Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všichni, nejdříve nastíním svoji situaci. Jsem na RD, k tomu si přivydělávám (je to jen asi 6000,– za rok), mám smlouvu o pracovní činnosti a příjem mi daní srážkovou daní 15%. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se mi nevyplatilo udělat si daňové přiznání a lze to vůbec?
Děkuji za odpovědi
Srážková daň vůbec nevstupuje do daňového přiznání, srážkou je vyrovnána.
Můžeš si ale u zaměstnavatele podepsat prohlášení, uplatňovat nezdanitelnou částku a tím pádem bys ani žádnou daň neplatila, při příjmu 6 tis. M.
Aha, děkuji za odpověď. A ještě mám, tedy, poddotaz. Můžu to prohlášení podepsat už během tohoto roku nebo až od příštího roku? A co si mám připravit za „lejstra“? A může si manžel uplatnit moje úroky z hypotéky, i když budu mít podepsané to prohlášení?
Děkuji, děkuji, děkuji, … ![]()
Prohlášení si můžeš podepsat kdykoliv během roku, máš nárok na slevu z daně 24 840 za rok.
Lejstrum ti dá zaměstnavatel, ty si nechystej nic. Hlavně pamatuj, že prohlášení můžeš mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele.
Na úroky to nemá žádný vliv.
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně srážkové daně u dohody o provedení práce. Jsem studentka a vedu kroužek v Domě dětí a mládeže, tam mi dali předem podepsat papír o slevě na daních a tudíž jsem od 15% daně osvobozena. Za loňský rok jsem ovšem měla 2× dohodu o provedené práci sepsanou s vysokou školou, tam mi bohužel předem tento papír nedali podepsat a 15% daň mi ztrhli. Nyní jsem to začala řešit, že bych si dala daňové přiznání do 15.února, dnes jsem se byla zeptat na mzdovém na vysoké škole a tam mi paní sdělila, že zpětně to nelze podepsat (jen v případě, že od začátku plnění smlouvy ještě neuplynulo 30dní).
První dohodu ze školy jsem měla v době 1.6.-.30.6.2009 a druhou 1.12.-31.12.2009.
Takže mi bylo sděleno, že už se nedá nic dělat a strhnutou daň zpět nedostanu. Jedná se o daň celkově ze 4000Kč (takže 600Kč mi ztrhli).
Opravdu se nedá již nic udělat?
Za odpověď moc děkuji.
Dobrý den,
Jsem zaměstnanec u bezpečnostní agentury,kde pobírám minimální plat,tedy neplatím
daň.Přesčasové hodiny mi však firma platí na dohodu o provedení práce,zde mám
příjem zdaněn 15 procenty.Za loňský rok daň činila asi 5000kč.Ještě chci upozornit,že dohodu mám napsanou na dceřinu společnost ,tedy jiného zaměstnavatele
mám na prac.smlouvě a jiného na dohodě.Prosila bych o informaci zda by se mi
vyplatilo podat daňové přiznání ajestli lze odečíst si důchodové pojištění.Děkuji, J.B.
Záleží jak Vám bylo vypláceno. Vzhledem k tomu, že prohlášení máte podepsáno zřejmě u HPP, pak příjem z dalšího pracovního poměru, pokud je příjem do 5tisíc, je daněn srážkovou daní, ta je konečná a už ji zpět nedostanete. Pokud by byla výplata více než 5tis., pak je daněno zálohovou daní a pak jste povinen daňové přiznání podat. Ve Vašem případě by Vám těch 5tis. muselo být vyplaceno loni najednou, abyste sraženou daň dostal zpět.
Dobrý den!
