Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky,
já řeším zda mám pořídít něco na čištění zoubků. Anička má již dva zoubky a má je již tak cca 1 měsíc vyrostlí už tak 1 cm nad dásno. Zda mám čistit vodou a vatovou tičinkou, nebo si koupit kartáček jako návlek na prst nebo kartáček speciální na masírování dásna? Používat pastu?
Anička už baští 2 měsíce zeleninku a 1 měsíc ovoce nebo přesnídávku. Opravdu nevím nebo nechat osudu?
Achesa a Anička 6m
Ahoj.
Kamarádky manžel je zubař, doporučuje čistit nejlépe hned při prvním prořezaném zoubku.
Nejlepší je pro začátek třeba jen kapesník, nebo plenka, nebo gáza, navlhčit a otírat, jde vlastně o odstranění plaku.
Když je zoubků víc, je dobré začít s kartáčkem, je jedno, jestli prstovým, nebo obyč, hlavně, aby čištění s ním dítě akceptovalo. Může si sním třeba nejdřív jen hrát, kousat ho, i tím odstraní plak. Až si na něj zvykne, tak čistit (nejlepší metoda prý je nechat si dítě s ním pohrát a pak dočistit).
Ohledně zubní pasty nevím, od kdy ji doporučuje, to si nevzpomenu, ale v podstatě není pro ty nejmenší mimča až tak důležitá, pokud se maminka drží zá:,–( jako neolizovat dudlík, nejíst stejnou lžičkou a podobně, prootože zubní kaz způsobují bakterie, které se tam zatím neměly jak dostat. Navíc ji většinou děti polykají. Stačí to mechanické čištění.
Jo, teď jsem si vzpomněla, pastu až tehdy, když si dítě umí vypláchnout pusu.
Teda, to je ale odstaveček, snad sjem tě neotrávila… ![]()
Já mám taky kamarádku zubařku. Souhlasím s Pomlenkou, co se týče kartáčku a čištění.Ale s tou pastou mám teda jiné informace. Prý se má začít pomalu používat od 1 roku, zpočátku stačí občas, třeba 2× týdně a postupně zavést častěji. Nejlepší pasta prý je Parexyl malinový. Je to kvůli obsahu fluoru(nebo i jodu?), měl by být nějaký nižší a některé dětské pasty to prý vůbec nedodržují. Parexyl jsem sice sháněla dlouho, ale sehnala, objednali mi ho v jedné lékárně. Stojí jen 18 kč. Matýskovi moc chutná. To že děti pastu zpočátku jí je normální, právě proto má mít ten snížený obsah fluoru.Prý se naučí vyplivovat až tak kolem 2 let, a to by bylo teda pozdě začínat s čištěním, ne? Jinak my používáme od počátku normální kartáček se štětinkama. Matýsek si taky požužlá, pokouše , podívá se jak si čistím já , a pak já jeho zuby dočistím. Přitom si dvakrát odříkáme básničku a je to .-). Čistím zoubky řízy řízy.....ale to asi znáte
. No snad jsem trochu poradila. Jo a ve dvou letech poprvé k zubaři.
tak mě taky napadlo, jestli čistíte zoubky???? máme už skoro 4venku a 2 na cestě… ![]()