Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
(se skoro bojim to napsat, abych nezakřikla…) - ne, zánět středoučí skutečně neměla.
Někdy to teda blinkala (to když byla miminko), někdy to vyšlo ve stolici (to většinou pak v batolecím věku a předškolním věku). Ale ona moc rýmy neměla, dokud nebyla ve školce.
S nástupem do školky se to strašně zintenzivnilo, a já pochopitelně ve školce s odsávačkou neoperuji… tak mam fakt strach, co to udělá.
představa píchání ucha je děsná.
(mmch - by mě zajímalo - jestli děti, co jim píchaj uši, tak smrkaj. Jen příklad kolegyně: její holčička smrkala strašně brzo a opravdu i umí troubit. A ucho jí píchali už nevim kolikrát.)
Gina108 píše:baghira píše:
Tak náš ryze český pediatr, mladý chlap, doporučuje NEODSÁVAT. Já neodsávám, nikdy to nebylo tak nějak potřeba (ne, že by nebyly rýmy …ale vždycky tak nějak vytekly samy).Baghiro, přesně tebe hledám.
Mohla bys být trochu konkrétnější, jestli si tedy vzpomeneš na podrobnosti - jak dlouho obvykle rýma trvala, fakt se to potom nevrazilo na průdušky nebo do ucha?
Mně se to odsávání právě také moc nepozdává kvůli případnému podráždění sliznic, ale kdyby se mi dusilo dítě, tak samosebou odsaji.
Gino - starší holka (mmch kojená do 2,5 let) měla rýmu minimálně - „díky“ tomu se taky ani nenaučila smrkat, učila ji to tchýně někdy až ve třech letech nebo možné déle… Vlastně s pořádnou rýmou jsme se u ní setkali až po nástupu do školky… Ale nějaké drobnější rýmičky měla určitě taky … nikdy se jí nic nikam nevrazilo, mělo to lehký průběh.
Jinak odsávačku (tu nejlevnější, dvě hadičky a kelímek) mám doma, když se mi zdál nosík hodně plný - že se ani nedá dýchat, tak jsem ji jakože použila … ale jen na okraji a jen symbolicky. Taky se mi zdá logický ten názor, že tím jen podráždíš nosní sliznici..
Tak ja jsem primo z cilove skupiny
Zijeme v Nemecku a opravdu neodsavame a nikdy jsme neodsavali. Pokud dite nemuze pit vyridi to spray popr. kapky. Stejne tak preventivne pro provzdusneni toho ouska pres eustach. trubici. Povetsinou ale stejne udela „heeeeeepsiiiiii“ a ten „sajrajt“ hromadne vyleti ven ![]()
Dcerce je 7, nejaky ten zanet str. ucha uz mela, ale nikdy pichany - to tady take delaji jen vyjimecne a s umrtvenim!!! Synovi je 13 mesicu, zanet jeste zadny nemel, rymu uz vicekrat - treba prave ted takovou hnusnou zelenou. Jde to opravdu v pohode, odsavat bych nikdy neodsavala, muze se tim dost ublizit a boli to. Pokud je to opravdu nutne, da se zajet do nemocnice, kde to diteti odsajou kapku odborneji. ![]()
Hellenko odsávání odsávačkou přes vysavač nebolí. Zkoušela jsem to před použitím na holkách na sobě. Při zánětu dutin jsem to na sebe i používala. Pokud to bolí, je problém jinde.
Co se týče odsávání na ORL. Odsávali tam Anetu a to naprosto stejnym způsobem jako já, jen já na to mam přímo vysavač a oni jiné zařízení, ale funguje to zcela stejně.
ahoj, tak já jsem v Holandsku a tady na mne koukají jak na cvoka, když připojím odsavačku k vysavači, vůbec nechápou proč ![]()
Dokonce dr. mi řekla, že to je trápení miminek..no tady vůbec spoustu věcí neřeší.
Já odsávám a stejně měl syn 2× zánět stř. ucha, stejně jako jeho bratranec u kterého neodsávají vůbec..já to teda dělám jen při větší rýmě. Jinak nevím, jak to souvisí, ale neteř, která už smrkat umí ho měla vloni 2× po sobě.. Tak uvidíme
Tak já taky nevim, jestli odsávat nebo neodsávat. V půl roce první rýma u prního dítětě, takže si to dokážete představit
Včera jsem poctivě kapala Libenar a odsávala vysavačem pod hesem hlavně ať to nejde na průdušky nebo zánět středního ucha. Přišlo mi, že každým odsátím je to jen horší a horší
Večer jsem volala mamině, jak to dělali v noci za nás a ona mi řekla, že vůbec žádnou odsávačku neměli natož mořskou sůl. Že používali jen vatu na sirce a nechali tomu volný průběh. V noci netopit. Ani já ani brácha jsme nikdy neměli nic s průduškama ani s ušima. Tak já prostě nevím ![]()
Dneska jsem zkusila neodsávat, ale když se rokašlala, tak jsem to nevydržela. Stejně jsem odsála kulový, akorát jsem jí podráždila nos.
