný kázání a navíc mám pocit, že si ti novomanželé ten samotný akt mnohem dýl užijou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
7.10.10 16:26
Pudloslava píše:
nicmene byt katolikem mi prijde nejpraktictejsi, protoze mame kostel skoro v kazdy horni dolni.
:D:D:D:D tak tohle mě fakt pobavilo
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.10 17:16

Tak teď koukám, že jsem dotazem způsobila nějaké rozepře, což mě mrzí :-? Ono u nás jde hlavně o to, že se pořád přizpůsobuje jen jeden - manžel (ten je adventistou), ale připadá mi, že rád :nevim: Jeden příklad za všechny: nikdy za svých 30 let nedal do pusy (úmyslně) nic z vepřového masa - ani vývar, natož kousek salámu. No, ale teď je to on, kdo občas kupuje salámy, vepřové maso a ptá se, kdy bude knedlo,zelo vepřo, řízky má nejraději na sádle. Já mu to nenutila, ale kupovala jsem si pro sebe, pak jsem začala vařit jídlo dětem(jasně, že nejen vepřové a králíka) a jemu zvlášť.No a jednou tajně ochutnal, podruhé, a už to pak neskrýval. A tak je to se vším. Pořád se přizpůsobuje on, ale jakoby rád. Do práce chodí i v sobotu(ale pokud může, samozřejmě jde raději v neděli),do sboru nechodí(přestěhovali jsme se 400 km, a tento sbor se mu nelíbí), děti máme zatím malé, ale nevadí mi, když třeba jdeme s někým na chvilku do kostela nebo do sboru. Možná jsem to špatně napsala - jsem věřící v tom smyslu, že jsem pokřtěná, ale opravdu nepraktikuji - nechodím do kostela, nemodlím se. Věřím, ale tak nějak sama :-) No a teď k jádru věci - byla bych právě nerada, aby se manžel pořád přizpůsoboval. Ale zase na druhou stranu - jemu to prý nevadí, teprve teďka je prý schopný vidět to, že ne všechno,k čemu ho rodiče vedli, bylo dobré. Ona Církev adventistů je určitý životní postoj, názor, styl, takhle když o tom píšu, tak je to vytržené z kontextu, opravdu nejde jen o vepřové maso :-) Tak jsem jen chtěla vědět, zda někdo řešil něco podobného…nechci, aby mi za pár let manžel vyčítal, že kvůli mně překopal život a že toho lituje…ještě k jeho nenávisti ke katolíkům - on nenávidí ty názory ortodoxních katolíků ohledně sedmého dne v týdnu, ne katolíky jako takové, to jsem špatně napsala :-) omlouvám se za román :-)

• Citovat
  • Upravit
43035
7.10.10 18:05

No tak to je super chlap
moje segra je vegetarian a taky chlapovi kupuje salam a smazi rizky, nechapu, ja bych to nedelala
nemyslim, ze by to delal vse kvuli tobe, ale mozna je i rad, ze ma „vymluvu“, ze nemusi, ze to asi nebude ultraadventista. rekla bych, ze kdyby se nejak extra prekonaval, asy bys to od nej nekdy slysela, citila, pochopila -zensky jsou na tohle vetsinou lepsi, nebala bych se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí