Odepsat si dítko

107
23.1.10 18:53

Odepsat si dítko

Ahoj holky, chtěla jsem se zaptat, jestli mám narok na odpočet dítka i když pobírám rodičák. Všichni říkají, ať si malého odepíše přítel, protože má vyšší příjmy, jenže stejně by se to utopilo ve firmě, takže to nechceme, raději bych, abych něco dostala já, děkuji za odpověď. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
23.1.10 19:01

Dítě se odepisuje každý měsíc cca 900 z daní z výplaty, ne? Když máš rodičák tak si těžko něco odepíšeš, není z čeho… Nebo k tomu jsi v práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
23.1.10 19:28

Myslím,že jedna možnost je dítě odepsat z daní.A druhá možnost,pokud jsi doma,tak fin.úřad vyplatí slevu na dani tobě v hotovosti.Protože co kdyby si s přítelem nežila?Nevycházeli jste spolu?Tak by si přeci nechtěla,aby peníze měl on?A někdo slevu na dani dostat musí. :-D
Nevím to určitě,ale myslím,že jsem to někde slyšela.Pozeptej se na to-asi nejlépe pokud manžel podniká,tak aby se zeptal svojí účatní.
Nebo se tu jistě najde někdo,kdo je sám s dětmi a tuto situaci již řešil v reálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.1.10 19:36

Pokud máš příjem, který daníš, tak si můžeš dítě odepsat i ty. Pokud ale bereš jen ten rodičák, není jaksi odepisovat z čeho, protože se ti nic nedaní, tak proto každý doporučuje ať odepisuje přítel :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
23.1.10 21:17

ahoj, jsem sama s holkou, přítel s námi nežije. Když jsem byla na mateřské/rodičáku, tak dítě si nebylo jaksi odepisovat z čeho - Tvůj případ. Takže ať si ho odepíše přítel nebo peníze propadnou státu. Můj přítel si holku teda neodepisoval, nějak na to ani nepřišla řeč a já mu to ani moc nepřála, nemáme už fungující vztah. Od tý doby, co chodím do práce, mám slevu na dítě každý měsíc ve výplatě plus jednou ročně ještě při vracení daně se mi vrací dost peněz, mimo jiné i odpočet na dítě.
Jak píše lasička - někdo slevu na dani dostat musí, ale musí to být hlavně plátce daně :)) čili u vás je to momentálně pouze přítel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101625
23.1.10 21:23

Jen nechápu větu, že by se to stejně utopilo ve firmě, kdyby si to odepisoval přítel? Jak si to myslela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6153
23.1.10 22:58

Jestli má přítel nějakou firmu, tak ale stejně musí rozdělovat peníze „vlastní“ a „firemní“, přiznání dělá ze SVÝCH příjmů a tudíž JEMU vrátí přeplatek.
Ty pokud bereš jen ten rodičák si dítě nemáš z čeho odepsat, ale to už tu zaznělo… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
23.1.10 23:38

Ahoj, mám podobný dotaz…vloni jsem půl roku brala mateřskou, končila mi 3.7. a ještě jsem dostala doplatek odstupného - sociální program. Můžu si u zaměstnavatele požádat o vratku daně? S otcem dítěte nežiju…dík :wink:

Příspěvek upraven 24.01.10 v 10:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
24.1.10 00:41

Ahoj Jiránku,
jestli nemáš žádné zdanitelné příjmy, tak si nemůžeš uplatnit slevu na dani na dítě. Přítel si může uplatnit slevu na dítě pouze v případě, že dítě vyživuje a žije s ním ve společné domácnosti. V opačném případě Vám pro rok 2009 sleva na dítě propadne.
Moc jsem nepochopila, jak by se sleva na dani utopila ve firmě. Jestli bude přítel zdaňovat příjmy a splní výše uvedenou podmnínku, tak ať si dítě uplatní.

• Citovat
  • Upravit
68
25.1.10 18:08

odepsání dítěte

Zdravím holky, můžete mi pomoc? Muj manžel dělá jako zaměstnanec. já jsem od 1.11.2009 na rodič. příspěvku. Daně si nechává dělat manžel. Nechává si strhávat : hypoteční uvěr, životní pojistku, dále máme slevu na dítě měsíčně ve výplatě jeho, muže si nechat i mě strhnout z daní ( jsem na rodič. příspěvku)???? A ješte mému manželovi, říkali v práci , že je nějaká možnost strhnout si první dítě (????) a že je to i pěkná suma. Nevíte něco o tom? Děláme poprvé vyučtování danní s tím že jsem na rodičáku a tak nevím, jak řešit mě , jako manželku a dítě. Díky za rady, tipy a pod . :think: :-( :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101625
26.1.10 08:20

Ahojky, no, odpočet na tebe by si uplatnit mohl, pokud si za rok 2009 neměla větší příjem než 68 000,–, ale jelikož píšeš že si na rodičáku od 1.11., tak myslím, že sumu překročíš, neb mateřská se počítá jako příjem. Ohledně dítka - vy jich máte víc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
26.1.10 09:27

Ahoj, dítě máme jen jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101625
26.1.10 13:41

Tak to nevím, co by kolegové mohli myslet, možná to brali tak, že si neuplatňuje slevu na dítě průběžně, to by pak najednou za celý rok dalo hodně… ale jinak mě nic nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
26.1.10 20:08

Tím jsem myslela, že když je přítel v mínusu tak nedostaneme nic, že jo :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101625
26.1.10 20:13

Tak buď má větší příjmy nebo je v mínusu, obojí mi nějak nejde dohromady. Nicméně pokud v DP vykazuje ztrátu, tak logicky není z čeho odepisovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák