Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
DObrý den, do kdy jste prosím nechávaly miminkům rukavičky? Moje mamka mi řekla, že se mají už sundat, kvůli rozvoji miminka.. Prý aby vše mohlo chytat atd (máme 7 týdnů). Ale já mám strach, malý se i přes ostříhané nehty dost dokáže poškrábat. Navíc si pořád dává prsty do pusinky a pak mu jdou prstíky cítit za mlíčkem. Tak mám strach, aby si tam do té pusinky nedostal nějaké bacily.
V životě dcera rukavičky neměla a ani jsem nikdy neslyšela, že by je měla mít. Holt se párkrát poškrábe a kontakt s bacily taky potřebuje mít, nežijeme v chlívku, takže to opravdu neřeším.
@andysek172 ja nedavala rukavicky vubec. Prsty do pusy si dite dava proto, ze je prozkoumava. Doprej mu to a nehty casto strihej. Pokud mas strach z bacilu, tak mu ruce umyj.
Rukavičky jsem dala max, dvakrát ze začátku. Jinak ne.. párkrát se poškrábala, ale nic drastického. Teď do pusy strká kdo ví co ![]()
7tydenni miminko se nema kde zaspinit, dotyka se veci max kolem sebe, predpokladam, ze lezi na cistem miste ![]()
Rukavicky jsem davala tak do 6ti tydnu, syn byl drazdivejsi, dcera je nepotrebovala temer vubec.
Mamka ma pravdu, zkus ho uz pokladat pod hrazdicku, aby mel snahu bouchat do hracek.
Rukavice jsem zkusila dat nejstarsimu synovi jen jednou, svagrova mi totiz inteligentne poradila, ze mu nemam strihat nehty, aby nebyl dodrapany. No, byl dodrapany, ale temi neostrihanymi nehty. Nandavani rukavic vypadalo asi tak, ze nez jsem nasadila druhou, mel tu prvni sundanou. Procez rukavice putovaly dale a moje dalsi sve deti uz je ani nezkusily a nehty jsem ostrihala a byl klid, uz se neposkrabali. Argumenty tvoji mamy mi prijdou docela logicke, dite potrebuje objevovat svet a ze zacatku to dela pusou a rukama, tomu stejne nezabranis. Docela se divim, ze si sam ty rukavice jeste necha.
@andysek172 My jsme rukavičky nikdy neměli. A jestli má miminko 7 týdnů tak je jasné že si cpe ručičky do pusy, dělají to všechna miminka, objevuje spoustu podnětů i to že má ručičky a těma rukavičkama mu v tom jen bráníš. Dcera si v tomhle věku žmoulala svoji první hračku a od 3 měsíců byla pod hrací dekou
@andysek172 píše:
DObrý den, do kdy jste prosím nechávaly miminkům rukavičky? Moje mamka mi řekla, že se mají už sundat, kvůli rozvoji miminka.. Prý aby vše mohlo chytat atd (máme 7 týdnů). Ale já mám strach, malý se i přes ostříhané nehty dost dokáže poškrábat. Navíc si pořád dává prsty do pusinky a pak mu jdou prstíky cítit za mlíčkem. Tak mám strach, aby si tam do té pusinky nedostal nějaké bacily.
Pokud se škrábe, nechala bych.
Já myslím, že jsi trošku víc úzkostná a měla by jsi to začít řešit než se z tohoto zblázníš. Nemusíš být dokonalá matka a hospodyně.
@andysek172 píše:
Když nehty zapiluješ, nebudou tak ostré. Rukavičky jsem nedávala vůbec.