Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat, jak je to s úvěrem, který jsme si vzali s manželem v době manželství (je psaný výhradně na něho) a nyní se rozvádíme?? Manžel přísahá, že samozřejmě bude vše platit......ale co kdyby náhodou neplatil?? Jde u právníka tohle nějak ošetřit?? Nebo se jednoho dne může stát, že přijde exekutor ke mě?? Úvěr je pojištěný pro ztrátu zaměstnání, pro invaliditu i pro případ smrti......
Stačí před rozvodem sepsat dohodu o vypořádání majetku pro dobu po rozvodu, ale to mu určitě právník poradí.
zeptej se právníka, ale moje kamarádka se rozvedla, měli hypo a dohodli se, že to doplatí ona, s tím, že ji manžel bude 3 roky posílat určitou částku na zaplacení části hypotéky, dali to do smlouvy i s platebním kalendářem, a právník jim řekl, že to platí a že kdyby manžel nezaplatil třeba jen jednu splátku, může ho dát k soudu a bude muset doplatit okamžitě všechno
Pokud je psaný výhradně na něj, a ty nejsi ani spoluručitel, je to jen na něj a po rozvodu by to měl stále platit on.
Jinak je to půl na půl. Záleží na dohodě a majetkovém vypořádání. POkud se na něm domluvíte, sepište u notáře, ověřte podpisy a je to.
Taky bych raději - pokud se dohodnete - to ošetřila předem. Jistota je jistota. Náhodou se něco stane, ex zamarodí, nezaplatí, k tobě vlítne blbec exekutor - a řeš pak zpětně u soudu, že jsi v právu, když nemáš na čem spát a do čeho se oblíct…
![]()
Pakliže nemáte zužení SJM před svatbou a dluh vznikl v době manželství, jedná se o dluh obou, tedy i tvůj. Jestliže manžel nebude platit a dluh podlehne exekuci, přijde exekutor i k Tobě, neboť to je společný dluh.
Dobrý den,
měla bych dotaz.. Jak je to s úvěrem, který po rozvodu a 5.letech nedomluvy, byl přisouzen exmanželovi i s nemovitostí na které je vázán? On totiž neplatí žádné splátky a upomínky chodí mě, jsem spoludlužník. Hrozí, že úvěr zesplatní a budou vymáhat po něm, ale když nezaplatí, tak celou částku i s různými poplatky budou vymáhat po mě. Když nezaplatím já, exekuce. Bude na můj majetek a nebo budou prodávat ten byt, ke kterému je vázán dluh? Navíc se na rozsudek odvolal!Z úvěru by mě měl vyvázat, ale není s ním domluva a nebude mít výměr. Dělá si nízké daně, aby neplatil ani alimenty..
Děkuji za rychlou odpověď, času málo.. ![]()
Petris
Dobrý den, v roce 2008 jsme si vzali s manželem pujčku tedy Já jsem pracovala tak na moje jméno jsem si vzala úvěr 200 000 s tim, že bejvalí manžel ručí jenže okolnosti se změnili, mi se rozvedli v roce 2011 a u soudu manžel přislíbyl, že mi pújčku bude pomáhat splácet což jsem do dneška neviděla ani korunu a zřejmně ani neuvidím, dnes akorád slyším, že úvěr jsem si vzala potají ikdyž tam je jeho podpis abych upřesnila jeho situaci je alkoholik a v podstatě je problém i s výživným ikdyž peníze má a vlastní nemovitost, ale platit nechce pracuje OSVČ a to je dost problém, protože nepřiznává to co má..prosím o radu jak na něj a co mám dělat Díky Dagmar
Dluh vznikl za manželství, tudíž je váš stejně jako jeho. Záleží na majetkovém vypořádání po rozvodu, samozřejmě vše musí být písemně. Pozor- je lhůta tří let po rozvodu, kdy musí být majetkové vypořádání uskutečněno.
No tak to jsem asi zřejmně propásla, protože jsme se rozvedli 27.7 2011 každopádně mi právník říkal, že já až to zaplatím tak až po té to mohu vymáhat..a z bejvalím neni řeč