Zubní kazy ve 2 letech!!!

233
20.3.06 11:08

Zubní kazy ve 2 letech!!!

Dnes jsem se svou 2 letou dcerou navštívila zubařku a zjistila jí 4 kazy a křivou čelost z dudlíku. Ten musím ihned vyhodit. Ale ty kazy to mě dost šokovalo. dlouho jsem kojila, sladké má jen někdy, protože trpí na zácpy. Malá odmítla samozřejmě si nechat vrtat zuby, tak jsem odešli s tím, že má přijít za půl roku. Měli jsem koupit elmex gel. (pastu elmex používáme) Na návodu je uvedeno že je to pouze od 6 let a j1× týdně. A nesmí se to polknout. Tak nevím jestli je to vhodné pro takto malé dítě. Ostatní maminky co znám dávají dětem fluoridové tablety. Tak nevím jaký je v tom rozdíl, sice píšou na letáku u gelu ,že je to prevence zubního kazu ale teď nevím jestli raději nemám koupit ty tablety.

Máte někdo s tímto zkušenosti a co ty kazy, když se nenechá vrtat?
Jsem z toho bezradná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
20.3.06 11:27

Petuno, někde to tady už bylo. Nedávno jsemt u diskuzi tady četla, taky o dvoletých dětičkách se zkaženými zoubky, a pasty se tam řešily. Nejsi jediná, koho to potkalo. Jenže já to nikde nemůžu najít. My používáme od Weledy dětský zubní gel, s jinými pastami zkušenost nemám, když neberu Perličku, kterou jsme používali dříve. Petra

• Citovat
  • Upravit
896
20.3.06 13:25

Ahoj,no tak to jsem ráda,že naše dítko není jediný.Bára měla ve 2 letech taky kaz,sice 1,ale doktor se divil.Koukal se na mě jak na vrahouna.Tak jsem šla do sebe,zoubky čistíme fakt poctivě.Předtím jsme to dělali taky,ale ne každý večer,občas usnula dřív,než jsme je stihli vypucovat.Osobně si myslím,že Bára to má z toho,že pije na noc kakao a občas šla právě spát s nevyčištěnými zoubky.Teď mi vždycky ukazuje otevřenou pusu po kakau,jak tam bacily žerou zoubky a že je musíme zahnat.Pak mi zase ukazuje,se se zuby blejskají a žádnej bacil.Čistíme Aqaufresh pro děti,doktor doporučoval taky Elmex,ale uvidíme. Jo a v Sama doma říkali,že když se začnou prořezávat zoubky,nemá se mimčo v noci moc často přikládat k prsu,protože mlíko obsahuje cukr a ten narušuje sklovinu(takový to dumlání,dokud zas nevytuhne).
Jo a kupujeme sůl s jódem a fluorem.Tak a víc už fakt nevím.Čistit a čistit.Nám ten kaz vyvrtali,Bára tam byla s tatínkem a ten na ni platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3301
20.3.06 13:37

Ahoj Petuno,
obávám se, že náš Miky má taky zubní kaz, zatím si ještě nenechal prohlídnout zoubky :-(…ptala jsem se Dr. na ten Elmex gel a on říkal, že u takto malých dětí to nemá vůbec smysl, že mají zoubky chráněné nějakou „kutikulou“ (tak to říkal) a ta mizí až v předškolním věku, takže teď je to zbytečné…
Ten kaz mě taky štve, protože čistíme od prvních zoubků nejdřív prsťáčkem, pak kartáčkem, teď už i s pastou, sladké moc nemá, pije jen čistou vodu, ale je pravda, že do 19 měsíců jsem ho kojila…hlavně před spaním a v noci :-( takže možná je to taky tím…
 Myška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.3.06 13:47

