Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, holkám i klukům
.Chci se zeptat, umí někdo z Vás rusky? Nebo neučíte třeba někdo ruštinu? Chtěla bych se rusky naučit. Nějak mě to napadlo, líbí se mi ten jazyk.
Trošku mám teda obavy - je to těžký? Co azbuka? Dá se to naučit?
Učí/učila se některá z Vás tento jazyk? Jaké s tím máte zkušenosti?
Děkuji za odpovědi ![]()
Obě dcery se na střední učí ruštinu, obě svorně si postěžovaly, že je těžší než angličtina. Naprosto mě překvapilo, že je to pro ně úplně cizí, co jsou schopny vymyslet za patvary při skloňování, to by jeden žasl. Ale naučit se to dá, jedna z dcer z ní i maturovala a pokračuje na vysoké.
@vokishka píše:
Obě dcery se na střední učí ruštinu, obě svorně si postěžovaly, že je těžší než angličtina. Naprosto mě překvapilo, že je to pro ně úplně cizí, co jsou schopny vymyslet za patvary při skloňování, to by jeden žasl. Ale naučit se to dá, jedna z dcer z ní i maturovala a pokračuje na vysoké.
Já z toho mám také strach! Ale hrozně bych se jí chtěla naučit. Přítel něco umí, tak mi vždycky pár slov poví
.Ale já vím prd! Teda „da“..to znamená „ano“…Nebo ne? ![]()
@ŠestýSmysl ahoj, učím se ruštinu poměrně intenzivně asi 9měsíců. Azbuka se dá naučit, není to takový problém, já se jí naučila asi za dva měsíce, chce to hlavně chtít. Já se ruštinu učím z praktických důvodů, ale pokud ty chceš tak to půjde ještě líp, jinak jedu podle této knížky http://ucebnice.fraus.cz/…novomu-1-uc/
@MarkétkaBeruška píše:
@ŠestýSmysl ahoj, učím se ruštinu poměrně intenzivně asi 9měsíců. Azbuka se dá naučit, není to takový problém, já se jí naučila asi za dva měsíce, chce to hlavně chtít. Já se ruštinu učím z praktických důvodů, ale pokud ty chceš tak to půjde ještě líp, jinak jedu podle této knížky http://ucebnice.fraus.cz/…novomu-1-uc/
Ahoj. Já jsem ještě na žádnou učebnici nekoukala. Chtěla jsem se napřed trochu pozeptat! Nedokážu si představit, jak moc těžké to je. Učila jsem se jen německy. Ale to je jiná…Neznám ani nikoho, kdo by se rusky učil, tak jsem se chtěla zeptat tady. A proč se jí teda učíš? Kvůli práci?
Učila jsem se na základní škole a neprijde mi těžká. Z vlastní iniciativy jsem se naučila bulharsky právě proto, ze se mi ta řeč líbí.
Učila jsem se ji povinně na základce od 4.třídy a těžká není, podobá se slovenštině. Akorát se musíš naučit azbuku, ale to taky není nic těžkýho. Řekla bych, že němčina je těžší. ![]()
@soanpe píše:
Učila jsem se na základní škole a neprijde mi těžká. Z vlastní iniciativy jsem se naučila bulharsky právě proto, ze se mi ta řeč líbí.
A jak dlouho se to tak učí? A dá se sehnat nějaká učitelka? A kolik tak stojí…?Já se v tom vůbec nepohybuji, tak se ptám. Snad to nevadí.
@bejbyn píše:
Učila jsem se ji povinně na základce od 4.třídy a těžká není, podobá se slovenštině. Akorát se musíš naučit azbuku, ale to taky není nic těžkýho. Řekla bych, že němčina je těžší.
Přítel se jí také učil na škole a taky říká, že to není až tak těžký. Spíš prý ta azbuka.
@ŠestýSmysl Ani ta azbuka není těžká, prostě napíšeš psací p-a je to rusky r, napíšeš n a je to p ![]()
@ŠestýSmysl píše:
Ahoj. Já jsem ještě na žádnou učebnici nekoukala. Chtěla jsem se napřed trochu pozeptat! Nedokážu si představit, jak moc těžké to je. Učila jsem se jen německy. Ale to je jiná…Neznám ani nikoho, kdo by se rusky učil, tak jsem se chtěla zeptat tady. A proč se jí teda učíš? Kvůli práci?
jé zatím studuji a mám špatnou anglinu a naopak perfekní němčinu, do toho žiju v lázeňském městě takže ruštinu potřebuji.
Holky, ještě přijdu, ale teď musím, vzbudila se mi malá! Ale za příspěvky děkuji.
Ja jsem samouk. Četla jsem jejich noviny, poslouchala písničky, sledovala filmy v bg a k tomu angl. titulky. Prostě to přišlo samo. @ŠestýSmysl
@bejbyn píše:
Učila jsem se ji povinně na základce od 4.třídy a těžká není, podobá se slovenštině. Akorát se musíš naučit azbuku, ale to taky není nic těžkýho. Řekla bych, že němčina je těžší.
Počkej, ruština je úplně jiná než slovenština. Uz jen poslechove je jiná,
Na běžné plkání je ruština v pohodě. Horší to začne být, až se začneš ponořovat do odborného výraziva některé profese…
(Rusky jsem se učil ve škole deset let a pak ještě rok a půl jako samouk - taková intenzivka; tehdy si to vynutila moje práce - certifikace zboží pro export na východ…)