Jsem důchodce, a často nezaměstnaný důchodce. Dokud jsem byl v normálním pracovním poměru všechno fungovalo spolehlivě. Teď pracuji zpravidla na dohodu, zatím to vždycky byla dohoda o provedení práce. Zatím vždycky to bylo pár korun. Vždycky byla uplatněna srážková daň. Tím pádem jsem nemohl uplatnit žádný prostředek k ročnímu vyúčtování daně z příjmů fyzických osob. Uvažuji takto, když budu v daném roce nejprve pracovat u první organizace, a podepíši u ní prohlášení, a později budu identicky postupovat u další organizace, tak by snad mělo všechno vyjít v pořádku a já bych mohl uplatnit všechny slevy, odpočty a podobně. Jaký je na to Váš názor? V každém případě velice děkuji za odpověď. V případě, že bych dosáhl slevy, významně by to zvýšilo moji životní úroveň.
Prohlášení můžete podepsat vždy, pokud už jej nemáte podepsáno u jiné organizace. Tzn. Od ledna do března pracuju ve firmě A, podepíši prohlášení. Pak od dubna do prosince pracuju ve firmě B, tady můžu taky podepsat prohlášení. Pokud bych ale u firmy B nastoupila už v březnu a tím pádem pracovala v obou firmách zároveň, v druhé můžu podepsat až od dubna. Tím, že podepíšu prohlášení mám nárok na uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2070,– měsíčně. Tolik k prohlášení.
Srážková daň se sráží pokud není podepsáno prohlášení a příjem je do 5 tis. Pokud je příjem 5001 a více pak se srazí daň zálohová a ta se na konci roku zúčtovává a případně vrací. U podepsaného prohlášení je zálohová vždy. Ve Vašem případě. Pokud budete pracovat každý měsíc u jiné firmy, u každé podepíšete prohlášení, bude uplatněna sleva 2070 měsíčně. Pokud ale budete v jednom měsíci zároveň zaměstnán u dvou firem, podepište prohlášení tam, kde bude výplata nižší než 5tis. Z vyšší částky bude sice sražena vyšší daň, ale na začátku roku vám ji vrátí.Snad jsem to napsala srozumitelně.
Moc děkuji, je to jasné, nebo v každém případě o něco jasnější.Díky!
Dobrý den,jako studentka jsem loni pracovala od dubna do září v jedné firmě. Účetní mi ale uplatnila slevu až od května. Dubnový hrubý výdělek byl 4900 a ptz jakoby neplatilo mé podepsání prohlášení poplatníka (i když podepsáno 18.4.), došlo ke stržení daně srážkou, cca 980kč. Je možné nějak získat tuto částku, když jsem opravdu v daném měsíci jinde prohlášení podepsané neměla. A jen kvůli tomu, že účetní mi neuplatnila slevu již v dubnu přijdu skoro o tisíc korun (v Potvrzení o zdanitelných příjmech tento měsíc vlastně nemám zahrnutý, a tak mi nejde nijak sraženou daň vykázat do daňového přiznání)? Děkuji
Podle mého udělala účetní chybu. Pokud máš podepsáno prohlášení, nemůže srazit srážkovou daň. A je naprosto jedno, kolik jsi měla výdělek. Slevu Ti neuplatnila správně. Pokud nevěděla, žes v dubnu neměla jiného zaměstnavatele, slevu uplatnit nemohla. Ale v každém případě měla být částka uvedena v potvrzení a srovnalo by se to v RZ. 980,– je dost peněz, já bych se s ní hádala. Zkus jí říct, žes to konzultovala na FÚ.
Díky za rychlou reakci. Taky jsem našla, že to, že mi neuplatnila slevu je správné. Ale taky je správné to, že ta srážková daň v podstatě v tom Potvrzení o zdanitelných příjmech není a ani výdělek z toho měsíce (viz první dotaz a reakce makiny). Navíc nevím jestli nejdu s křížkem po funuse, protože se všude zmiňuje termín 15.2., tak nevím, jestli bude účetní ochotná se mnou něco řešit, navíc, když už u firmy nepracuju (daňové přiznání si chci podat sama).Asi by bylo opravdu nejlepší jít se s pevnými nervy zeptat na finančák.