Ahoj holky,
tak zuby jsou pohroma huby, jak řekl Cimrman a platí to pořád.
Já si se zubaři užila, starám se o své zuby, sokonce na „stará“ kolena nosím i rovnátka. A chci k tomu vést i dcerku.
Zapomněly jste tu na to nejdůležitější - na genetiku.
Protože pokud nemáte dáno, kartáčky ani pasty nepomůžou.
Já nejsem pečlivka, že bych jí denně pucovala, sem tam zoubky vyčistíme, je to hlavně hra, pastu nepoužíváme, fluoridové tablety taky ne.
Pijeme čaj s citronem a ten prý má fluoridu dost.
Na řeči o tom, že je kojení na zuby nezdravé, nedejte, je to dáno genetikou. A životním prostředím…
Dříve děti taky mlsaly a zuby se jim nekazily, teď má každé 3.dítě zuby špatné.
Mám v okolí dost ukázkový příklad…kamarádčina dcera si v 16. měsících vyrazila horní řezáky, musely se vytrhnout, byly rozlámané a zkažené. Pak se jí zkazily i čtyřky, byla trhat na pohotovosti, dolní zuby má trochu lepší - ale téměř všechny bez skloviny - pahýly.
Kamarádka je smířená s tím, že budou mít protézku - aby se správně nasměroval růst zubů a aby se naučila mluvit a kousat.
Je to opravdu složité… ale jako se vším i tady paltí, všeho s mírou - tedy i s péčí o zuby.

Mia s 17 měsíční AA

• Citovat
  • Upravit
1718
20.3.06 14:00

mažu svůj příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.3.06 14:18

ahojky

tak moje dcerka má také zubní kazy - a ještě k tomu horní 2 uhnilou. U zubaře jsme byly, a ta nám doporučila čistit pasou (žádnou značku teda neřekla) a prostě tu pastu nevyplachovat. Dcerka ale tu pastu baští - prostě veznu kartáček, dám trocha pasty a ona než ji dám do pusy tak ji jazykem olízne…
Někde jsem taky četla, že když máma olízne lžičku, tak se dá zubními kazy nakazit - nebo tak nějak, ale já nemám ani jediný!!! Takže teď můžeme jenom čistit, protože také nám doporučila návštěvu až tak za 1/2 roku až za rok. Tak doufám,že jí ty zubíky vydrží a neuhnijí jí všechny..

Věra

• Citovat
  • Upravit
50
20.3.06 14:41

Ahoj Petuno,
bohuzel se s timhle take potykame. Malymu jsou skoro tri roky a pan zubar zjistil kazy na prednich zubech - ty se pry vetsinou nechavaji bez osetreni, protoze to deti neboli a nejdrive vypadnou, ale i na jedne stolicce a ta se bude muset vrtat. Elmex gel nam dal take, pouzivat mame 1× tydne, a zoubky jen jemne potrit ( treba i takovou tou vatovou tycinkou, kartacek to totiz dost napeni), aby toho spolknul co nejmene. Na vrtani mame jit za mesic, zatim „psychologicky pusobime“, kreslime obrazky se zubarema a vrtackama a slibujeme hory doly, nekdy uz mam pocit, ze se tam fakt tesi. No, ja mam z toho hruzu, protoze kdyz si to vrtat nenecha, dela se to v narkoze. Dost si to vycitam, fluoridove tablety jsme nikdy nedavali a dlouho jsme cistili jen bez pasty, nechtela jsem, aby to polykal. Ale bylo nam receno, ze geny maji taky velky podil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
20.3.06 14:47

Tu je ta spominana diskusia, ja som svoj nazor pisala tam, tak sa nebudem opakovat :-)
http://emimino.cz/modules.php?…
Inak na tej genetike nieco bude, moj manzel zral sladke od uplneho babetka cokoladove cukriky, do sunaru sa davala kocka cukru do kazdej davky, kakavo sa pilo ja neviem dokedy z flase (ja som ho pila do 5 rokov!!! ) a on nema ani jeden kaz a ja ako dieta som tiez kazy nemala, pokazila som si zuby az vlastnou blbostou a lenivostou.
Poznam deti, ktorym uz prve zuby rastu cierne a pokazene.
Ale samosrejme nie je dobre pitie sladkych napojov, take to ucucavanie pocas celeho dna a odkedy su stolicky, tak uz treba cistit naostro aspon 2× denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
20.3.06 14:57

Mame stejne problemy. Klukovi je sest let a ma vytrzene 3 stolicky a dalsi jdeme vrtat na konci dubna. Zacalo to asi ve trech letech. Predni zuby ma uplne v pohode, ale nejvice se mu delaji mezizubni diry. Tak jsme zacali s dentalni niti, ale stejne se diry delaji.

