Ruština - kdo umí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
24.4.14 16:40

A jestli můžu poradit, tak pro praktický život je daleko využitelnější ukrajinština. Má trochu blízko k polštině, takže by se daly tyto dva jazyky brát při studiu jedním vrzem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
24.4.14 16:51

Mě přijde jednoduchá, ale já jí měla kdysi povinně na základce, takže ji mám dost zažitou, i když nepoužívám, tak jsem schopná se velice rychle dostat zpátky, což je u aj tedy docela problém :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
24.4.14 16:53

@Jura007 Odborné výrazivo mi přišlo v pohodě, já vždycky bojovala s časováním některých sloves. A to jsem ruštinu dělala pomalu dvacet let:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
24.4.14 16:55
@soanpe píše:
@bejbynPočkej, ruština je úplně jiná než slovenština. Uz jen poslechove je jiná,

Poslechově-jako přízvuk? To ano, ale já myslela slovíčka. Jako třeba rusky-ljubim těbja a slovensky-ljubim ťa(teď si zrovna nevzpomenu na něco jiného).Když kluci spolužáci neuměli, tak mluvili takovou poloslovenštinou a na čtyřku to vždycky stačilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
24.4.14 16:57

Těch nepravidelných sloves je asi osmdesát, jestli myslíš toto… Mě víc štvaly tvary slov jako „list, brat, syn“ v množném čísle. A taky počítaný předmět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
24.4.14 17:00

@Jura007 ahoj a ty umíš ukrajinsky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
24.4.14 17:00
@Jura007 píše:
Těch nepravidelných sloves je asi osmdesát, jestli myslíš toto… Mě víc štvaly tvary slov jako „list, brat, syn“ v množném čísle. A taky počítaný předmět.

To jsem se nadrnčela nazpaměť. Prostě - má to svá úskalí:)
@bejbyn Nj, to je právě to - ljublju:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
24.4.14 17:02
@kozisek píše:
Mě přijde jednoduchá, ale já jí měla kdysi povinně na základce, takže ji mám dost zažitou, i když nepoužívám, tak jsem schopná se velice rychle dostat zpátky, což je u aj tedy docela problém :mrgreen:

Přesně :D taky si do dneška pamatuju omlouvání se učitelce, že jsem si zapomněla sešit-Tavariš učitělnica, izvinitě meňá, patamú što ja zabýla tětrad :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
24.4.14 17:30

Je to hezký jazyk, naučit se dá snadno, i ta azbuka, a za chvíli ho tady budeme potřebovat, takže neváhej, štěstí přeje připraveným :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3148
24.4.14 17:32
NNo nechci být hnidopich ale rusky Я тебя люблю / ja tibja ľjubju/ a slovensky ľúbim ťa
@bejbyn píše:
Poslechově-jako přízvuk? To ano, ale já myslela slovíčka. Jako třeba rusky-ljubim těbja a slovensky-ljubim ťa(teď si zrovna nevzpomenu na něco jiného).Když kluci spolužáci neuměli, tak mluvili takovou poloslovenštinou a na čtyřku to vždycky stačilo :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
470
24.4.14 17:34

Učila jsem se ruštinu na střední škole a osobně mi příjde těžší než němčina. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
24.4.14 17:35
@Jura007 píše:
A jestli můžu poradit, tak pro praktický život je daleko využitelnější ukrajinština. Má trochu blízko k polštině, takže by se daly tyto dva jazyky brát při studiu jedním vrzem…

Tak ukrajinšťinu, asi ne. Zaujala mě ta ruština - líbí se mi ten jazyk! Myslím, že azbuku jsem schopná se naučit, jen ještě, abych uměla mluvit :-).Spíš bych potřebovala nějakou učitelku/učitele.
Chtěla jsem se právě zeptat, jestli vůbec jsou učitele ruštiny. Všude samá angličtina, němčina, francouština…Přítel mě v tom podporuje, takže to je fajn, taky se jí učil. Já vůbec nemám tušení, tak sbírám informace ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
24.4.14 17:35
@soanpe píše:
NNo nechci být hnidopich ale rusky Я тебя люблю / ja tibja ľjubju/ a slovensky ľúbim ťa

Teď jsi mě teda postrašil, když jsou koukala, jak je to napsaný! To se nemůžu nikdy naučit!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
24.4.14 17:36

*oprava, když jsem koukala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
24.4.14 17:37
@bejbyn píše:
Přesně :D taky si do dneška pamatuju omlouvání se učitelce, že jsem si zapomněla sešit-Tavariš učitělnica, izvinitě meňá, patamú što ja zabýla tětrad :mrgreen:

To je teda něco :).To se nikdy nenaučím! To jsem si teda něco vybrala!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová