Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezký večer, protože tomu moc nerozumím,jsem zaměstnaná a kvůli těhotenství jsem musela koncem prosince roku 2008 nastoupit na rizikové těhotenství až do poloviny července roku 2009 a poté hned na mateřskou dovolenou, která mi skončila v lednu roku 2010 a chci se vás zeptat jestli dostanu nějaké vrácení daní za rok 2009 za tu neschopenku nebo nedostanu nic. Předem děkuji moc za vaše názory.
Jak to píšeš, řekla bych, že ne, pokud jsi neměla jiné příjmy než z nemocenského pojištění po celý rok 2009 (nemocenskou a pak mateřskou), z toho se žádné zálohy na daň z příjmu nestrhávají, takže není co vracet.
Eva
Jelikož jsi žádné daně neplatila, není ti co vracet
Snad jen daňové zvýhodnění na dítě, pokud si ho neuplatňoval jeho otec.
Vyplacení daňového bonusu na dítě je podmíněno také určitým příjmem, takže také ne.
Eva
DOBRÝ DEN CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT, PRACUJI UŽ PŘES ROK A MŮJ PŘÍJEM ČINÍ MEZI 15000-17500KČ MĚSÍČNĚ, MÁM NA SEBE PSANÉ SVÉ 4 DĚTI A CHCI SE ZEPTAT JESTLI DOSTANU NĚJAKÉ DANĚ ZPĚT ZA ROK KDYŽ POBÍRÁM DANOVÝ BONUS ZHRUBA 3300-3800KČ MĚSÍČNĚ. DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD PETRA ![]()
Pokud pobirate daňové bonusy, tzn. Neplatite žádné daně tak ne. Není tím pádem co vracet.
No daně žádné zpět nedostanete, protože Vám žádné nesráží. Ale, pokud nebyly bonusy vyplaceny v max. možné částce a máte např. ještě nějaké odpočty případně slevy, nebo jste byla po část roku nemocná, může být při ročním zúčtování vyplacen vyšší bonus než ten, který má už vyplacený v jednotlivých měsících.