Rozvod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5476
8.10.10 12:35
vegiska píše:
já jsem právník, skoro už advokát, a lze to pouze notářským zápisem, za stavu, co píše anonymní. To, co jsi uvedla Ty se týká, závažných důvodů (např. když jeden z manželů se chová nehospodárně a ohrožuje tím SJM) nebo pokud jeden z manželů se stane osobou podnikající - tudíž podstupuje pro majetek spadající do SJM větší rizika :wink: a hlavně by muselo dojít k soudu. Takhle si to mohou upravit mezi sebou, ale právě jen formou notářského zápisu…

A ty víš, že to tak není?Že ani jeden z nich nepodniká? Tak určitě i víš, jaký je rozdíl mezi tím, když je to rozhodnuté soudem a když sepsané pouze notářským zápisem… ale do toho jsem se vůbec pouštět nechtěla, proto jsem napla, že jim rozdíl vysvětlí právník, hlavně co to pro ně fakticky znamená.

Mmch, nikde nebylo napsané, že se u smluveného rozvodu řeší, zda je manželství hluboce a trvale rozvráceno, jen jsi nepochopila můj příspěvěk (tím neříkám, že je to tvoje chyba, možná jsem to napsala moc stručně…)

Přeju hodně štestí u advokátek. Kdy tě čekají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
8.10.10 12:49

brzo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
8.10.10 12:53

aha, takže podnikají, pak teda ať se rozhodnout, kterou variantu zvolí, jestli soudem nebo notářským zápisem. El-brno Ty jsi z oboru, že to tak bezvadně znáš? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
8.10.10 12:56

Já jsem to nemyslela ironicky, jen ze zájmu jsem se chtěla zeptat.

Za situace, kterou uváděla zakladatelka, je fakt stokrát výhodnější soud… už jen ve vztahu k budoucím věřitelům jim to hodně ulehčí život (nevýhoda zúžení SJM formou notářské dohody je v tom, že taková dohoda je neúčinná vůči všem, kdo o ní neví, že jo…) a může je to dokonce vyjít levněji než notář… na pouhých 1.000,– Kč, když si na netu najdou vzor žaloby… a když jsme jim to tady právně rozebrali…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
8.10.10 13:00
vegiska píše:
aha, takže podnikají, pak teda ať se rozhodnout, kterou variantu zvolí, jestli soudem nebo notářským zápisem. El-brno Ty jsi z oboru, že to tak bezvadně znáš? :kytka:

No, něco znám, něco ne, však víš, jak to v tomto oboru chodí… a ani se mě moc nechtělo do toho zasahovat vysvětlováním rozdílu mezi notářem a soudem, protože stejně k odborníkovi zajít musí - tak proto jsem napsala, že jim to vysvětlí někdo jiný… ale když jsme si tak hezky začaly vyměňovat názory ( :lol: ), tak jsme asi možná i zakladatelku trošku znechutily a ona v tom má třeba guláš, za kým jít, chuděra…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
8.10.10 13:26

:mrgreen: ale já to neberu mezi náma nějak špatně. Ale je vidět, že se vyznáš, takže budeš z oboru. :-D pokud tedy nejsi několikrát provdaná a rozvedená :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Oz
9304
8.10.10 13:26

Tak já jsem to ani nedočetla, jen první stránku a přijde mně to divné, brát se s vidinou toho, že se za chvíli rozvedu. Navíc myslím, že v dnešní době žije tolik párů bez svazku manželského a že se jeden z rodičů jmenuje jinak (viz. já), že už je to běžné a nikdo se nad tím nepozastaví. To, že si z někoho děti dělají srandu je blbý, ale ty si udělají srandu z čehokoliv, brýlí, obezity… No ale už se stalo, tak je zbytečné do toho rýpat, spíš přemýšlím, jestli třeba nechcete zkusit zůstat manželé, když už jste se vzali a čekáte mimčo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
8.10.10 13:32
vegiska píše: :mrgreen: ale já to neberu mezi náma nějak špatně. Ale je vidět, že se vyznáš, takže budeš z oboru. :-D pokud tedy nejsi několikrát provdaná a rozvedená :lol:

Nee:-) naštěstí jsem zatím vdaná jenom poprvé a snad i naposledy. Já jsem na takový debaty zvyklá, však mezi právníkama je to úplně normální a kolikrát tě to posune dál v názoru a pak na to koukám třeba úplně jinak, ale je mě líto ostatních, že si to museli vyslechnout a ti to třeba můžou brát jako hádání… proto často odpovím jen jednou větou, odkazem na nějaký článek nebo odkazem na paragraf a víc se do toho nepouštím:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
8.10.10 13:43

jo tak, te´d jsi to vystihla, že mezi právníkama je to normální a přesně jak píšeš, posune Tě to v názoru. Já jsem právě ráda, že jsme si to tu takhle probraly, beru to jako praktický trénik :-) ale tím nechci zesměšňovat situaci. Nicméně sdílím názor, který tu již zazněl…je to poněkud divné řešení…hlavně když se vezmou s takovým majetkem a začnou tyhle věci řešit až po svatbě? Bych se šla aspoň před tím poradit…nevím, příjde mi to trochu zvláštní a kdo ví jak to bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
8.10.10 14:26
Anonymní píše:
zaladatelka

Jde prostě o to, Já vlastním dům, auto, a velikou finanční částku na účtě.
K tomu podnikám a slušně vydělávám.

Manžel vlastní byt, celé vybavení bytu je jeho, vlastní 3 garáže, 2 auta. Manžel taky podniká a slušně vydělává.

