Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky,
mam dotaz co vse se zapocitava do prijmu - kdyz bychom chteli uplatinit odpocet na vyzivovanou manzelku - vim, ze RD ne, ale pocita se tam PPM a nemocenska a jeste jsme se chtela zeptat, zda se do prijmu pocita i dedictvi (cast nemovitosti a fondy z kuponove privatizace)…
Jo a jaka je vlastne castka pro rok 2009?
No a popripade, kde bych se na to mohla informovat - napadl me financak, nebot se jedna o prijmy nebo CSSZ nebo nekde uplne jinde.
Jo a jeste vlstne jedne dotaz (kdybychom na to dosahli - jak typ rijmy bude dokladovat to my CSSZ napise nejaky papir kolik jsme mela PPM)
Diky moc
ahoj, tak já vím, že já na odpočet letos nedosáhnu kvůli PPM. Myslím, že se nemění a je to jak loni 24000. Započítávají se všechny příjmy, PPM, nemocenská, nevím, jak dědictví. Myslím, že i výše je stejná jak loni a to bylo nějak 67 tisíc.
Ono se tak do měsíce vyrojí na netu spoustu různých kalkulaček, kde to bývá i vysvětlený. Dobrý bývá na webu idnes, tam mívají i interaktivní formulář, totéž co vyplňuješ na papíře, který to přímo počítá a kopíruje položky do okének, kam se mají přenést.
Až na něco narazím, hodím sem odkazy. ![]()
Jo, papír o příjmech ti dá ten, kdo ti je platil - resp. ty když máš PPM atd., tak vlastně žádné daně neplatíš, takže vyplníš nuly a manžel si tě neodečte, když víš, kolik jsi brala, takže vlastně žádný papír nepotřebujete. Mně teda můj zaměstnavatel posílá i s nulou, resp. za loňský rok tam budu mít proplacenou dovolenou po skončení PPM, ale to je nesměrodatný z hlediska toho součtu, to nebude 67 tis., ale já vím, že jsem to měla s tou PPM celkem přes, takže neodepisujeme. Tak nevím, zda to píšu srozumitelně. ![]()
Tak už jsem našla např. tady http://www.finance.cz/…an-z-prijmu/
A ta hranice je 68 tisíc příjmů…
Jo, tohle je přesně téma, na který jsem se chtěla zeptat, akorát jsem se k tomu nějak ještě nedostala… a rodičovský příspěvek se do toho nepočítá? Já bych na to teda dosáhla asi i tak, ale pro jistotu by mě to zajímalo. Já totiž díky svojí demenci neměla od ledna příjem žádnej a od července pouze rodičák 7600, tzn. že by mi to vycházelo 45600, takže bych se do toho měla v pohodě vejít. A kdybych příští celej rok brala rodičák 7600, tak na to bude manžel mít taky nárok, i když přesáhnu tu částku 68tis.? Vím, že se ptám jak tydýt, ale já v tomhle prostě hrozně plavu, i díky tomu jsem přišla o spoustu peněz do narození malýho, tak zase nechci udělat další debilní chybu ![]()
A počítá se to tak, že manžel bude platit daň nižší o 24000? On mi tvrdí, že se to počítá jenom do nákladů, takže to je jakoby v konečném důsledku 15% z 24000, tzn že ta finální sleva je nějakých 3500. Že to je prostě jen sleva z daňového základu, nikoliv celá částka 24000. Jak to teda je?
Fakt se omlouvám za svojí blbost ![]()
Kajiszeku, rodičák se opravdu nepočítá (žádná dávka státní sociální podpory) a tě 24 tis. je sleva na dani, tj. netto částka. Dřív bývala odčitatelná položka (tj. snížení základu daně), ale teď je to fakt sleva, takže dost peněz ![]()
kajo, martin musí mít asi hodně manželek že je tak chytrej, co?