tak my odsáváme pokud nemůže dýchat tak určo ano.. ale omezujeme to jen na nezbytně nutné..jakmile rýma začne ustupovat odsává se třeba jen ráno a večer a ted už jen ráno…
do nosu si kápnout nenechá, takže podle méjo je jedno jestli kapeme nebo nekapeme.. sama vím, že kapání mi nikdy nijak nepomohlo
My neodsáváme a ani jsme to nikdy nedělali. Měla jsem tedy koupenou tu hadičkovou odsávačku, ale byla k ničemu. Na vysavač koupit nemůžeme, jelikož bychom museli koupit i ten vysavač
Máme Vorkwerk a ten nemá klasický kulatý výstup, takže na něj odsávačka nepasuje.
Když má rýmu, kapu mu kapky, postýlku v hlavičce podložím, aby nespal narovno a navlhčím zvuk. Hodně kýchá, takže rýma jde ven, jen utíráme.
No, tak já odsávám a odsávat budu, dokud nebude jednoznačně prokázáno, že je to vysloveně zdraví škodlivé… Když si uvědomím vlastní pocity při rýmě, kdy mám nos plný soplů, tečou mi do krku a jedinou úlevou je vysmrkání se, nemám co řešit. Malé mimčo se cítí úplně stejně blbě, jen těch soplů se samo zbavit nedokáže… Proč bych mu je tam jako měla nechávat? ![]()
Takže já malému při silnější rýmě odsávám vždycky před spaním, před jídlem a v chladném počasí i před procházkou (protože když má nos plný hlenů a dýchá venku pusou, obvykle se mu přidá ještě pořádný kašel). Je to operace na půl minuty a ta jeho spokojenost poté mi za to stojí.
Argument, že „to bolí“, jak tu zaznělo, je nesmyslný - kdo to zkusil sám na sobě, ví, že to není příjemné, ale pokud se dodržuje předepsaný výkon vysavače, rozhodně to nebolí.
taky odsávám a odsávat budu, dokud se nenaučí smrkat. Že odsávání bolí je blbost, zkoušela jsem to nejdřív na sobě. By mě spíše zajímalo, jestli když se rýma odsává, tak se předejde častěji zánětům středního ucha. Za nás se neodsávalo a já měla záněty uší neustále, každý ucho snad 30× píchaný, můžu být ráda, že slyším dobře.
Podle mého to nebolí .. ty děti u toho vyvádějí protože se jim to nelíbí, ale pak jsou spokojené když mají volný nos… já jsem si to nma sobě zkusila, takže vím, že to nebolí
Lakyno, podle mě to zas tolik nesouvisí. My neodsávali nikdy a problém s ušima jsme neměli vůbec. Švagrová odsávala při rýmě pravidelně a neteř měla problémy s ušima opakovaně, píchali ji každé ouško asi 7×.
madi píše:
Lakyno, podle mě to zas tolik nesouvisí. My neodsávali nikdy a problém s ušima jsme neměli vůbec. Švagrová odsávala při rýmě pravidelně a neteř měla problémy s ušima opakovaně, píchali ji každé ouško asi 7×.
Já si právě Madi říkám, že jestli bude chudák po mě,tak potěš a nepomůže mu nic. Trápilo mě to celé dětství až do puberty. Si právě říkám, že jestli se tato náchylnost dědí, tak se máme na co těšit.
Lakyna píše:
taky odsávám a odsávat budu, dokud se nenaučí smrkat. Že odsávání bolí je blbost, zkoušela jsem to nejdřív na sobě. By mě spíše zajímalo, jestli když se rýma odsává, tak se předejde častěji zánětům středního ucha. Za nás se neodsávalo a já měla záněty uší neustále, každý ucho snad 30× píchaný, můžu být ráda, že slyším dobře.
Myslím, že kdo je na uši citlivější, odsavačka ho nezachrání… určitě je to velká pomoc a prevence, ale rozhodně se to tím nespasí.
Ale jelikož já sama jsem taky vždycky byla na uši citlivá, je i toto další důvod, proč odsávám pravidelně (jak jsem psala výše).
Ahojky hlásím se k „odsavačkám“ . Odsáváme přez vysavač a myslím že důkaz toho že Ela /16měsíců/ vyvádí jen pro to že se jí to nelíbí a ne z bolesti je ten ,že po odsátí je okamžitě po křiku a nikdy nebylo porřeba utěšovat či cokoliv jiného jako když ji něco bolí.Neumím si představit neodsát na noc.