Kluk je nekojeny a v noci pil jen prvnich 5 mesicu. Zuby cistime, davame fluor. Sladkeho take nejak moc nesni, pije vodu plus jednou za den stavu. Uz nevim co mam delat vic. Chudak si toho za ten kratky zivot se zubarem uzil az az.

Ja i manzel nemame zrovna ukazkove zuby, takze u nas ta genetika taky zapracovala. Ale bylo nam receno, ze druhe zuby uz muzou byt nekazove. Tak se k tomu upiname.

Mika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
20.3.06 15:44

Jetšě jedna poznámka ke kazivosti zoubků, naše doktorka nedoporučuje ani jezení ze společné lžičky, olíznutí dudlíků ..

[quote:dfc0edaccd] Prevence zubního kazu u dítěte v kojeneckém věku začíná pečlivou hygienou dutiny ústní rodičů a všech, kdo o dítě pečují. Mikroby, které spolupůsobí při vzniku zubního kazu, přecházejí z dospělých na děti v té době, kdy prořeže první zub do úst. Přispívá k tomu rošířený zlozvyk ochutnávání potravy matkou, která krmí dítě lžičkou. Stejnětak i tehdy, když matka nasliní dítěti dudlík, než ho dá dítěti do úst .

čerpáno z http://www.detskezubni.unas.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
22.3.06 13:10

No, já si dovolím oponovat - svádět vše na genetiku mi přijde dost divné. Připadá mi, že je pohodlnější říct, že se s tím nedá nic dělat, než čistit zoubky od malička dvakrát denně. My čistíme zuby pravidelně asi od 9 měsíců, když měl malý dva dolní zoubky. Ale samozřejmě neříkám, že kaz mít nemůže - mlíko pije někdy až ráno, někdy v noci. Ale na noc kakao bez vyčištění zoubků bych mu prostě nedala… Genetika asi taky hraje svou roli, ale pravidelné čištění zubů a vyhýbání se sladkostem (hlavně na noc) a sladkémi pití určitě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.3.06 13:16

Fifiku, tak my pipláme všechny děti tak zhruba stejně, dvě děti mají zoubky netknuté ve školním věku a třetí mělo ve dvou letech už kaz. Délka nočního kojení u dětiček tak nějak stejná, péče o zoubky taky (čistíme). Petra

• Citovat
  • Upravit
1966
22.3.06 13:41

Vždyť jsem to tak psala - netvrdím, že se vše dá zachránit čištěním zubů, ale zase s takovým přístupem jako tady popsala Mia, taky nesouhlasím (promiň). Brát čištění zubů v 17ti měsících jen jako hru, kterou si zahrajem, když si vzpomeneme, mi připadá prostě nezodpovědné. A to, že kdysi děcka jedly odmala sladkosti a neměly zkažené zuby, taky není úplně pravda…měly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.3.06 13:52

no jo, tak to my teda taky nebereme jako hru, ale čistíme vždycky docela poctivě už od prvních příkrmů, a když srovnám, jak čistili rodiče tenkrát nám, tak vlastně nám nečistili vůbec a ve školním věku jsme si to jen tak po jejich vzoru přešmrdlali :-). No a přesto někdo při této hygieně ze spolužáků až do gymplu vydržel s netknutým chrupem (já ne)…Jeden známý lékař tvrdí, že je to podle stavu vitamínů a minerálů v těle. Že prý měl tři kazy do roka a pak začal brát potravní doplňky, zvláště vitamín A a D3, tak má od té doby jeden kaz za tři roky. Tak já myslím, že těch vlivů je hodně dokupy…zdravím Petra

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.