Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pudloslava píše:
děcka maj prej eustachovu trubici krátkou a rovnou, takže tam ta infekce z nosohltanu líp proleze. ale když vtahujou, tak si vysávaj nos i tu eustachovku současně. akorát to pak polykaj, to je fakt…
díky za vysvětlení:)
Jinak to polykání - ono to asi zas tak neva. Ono je fakt lepší, když to vyzvracej, hlavně,když to jde ven. V tu chvíli i z nosu a ne jen žaludku:) Nechutný, ale pomůže to (ale to uklízení, blééééé
, užila jsem si bohužel dost)
Jo, a taky mam prsní mast koalku (jemnější než tymiánová) a malililinko jí lupnu pod nos před spanim plus na ramena a chodidla (jsem vyčetla v nějaký diskusi)
Ale jako někdy holky v noci tak moc chrčej a spěj, že je klidně i vzbudim a vyluxuju (za boha u toho chroptění nedokážu spát). ale u nás to je fakt na kvanta, no
fůůůůj
Já uplně nesnáším i co dělávaj někteří chlapi…nebo brácha s nevlastnim v koupelně…brrrrr:D Stačí na ulici chodit mezi psími exkrementy, natož ještě tohle ![]()
Tak náš ryze český pediatr, mladý chlap, doporučuje NEODSÁVAT. Já neodsávám, nikdy to nebylo tak nějak potřeba (ne, že by nebyly rýmy …ale vždycky tak nějak vytekly samy).
Gina108 píše:
No třeba Číňané nesmrkají vůbec. Tam prostě vtahují a pak udělají fluuus na chodník.Prostě sehnat v Číně papírové kapesníky pro dospělé se prostě nedalo, přestože jsme vlezli i do slušně vybavených hypermatketů. Tak na tom asi něco bude, jinak my měla celá Čína zánět středního ucha
OT: v Indii zase z pdobného důvodu nejde sehnat toaleťák (mají na záchodě u země kohoutek na vodu a mají levou ruku).
IvaV - já mám rýmu stejnou, to je noprmální průběh, že to zezelená
Pudloslava píše:
děcka maj prej eustachovu trubici krátkou a rovnou, takže tam ta infekce z nosohltanu líp proleze. ale když vtahujou, tak si vysávaj nos i tu eustachovku současně. akorát to pak polykaj, to je fakt…
Ahá ![]()
Číňani jsou teda nechutní, blé.
Indové taky nic moc ![]()
A u nás se zas šupe na velikonoce a taky to v jiných zemích řeší, že jsme divný. ![]()
u nás se nešupe, tenhle zvyk nemam ráda, zakázala jsem ho doma ![]()
No náš pediatr zase doporučuje odsávat jak jen to jde
O neodsávání slyším poprvé.Docela čučím jak se ti doktoři rozcházejí v názorech.
My u něj byli zrovna dnes a přímo mi řekl,abych ho co každých pět minut nutila smrkat a minimálně třikrát denně odsávala a na noc kapala nasivin a přes den 3× physiomer.6e rýma u malých dětí trvá až tři týdny a že doba léčby se zkracuje čím lepší je hygiena nosu,takže kapání pokaždé umývám teplovou vodou,odsávačku také,kapesník každý den čistý.
A smrkání jsme učili,že jsem mu z toho udělala komedii.Zhluboha a hlasitě jsem se nadechla s otevřenou pusou,pak jsem pusu zavřela a z hluboka a hlasitě s šílenýma grimasama jsem vydechla nosem prudce a dělala jsem vždy u utírání nosánku,Davča se tomu nejdřív hrozně smál a po čase to začal Davča dělat sám.Sice se ještě úplně nevysmrká,ale alespoň jednou foukne a něco jde ven,tak třeba s tím bude mít úspěch i někdo jiný ![]()
Tak naše doktorka také říkala neodsávat a mám 2 děti - 3,5 a 1,5 a ještě nikdy jsem neodsávala a ani bych to asi ani neuměla. Starší už umí smrkat a mladší to učíme. Teď chodíme k jiné MUDr., protože naše umřela a ta zase říká odsávat.
