Dodanění zrušeného ŽP

Simira
1.2.10 19:49

Dodanění zrušeného ŽP

Potřebovala bych prosím poradit.Loni jsme zrušili životní pojištění, slevu na dani manžel uplatňoval asi 5 let neví přesně, teď jsem předpokládala , že ty slevy bude muset vrátit-dodanit.Narazila jsem na tuto informaci „jestli jste si ŽP uplatňovali jako slevu z daňového základu, při slevě vyšší než 6 tisíc je třeba dodanit“.Takže pokud sleva dělala třeba za 5 let 4000,–, tak se tím nemusíme zabývat? Moc děkuji za radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
1.2.10 19:57

Simiro, ale za pět let CELKEM nesmí být ta sleva vyšší než 6000, jinak je opravdu nutné celkovou slevu dodanit, protože došlo k nesplnění podmínek pro odpočet pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11042
1.2.10 20:58

Ahoj, já teď řeším to samý a bylo mi řečeno na finančáku, že musím vyplnit daňový přiznání. Ale to se týká mně na mateřský, tak se zkuste dotázat přímo na finančáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14083
1.2.10 20:59

makino - já si uplatnila jen loni cca 2000, sleva na dani byla cca 300. A chtěla jsem to letos vrátit, protože jsem zrušila pojistku. Takže přiznání podávat nemusím?? díky moc za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Simira
1.2.10 21:08

Makino díky, já pořád nechápu ta sleva znamená částku,která byla jako odpočet, v našem případě 4600,–za 1 rok,takže za pět let by to bylo víc nebo částku, kterou manželovi vrátili tj.cca 680,–.Za pět let na těch slevách vlastně vydělal 3400,–.Musí vrátit těch 3400,–? Omlouvám se, ptám se jak blbec.

• Citovat
  • Upravit
14083
1.2.10 21:16

c

Příspěvek upraven 01.02.10 v 21:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
1.2.10 21:19
Radka75 píše:
makino - já si uplatnila jen loni cca 2000, sleva na dani byla cca 300. A chtěla jsem to letos vrátit, protože jsem zrušila pojistku. Takže přiznání podávat nemusím?? díky moc za odpověď.

Radko, ty dodaňovat nemusíš, limit je uplatněná sleva nad 6000 celkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
1.2.10 21:21
Simira píše:
Makino díky, já pořád nechápu ta sleva znamená částku,která byla jako odpočet, v našem případě 4600,–za 1 rok,takže za pět let by to bylo víc nebo částku, kterou manželovi vrátili tj.cca 680,–.Za pět let na těch slevách vlastně vydělal 3400,–.Musí vrátit těch 3400,–? Omlouvám se, ptám se jak blbec.

Simi, ta sleva se chápe jako celková sleva z daňového základu, či-li hodnota uplatněná jako zaplacené pojistné, ne jako sleva daně.
Manžel si musí podat daňové přiznání a celkové slevy uvede do § 10 ostatní příjmy a dodaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Simira
1.2.10 21:24

Moc děkuju za rady. :palec:

• Citovat
  • Upravit
15326
1.2.10 21:24

Kdybys ještě potřebovala pomoci, klidně napiš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
medvidek77
29.1.11 13:12

Ahoj. Mohu se ujistit, zda jsem Vás pochopil správně?
1. Manželka měla ŽP a za roky 06-09 uplatňovala odpočet 4*1250,– celkem tedy 5000,–. Dle tvé odpovědi Rakce75 by dodaňovat nemusela. Nepodařilo se mi o této výjimce nikde nic najít. ŽP rušila k 1.6.2010. Za rok 2010 už odpočet z této ŽP uplatňovat nebudeme. Uplatníme odpočet z nové ŽP.
2. U mě je situace jiná. Já uplatňoval odpočty za roky 04-09 v celkové výši 64138,–. Takže budu muset celou tuto částku uvést do daňového přiznání jako jiné příjmy ostatní. Odpočet za zrušenou ŽP za rok 2010 již neuplatňuji. Uplatnuji odpočet za novou ŽP.
Předem děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
167
14.2.11 21:45

Ahoj, bylo tobě a manželce vyplaceno odbytné, odkupné nebo něco na tento způsob? Tj. dostali jste něco od pojišťovny „cash“? Nebo byla částka staré pojistky převedena na novou pojistku a vyplaceno nebylo nic? Ono se ty důsledky totiž dost liší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3184
18.2.11 14:10

mám stejný problém
loni sme si založili s manžou životku společnou Flexi hned potom sem zrušila 2 svoje pojistky aby nás to nezrujnovalo
měla sem je 6 let a 4× sem si je za tu dobu dávala na odpočet daní, limit 6000 sem přešvihla
no a teď mi účetní oznámila že bych měla všechny ty prachy co mi odečetly vracet
nevím vůbec o co jde jen mlela něco o daňovým přiznání a že možná na to finančák nepříjde tak ať si to pořeším jak chcu
na netu sem našla zmínku o tom že pokud zruším pojistku a místo ní budu mít další tak bych nic vracet nemusela ale nikde to není 100% informace

odbytné z pojistek mi bylo vyplaceno

nevím jestli na ten finančák jít a zeptat se s tím že to pak budu muset najisto vracet nebo to nechat jestli se o to bude někdo zajímat

děkuji za radu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
18.2.11 19:07

Ahoj, zkusím to stručně. Ukončila jsi životní pojistku, na kterou jsi uplatňovala odpočet od základu daně, max. 12000,– ročně. Řekněme, že za těch několik bys celkem odečetla od základu daně z příjmů 60000,–. Ten daňový odečet (nezdanitelná částka - je to § 15 zákona o daních z příjmů) je ale podmíněný tím, že pojistka bude trvat do šedesáti let věku. Pokud je pojistka ukončena předčasně a je vyplaceno odbytné, je nutné „vrátit“ ten uplatněný odpočet od základu daně.
Probíhá to tak, že v roce kdy jsi ukončila to pojištění (a tedy porušila podmínky pro daňový odpočet) musíš podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a tam, do § 10 - ostatní příjmy - uvedeš celou částku, o kterou sis v minulosti snížila daňový základ. V tom mém příkladu by tedy v přiznání 2010 byl v § 10 příjem 60.000,– Kč. Výdaje k tomu nelze uplatnit žádné, základ daně z § 10 bude tedy 60.000,–.
Pokud budeš z tohoto důvodu podávat přiznání, nebude ti samozřejmě zaměstnavatel dělat zúčtování daně, ale na základě Potvrzení od něj příjmy ze zaměstnání uvedeš v § 6 - závislá činnost. Pokud jsi zaměstnaná nebyla a neměla ani jiné příjmy, bude v tom daňovém přiznání jenom ten § 10.
Pokud jde o to kdo to zjistí, pojišťovny mají od tohoto roku automaticky oznamovací povinnost vůči finančnímu úřadu. Loni ji neměli, ale jestli bych to riskoval nevím, to je na tobě. Když se jich finanční úřad zeptá, tak jsou mu to samozřejmě povinny sdělit už i za loňský rok.
Tak - snad je to srozumitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3184
19.2.11 20:33

Vetinari
moooc díky no já jsem prakticky rozhodnutá jít na finančák a pořešit to jen sem potřebovala aspoň zhruba vědět o co jde a podmínky kdy to musím provést

jediný problém je v tom že to dňový přiznání mi bývalý zaměstnavatel prej udělá takže mu mám oznámit že chci jen to potvrzení o příjmech a přiznání si udělat sama?

ptám se furt jak trubka ale radši to mít 2× ověřený než jednou něco po… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák