Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím moc o radu.Těmto věcem (daním) absolutně nerozumím,ale teď doma řešíme toto.Minulý rok jsem od 1.1.-31.3.2009 brala RP poté jsem nastoupila do práce 1.4.-31.12.2009.Od 19.9.-7.1.2010 jsem byla na neschopence a 7.1.nestoupila na mateřskou.Příjmem jsem se vešla do uváděných 68 000,takže si mě manžel odepisuje z daní.Minulý týden mi volal zaměstavatel,že potřebuje doklad o tom,že jsem ty první tři měsíce v 2009 pobírala RP aby mi mohl účetní udělat daně.Chápu to dobře,že si mě manžel může odečíst z daní i já podat své vlastní daňové přiznání nebo může být jen jedno z těchto dvou.Snad jsem to vysvětlila srozumitelně ![]()
Äno, chápetete to správně. Vy platíte normálně daně ze svého příjmu (udělá vám zaměstnavatel) a váš muž bude mít slevu na dani za manželku, která nedosáhla příjmu 68tis.
Ahoj, prosím poradí mi někdo kdo se vyzná v daních? nevíte jestli zrušili už odečet úroků z hypoték a úvěrů jak se o tom mluvilo? jde mi o to, že máme s manželem napůl úvěr ve výši
1 900 000 Kč a nevíme jak to bude příští rok s daněma. Jestli to už zrušili nebo ne a taky jestli je možný, že nám vrátí daně z úvěru (loni si to manžel uplatňoval i za mě) daně za mě že jsem teď celý rok 2013 na RD (před tím jsem byla v práci a na MD) a daně za malou, když nemá měsíční úlevu na dítě. Je to můžný nebo nám to nějak zkrátí nebo něco? děkuju za radu ![]()
Je to stejné jako loni, pokud budeš mít za rok 2013 příjem do 68.000,– (rodičák se nepočítá)tak si tě může uplatnit, na dítě daň zvýhodnění také může uplatnit a úroky z hypotéky též.
@RybkaI píše:
Je to stejné jako loni, pokud budeš mít za rok 2013 příjem do 68.000,– (rodičák se nepočítá)tak si tě může uplatnit, na dítě daň zvýhodnění také může uplatnit a úroky z hypotéky též.
Děkuju za radu, takže to nezrušili vracení úroků z úvěru jak o tom mluvili??
No vzhledem k tomu, že je pár dnů po volbách, nemáme vládu a zatím ještě nezasedala ani sněmovna, tak se neví vůbec nic. Ale myslím, že tento odečet se rušit nebude. Maximálně bude omezen.
@huxova píše:
@Janča333 a dál už ne? nebo se zatím neví?
No pro rok 2014 se uvidí, ale myslím že to zůstane.
Dobrý den chci se zepat manzel je OSVC od 7.1.2013 muze danovy priznani podat uz v lednu? Chceme jsi vzit pujcku. Dekuji za odpovedi
V lednu ho podat můžete, samozřejmě na novém formuláři a bez žádosti o vrácení přeplatku, ale bude vyměřeno až k 1.4.2014, do té doby tam bude ležet. Pokud mudete chtít ověřeno kopii, tak až po tom 1.4. Na tu žádost je 60 dní aby vznikl přeplatek, do té doby nevznikne (vznikne až k tomu 1.4.), tak Vám FÚ tu žádost zamítne a budete muset žádat znova.
@Janča333 píše:
V lednu ho podat můžete, samozřejmě na novém formuláři a bez žádosti o vrácení přeplatku, ale bude vyměřeno až k 1.4.2014, do té doby tam bude ležet. Pokud mudete chtít ověřeno kopii, tak až po tom 1.4. Na tu žádost je 60 dní aby vznikl přeplatek, do té doby nevznikne (vznikne až k tomu 1.4.), tak Vám FÚ tu žádost zamítne a budete muset žádat znova.
Dobrý den, nee mi nechceme davat danove priznani ohledne vraceni, ale ohledne toho abysme jsi mohly vzit pujcku.
Záleží jestli po vás budou chtít jen kopii potvrzenou FÚ o tom že jste odevzdali přiznání nebo úředně ověřenou kopii přiznání. Tu lze právě vydat až po vyměření a to je po 1.4.2014.