Doufám že jsem ho nepřejmenovala, stává se mi to často…
Já si předloni přivydělávala novinami, vyšlo to na nějakých cca 50000 (kam se ty prachy poděly?) ale jestli dědictví tak to nevím.. není to blbost? Já tenhle rok dostala dům (přepsala ho na mne matka, stejně tu bydlíme a udržujeme hlavně my), ale že bych tím měla letos příjem 2 000 000 se mi opravdu nezdá…
Mno on říká, že si to pamatuje ze školy, což už je hodně dlouho. Ale chytrej je zase jak rádio. Teďka jsem si dala tu práci a vyplnila mu tu daňovou kalkulačku na finance.cz, jak jste sem dávaly odkaz a už mi teda snad konečně uvěřil, že si z něj nedělám srandu. On mi totiž tvrdil, že by za minulej rok měl zaplatit asi 65tis. a mně to na kalkulačkách za minulej rok vyšlo asi -6tis., takže rozdíl jako prase
Na tý letošní to vychází asi 6tis, že by měl zaplatit. No jestli je to fakt pravda a my celou dobu počítáme, že zapltíme 65tis., tak jsme vlastně bohatý
Bože, proč jsme oba takový hovada a vůbec se v tomhle nevyznáme?
No prostě ať si to zadá nějaký účetní a uvidíme, každopádně pokud jsem se v tý kalkulačce nesekla, bylo by to příjemný překvapení
Ale ať googlim, jak googlim, tak mi to prostě pokaždý vyjde, že všechny ty jeho výpočty jsou blbě. Tak doufám, že to tak fakt je ![]()
Jo, manžel v tom má opravdu hokej - těch 24000 je sleva přímo z daně, tj. o tyto peníze zaplatíte méně, nebo pokud platil zálohy, tak vám je finančák vrátí! A rodičák se nepočítá!!! Mimo něj bys musela vydělat těch 68 tisíc! A s tím dědictvím si myslím, že to je na 99 % blbost, protože když není ani dědická daŇ, toto by bylo de facto nepřímé zdanění, takže to se tam určitě nepočítá!
Verveve, částka je 24840,– a příjem manželky nesmí přesáhnout 68000,– tady je pěkný přehled co tam patří a co se počítá.. http://www.jakpodnikat.cz/…manzelku.php
jinak zákon o dani z příjmů - je nejpřesnější
..tuším §35
jak je to s dědictvím bych zavolala přímo na FU..nejsem se jistá jak to je - ale nepočítala bych ho a oni poradí.
Zdenik
Diky moc za rady, tak jsme nakonec napsala na FU ¨- tak uvidime co mi napisi.
Hele jak si vykladate toto:
„Pokud splňujeme podmínky jen po část roku
Jestliže splňujeme podmínky jen po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme.“
verveve píše:
Hele jak si vykladate toto:
„Pokud splňujeme podmínky jen po část roku
Jestliže splňujeme podmínky jen po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme.“
Myslím že to souvisí s těmy slevami na dani tz.že pokud máš dítě narozené v listopadu tak si ho můžeš odečíst jen za ty 2 měsíce.
Aha.
No me prave napadlo, ze treba kdyz jsem 9 mesicu brala jen rodicak - tkaze jsme nemela zadne prijmy - tak ze bychom si to mohli za tech 9 mesicu jak odecist a po te co jsme pak byla ma PPM a nevesli bychom se do toho, ze bych to neodecitala, ale to je asi blbost - no ja se v tom moc nevyznam - ach jo dane a takove veci
No jen me to napadlo.
Diky moc
Odečíst slevu na vyživovanou manželku si tvůj může za celý rok pokud jsi jeho manželka po celý rok.Kdyby jste se brali v průběhu roku tak by si tě mohl odečíst právě jen za ty měsíce od kdy by jste byli manželé.Takže jestli za celý rok tvůj příjem do kterého se nepočítá RP nepřesáhl 68000Kč tak si tě tvůj může mormálně odečíst.
Ahojky,
teď taky přemýšlíme nad daněmi. Já jsme na mateřské, takže si mě manžel uplatní za celý rok, ale jak někomu budou vracet kolem 24 000, tak u nás to nejspíš tolik neudělá. Mám to chápat tak, že když manžel na daních za rok zaplatil asi 7000, tak nám i tolik vrátí? Určtiě nám nevrátí více, že? ![]()
Sakra, tak to budu musel rychle zaletět na OSSZ aby mi vypsali nějaké potvrzení o výši příjmů za PPM, jak to tak počítám, tak se do 68000 vpohodě vlezu.