Pudloslava píše:OT: v Indii zase z pdobného důvodu nejde sehnat toaleťák (mají na záchodě u země kohoutek na vodu a mají levou ruku).
Tak to já bych se z fleku mohla odstěhovat do Indie
Právě z tohoto důvodu máme doma bidet, ale stejně raději sednu na vanu a osprchuju si co je potřeba po vykonání potřeby nebo při MS. Být nás takových víc, tak firmy vyrábějící toaleťák zkrachují. Mám to tak zažité od dětství - zkrátka ta voda mi přijde o dost hygieničtější (fuj - to je ale slovo!) než to šudlit papírem. A u naší malé to dělám taky tak. Spotřeba vlhčených ubrousků je u nás minimální - jen pokud jdeme ven a není zbytí. Jinak omývám omývám omývám… ruce, pusu, zadek, všechno.
(Jsem si vzpomněla, že jsem si zadělala na pěknou zácpu, když jsem chodila do práce. Právě z toho důvodu, že tam byl „jen“ toaleťák, jsem nechodila na záchod. A pak jsem měla problém jako hrom. Zlatá Indie!!!)
Omlouvám se za OT, ale nedalo mi to nezareagovat ![]()
tak nedávno jsem tady někde řešila, že Japonci rozhodně nesmrkaj (že Čínani, to čtu teď) - protože je to pro ně přímo neslušný, a že mě zajímá, jaktože nemaj záněty středního ucha.
ALE TOTO TÉMA MĚ TEĎ ZAJÍMÁ!!! protože moje dítě pořád neumí smrkat (v té diskuzi jsem právě řešila i Japonce), a tak odsávám - a teĎ naposledy jsem učinila jeden objev: že jsem jí tím odsáváním tu sliznici v nose skutečně podráždila!!! protože i pak když už neměla rýmu, mluvila jakoby rýmově a v noci nemohla dejchat - ale rýmu už neměla. tudíž: podrážděná sliznice (kapky do nosu jsem kapala vzorově jen tři dny) - a napadla mě právě souvislost s odsáváním!
Tak nevim no… ale zase neodsávat to se taky bojím. Asi odsávat, ale s mírou (já to přehnala..)
baghira píše:
Tak náš ryze český pediatr, mladý chlap, doporučuje NEODSÁVAT. Já neodsávám, nikdy to nebylo tak nějak potřeba (ne, že by nebyly rýmy …ale vždycky tak nějak vytekly samy).
Baghiro, přesně tebe hledám.
Mohla bys být trochu konkrétnější, jestli si tedy vzpomeneš na podrobnosti - jak dlouho obvykle rýma trvala, fakt se to potom nevrazilo na průdušky nebo do ucha?
Mně se to odsávání právě také moc nepozdává kvůli případnému podráždění sliznic, ale kdyby se mi dusilo dítě, tak samosebou odsaji.
OT: Navíc mi jeden kámoš na:,–(il brouka do hlavy s tím smrkáním. Prý byl někde na nějaké konferenci přírodních léčitelů (sám se zabývá léčbou alergií) a tam prý tvrdili, že i samotné smrkání je jen společenský (zlo)zvyk, že prý je se tím také ničí sliznice v nose a argumentoval právě Japonci a Číňany, což má teda pravdu, tam se fakt nesmrká. No, takže já při příští rýmě nebudu smrkat, ale pouze chrchlat a pak dám vědět, jak jsem dopadla
![]()
jo!!
téma pro mě!!!
zkoumala jsem to už tady , jaktože to Japoncům neubližuje
https://www.emimino.cz/modules.php?…
protože dcera prostě NESMRKÁ, všechny pokusy o naučení ztroskotaly. Kdyby malinký plamínek by zaplál, že jí to zdravotně neublíží, byla bych malinko klidnějš.
Zlatuško, předpokládám, že dcera je zdravá, že asi ani ty záněty středouší moc neměla, takže ji tahle neschopnost na životě snad neohrožuje, ne
tak se třeba dočkáme toho, že smrkání bude jednoho dne zcela OUT
![]()