Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 8mi měsíční holčičku a zahradu plnou rybízu.
Myslíte,že bych ho mohla malé dát?
O veškerém ovoci jsem četla, kdy je dát dítěti, od kterého měsíce,ale o rybízu ani zmínka.
Díky za příspěvky
Radka a Sabinka 8m
Ahoj Radko, pokud nedrzite hypoalergenni dietu, tak klidne muzes. Pokud mate HA dietu tak nejdriv v roce. Ale myslim, ze stejne moc s rybizem neuspejes, protoze je dost kyselej a nas syn ho plive i kdyz mu ho zamicham do neceho dobreho -jogurt, kase, banan
Jana
Jak bylo receno, jestli nikdo z rodiny neni alergik, tak muzete, ale urco nejprve v povarene forme.. Testovat aspon ty dva dny… Pak cerstve…
Je to dost agresivni a kdyz se osypete, naskoci ekzem, tak se muze nastarovat dost neprijemna vec.. tak opatrne…
E.
Ahoj,já bych rybíz radši moc nepokoušela,nevím.Je dost ostrý a přesně může nastartovat něco ošklivýho.Možná bych ještě počkala do příštího roku.Taky si myslím,že s tím u mimi moc neuspěješ. ![]()
Pa L.
Jeste dodam: Ze musim trochu oponovat! Rybiz je mnohem mene „agresivni“ nez treba jahody, maliny, citrusy atd. (mam na mysli ruzne koprivky apod.) Do alergii trochu vidim (i profesionalne) a spis nez alergenni je rybiz pro deti akorat „nechutny“ ![]()
Jenom bych doporucila ted treba nez ten rybiz vyzkouset tresne. Ty jsou 100% nealergenni a navic moooc dobre. A hlavne je to sezonni ovoce a na dalsi si budou muset zase rok pockat
, tak s chuti do toho! Nas syn je na tresnich uplne zavisly!
Jana
Ahoj,
rada bych se zeptala Janat, jak davas svemu ditku ty tresne, mam na mysli, jestli je peckujes a loupes? Synovi je 10 mesicu a zatim teda moc dobre vetsi kousky jidla nezvyka, takze jsem zatim nemela odvahu mu tresne dat.
Diky moc Lea
ahoj Jani,též jsem se chtěla zeptat,jak dáváš malému třešně.A jak to děláš s tekutinami? Slyšela jsem, že se po třešních nesmí pít a už vůbec ne mléko.Takže po jak dlouhé době bych mohla dát Verunce (13 měsíců) pít čaj,event. MM,protože čaj moc pít nechce. Díky za odpověd. Hanka
To je hrozny tenhle novy zpusob razeni diskuzi mne vubec nevyhovuje!!! Vubec se tak neda reagovat na aktualni prispevky do diskuze!!!!
Takze reaguji az na soukromou zpravu!
Ja mam stesti , ze syn vylozene chce vetsi kousky
Zjistila jsem to teda nahodou , ze jsem mu dala vetsi kousek prave tresne a on se dozadoval dalsiho a dalsiho kousku…
Nejdriv jsem zkousela „nasekat“ velkym nozem vypeckovane tresne (i se slupkou) na jemno a pak lzickou davat. Hrozne mu to chutnalo a tak jsem zkusila dat vetsi kousek a byla jsem prekvapena, ze ze ho nejen ze rozkousal, ale hlavne mu to tak i vic vyhovovalo (nema zadnou stolicku, jenom 8 prednich zubu?) Od te doby jsem zacala davat i ostatni ovoce (hrusku, jablko, svestky, banan) normalne nakrajene na kousky 2×2 cm a sni toho vic nez namixovaneho nebo nasekaneho, nastrouhaneho…
Tresne ale vedou. _Dokonce jednou jsem natrhala cely kosik a ze jako budu delat bublaninu a syn to videl a zacal rvat, ze neco chce. Nejdriv jsem nevedela, proc breci, az po chvili jsem zaregistrovala, ze ukazuje na kosik s tresnemi a normalne jsem mu jich par umyla a vypeckovala a on sam si je je z talirku snedl. Proste je asi „tresnovy fanda“ ![]()
A urcite neverte na povery, ze na tresne se nesmi pit, a uz vubec ne mleko. Muj muz (aniz bych o tom samozrejme vedela) ho naladoval tresnemi tesne pred vecernim Nutrilonem a naopak nejen , ze nemel syn nejmensi problem, ale naopak mel druhy den „krasne“ hovinko oproti normalnimu „poloprujmu“ co miva
¨
Tresnim zdar! Jana a Eda
Rybízová sezóna je za námi, ale třeba se sem někdo podívá napřesrok…
K té „nechutnosti“ rybízu:
Rybíz bylo jedno z prvních jídel (myslím, že dokonce úplně první), které naše malá - do té doby jen kojená - ochutnala, když jí bylo něco přes čtyři a půl měsíce. Začínala loudit jídlo a rybíz se tam tak nějak připletl; dali jsme jí ochutnat šťávu z jedné kuličky v domění, že si řekne „a fuj!“ a dá na chvilku pokoj, ale naopak se po rybízu vrhla, jako by měsíc nejedla
a chtěla ještě.
Naštěstí jí nic nebylo, ale každé miminko může být jiné… ![]()
Tak mě přijde rybíz dost zákeřnej, malá se mi osypala když jsme si ho víc dala já a ona pak z mlíka při kojení ![]()