Chceme aby byli zapsány jen tyto věci komu patří, tak abych já nemohla při rozvodu přijít o dům, a manžel třeba o garáže nebo byt.

Pokud když napíšeme dohodu komu co patří a udělá se to přes notáře bude nám to stačit. A rozvod nebude.

Jen bych ještě doplnila (jinak snad už vše řečeno bylo) - to, co jste nabyli PŘED UZAVŘENÍM MANŽELSTVÍ (pokud jste to nepořizovali společně), tak tvoří váš výlučný majetek (tj. nespadá to do společného jmění manželů, ale je to toho, kdo to před manželstvím pořídil. Takže jestli jsem to správně pochopila, tak ten dům, garáž, auto apod. stejně nebudou předmětem toho zúžení SJM. A ani v případě rozvodu by se o nich nijak nerozhodovalo - prostě čí jsou (byly před manželstvím), toho zůstanou po rozvodu. Zúžení se bude týkat všch věcí, které si pořídíte za trvání manželství od uzavření dohody do budoucna. (snad je to trochu srozumitelné)

Určitě je to elegantnější řešení, než rozvod, protože stav („rozvedený/rozvedená“) stejně neutajíte :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
8.10.10 15:33

nevim, prijde mi to ze si si prala byt vdana, mit klasickou rodinu a pouzila si duvod s prijmenim. a doufala si ze si to pritel rozmysli. ruku na srdce: kdyby se pritel nechtel rozvadet rozvadela by ses?

prijde mi to nedomyslene. ted budes uvadet do papiru co? ze jses rozvedena? vdana? nebo kdyz lidi budou predpokladat, ze jses vdana (kdyz mate stejne prijmeni a jste spolu) tak reknes ne, my jsme rozvedeni ale zijeme spolu? nebo reknes ze jsi vdana? nebo ze si si zmenila jmeno?
nejak se spritelem domluvite na alimentech, rozdeleni pece? to date na soud? a kdyz se budete chtit OPRAVDU rozejit, tak co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
10.10.10 10:47

Já jsem absolutní laik a ani vdaná zatím nejsem, ale to nešlo řešit předem předmanželskou smlouvou, ten majetek? Já myslela, že k tomu ty předmanželský smlouvy jsou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
10.10.10 23:26
domi píše:
Anonymní píše:
zaladatelka

Jde prostě o to, Já vlastním dům, auto, a velikou finanční částku na účtě.
K tomu podnikám a slušně vydělávám.

Manžel vlastní byt, celé vybavení bytu je jeho, vlastní 3 garáže, 2 auta. Manžel taky podniká a slušně vydělává.

Chceme aby byli zapsány jen tyto věci komu patří, tak abych já nemohla při rozvodu přijít o dům, a manžel třeba o garáže nebo byt.

Pokud když napíšeme dohodu komu co patří a udělá se to přes notáře bude nám to stačit. A rozvod nebude.

Jen bych ještě doplnila (jinak snad už vše řečeno bylo) - to, co jste nabyli PŘED UZAVŘENÍM MANŽELSTVÍ (pokud jste to nepořizovali společně), tak tvoří váš výlučný majetek (tj. nespadá to do společného jmění manželů, ale je to toho, kdo to před manželstvím pořídil. Takže jestli jsem to správně pochopila, tak ten dům, garáž, auto apod. stejně nebudou předmětem toho zúžení SJM. A ani v případě rozvodu by se o nich nijak nerozhodovalo - prostě čí jsou (byly před manželstvím), toho zůstanou po rozvodu. Zúžení se bude týkat všch věcí, které si pořídíte za trvání manželství od uzavření dohody do budoucna. (snad je to trochu srozumitelné)

Určitě je to elegantnější řešení, než rozvod, protože stav („rozvedený/rozvedená“) stejně neutajíte :wink:

Přesně tak, rozvádět se kvůli tomu, abyste pak nepřišli o majetek, který je jen váš a né v SJM mi přijde k pousmání… Jinak předmanželskou smlouvu jste měli uzavřít (k čemu tu ta možnost asi je??) a pokud oba podnikáte, tak by nebylo na škodu za tím právníkem opravdu skočit a poradit se. Příště, ale před takovým zásadním rozhodnutím jako je svatba - rozvod, peníze na to určitě máte a těch pár stovek - tisíc vás určitě nejzrujnuje… :roll:

• Citovat
  • Upravit
Marek1977
16.10.13 13:30

Ahoj, mohl by prosim nekdo poradit jak sepsat zadost o urychlene vyrizeni rozvodoveho rizeni? Rozvod byl podan v srpnu, spisova znacka byla zadana, ale od te doby se nedeje nic. Potrebuji se z osobnich duvodu rychle rozvest.
Diky,
 Marek

• Citovat
  • Upravit
3400
16.10.13 13:34
@Marek1977 píše:
Ahoj, mohl by prosim nekdo poradit jak sepsat zadost o urychlene vyrizeni rozvodoveho rizeni? Rozvod byl podan v srpnu, spisova znacka byla zadana, ale od te doby se nedeje nic. Potrebuji se z osobnich duvodu rychle rozvest.
Diky,
Marek

Nic takoveho neni. Zavolej si na soud a nech se prepojit na kancelar kde maji tvuj spis (kancelar je to cislo na zacatku spisove znacky napr. 25 cm). Tam ti reknou aspon orientacne, kdy na tebe teoreticky dojde rada, pripadne vedouci kancelare muze tvoji prosbu tlumocit soudci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí