Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po proříznutí vyroste celý zoubek. Dceři se v 6měsících prořízly dolní jedničky. Asi o dva měsíce později horní jedničky a horní řezáky. Jenže růst se jakoby zastavil. Teď jí je 13 měsíců a všech šest zoubků je vyrostlých tak sotva do poloviny a připadá mi, že už nerostou. Je to v pořádku? Díky za odpovědi.
Renko, růst zoubků je dán geneticky a je to dost individuální věc. Neznepokojuj se. Někomu rostou zuby podle tabulek, někdo je má dřív, někdo později. Kamarádky chlapeček měl dokonce jednu řadu (nevím, jestli horní nebo dolní) a druhá mu teprv roste a to jsou o týden mladší. Nám proti tomu kolem vánoc vylezly trojky a už nám chybí jen pětky.
GaB
Ahoj,
moj starsi syn ma 16 zubkov a vsetky su maximalne do polovice vyrastene. Je to v poriadku, zubky rastu pomaly ![]()
Gabika
[Ahoj.tak jsem tě vypátrala.jak se tam dává ta lišta o dětech?
Ahoj, chci se jen poradit. Memu synovi bylo 26.3. 4 mesíce, dnes cely den byl v poho az ted asi hodinku uz strasne place a strka si prstiky do pusy. Slinta uz asi skoro 2 mesíce,ale dnes jsem zjistila, ze mu asi rostou spicaky. Ma obrovske bole na obou stranach. U prvniho syna byli prvni zuby jednicky dole. Je mozne, ze by ted mohli rust nejdriv spicaky? Protoze do dnesniho dne jsem si myslela, ze rostou prave jako prvni zoubky ty jednicky dole…
Tak asi jsme stejny pripad.. Za 3 dny bude mit mala 4mesice, slinta jak bernardyn, prsty z pusinky posledni dny skoro nevytahne, navic jak byla vzdy pohodova a usmevava, tak ted je podrazdena az protivna.
Porad mi to ale prijde brzo, ze by jim rostly zoubky uz ve 4mesicich?
Od kamosky malej mel prvni 2 zuby venku ve 2,5 mesicich a od sousedky ma mala 11 mesicu a jeste ani jeden zub:D
pro cumninkova. Nám nejdřív lezli dvojky dole, pak vyrostly jedničky dole a pak spičáky dole. A pak se objevily bouličky nahoře na špičácích, ale přesto první vylezli jedničky, hned v zápětí dvojky a špičáky, byla to otázka několika dnů.
Ahoj,
dceři před 2týdny vyrostl první spodní zoubek, to trošku kňučela. Ale teď ji roste druhý a týden nespíme, přes den kuňká, dnes i řvala, sáhla jsem dvakrát po nurofenu. Má 37,3. Je možné, že by tak trpěla ze zoubku? Po Nurofenu se začne vždy smát. A že by jeden zoubek relativně prošel a teď takový běs? Mám syna - 4roky a to jsem věděla o zubech až u stoliček. Takže mě to překvapuje. Dnes skoro nejedla, kaká dvakrtá či třikrát za den. Do teď se chodily sousedky ptát, zda moje dítě umí i brečet, zda se jen nesměje, ale poslední týden… Je to možné, že je to takto u těch spodních jedniček? Zoubek se prořezává, je na půl venku, takže opravdu se něco děje.
@Osmanka třeba se jí tam už připravují i jiné zuby - dvojky nebo horní.. Jinak malá měla horečky až u spodní dvojky (to už měla 7 jiných zubů, u těch akorát nechtěla jíst) a pak u špičáků, ale to se jí tak nějak krylo s nemocí..
Možné je u zubů vše. První zuby jsme probrečeli, teď nám rostou dvojky dole a špičáky nahoře a je to lepší. Jen je trochu podrážděný a někdy se v noci budí s teplotou. Jinak může růst několik zubů najednou, během několika týdnu se vyklubou i čtyři.