Srážková daň a daňové přiznání

1209
17.7.09 17:21

Srážková daň a daňové přiznání

Ahoj všichni, nejdříve nastíním svoji situaci. Jsem na RD, k tomu si přivydělávám (je to jen asi 6000,– za rok), mám smlouvu o pracovní činnosti a příjem mi daní srážkovou daní 15%. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se mi nevyplatilo udělat si daňové přiznání a lze to vůbec?

Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
17.7.09 17:23

Srážková daň vůbec nevstupuje do daňového přiznání, srážkou je vyrovnána.

Můžeš si ale u zaměstnavatele podepsat prohlášení, uplatňovat nezdanitelnou částku a tím pádem bys ani žádnou daň neplatila, při příjmu 6 tis. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
17.7.09 23:22

Aha, děkuji za odpověď. A ještě mám, tedy, poddotaz. Můžu to prohlášení podepsat už během tohoto roku nebo až od příštího roku? A co si mám připravit za „lejstra“? A může si manžel uplatnit moje úroky z hypotéky, i když budu mít podepsané to prohlášení?

Děkuji, děkuji, děkuji, … :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
17.7.09 23:46

Prohlášení si můžeš podepsat kdykoliv během roku, máš nárok na slevu z daně 24 840 za rok.
Lejstrum ti dá zaměstnavatel, ty si nechystej nic. Hlavně pamatuj, že prohlášení můžeš mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele.
Na úroky to nemá žádný vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
18.7.09 16:09

Ahoj, moc děkuji za radu! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
william
21.1.10 16:09

srážková daň dohody o provedení práce

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně srážkové daně u dohody o provedení práce. Jsem studentka a vedu kroužek v Domě dětí a mládeže, tam mi dali předem podepsat papír o slevě na daních a tudíž jsem od 15% daně osvobozena. Za loňský rok jsem ovšem měla 2× dohodu o provedené práci sepsanou s vysokou školou, tam mi bohužel předem tento papír nedali podepsat a 15% daň mi ztrhli. Nyní jsem to začala řešit, že bych si dala daňové přiznání do 15.února, dnes jsem se byla zeptat na mzdovém na vysoké škole a tam mi paní sdělila, že zpětně to nelze podepsat (jen v případě, že od začátku plnění smlouvy ještě neuplynulo 30dní).
První dohodu ze školy jsem měla v době 1.6.-.30.6.2009 a druhou 1.12.-31.12.2009.
Takže mi bylo sděleno, že už se nedá nic dělat a strhnutou daň zpět nedostanu. Jedná se o daň celkově ze 4000Kč (takže 600Kč mi ztrhli).

Opravdu se nedá již nic udělat?
Za odpověď moc děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Lumik999
28.10.11 23:46

Dá se i zpětně

1. Neprokáže-li poplatník skutečnosti rozhodné pro poskytnutí měsíční slevy na dani podle § 35ba nebo na měsíční daňové zvýhodnění podle § 35d anebo nepodepíše-li prohlášení podle odstavce 4 ve stanovené lhůtě, přihlédne k nim plátce počínaje měsícem následujícím po měsíci, v němž tyto rozhodné skutečnosti poplatník prokáže a současně podepíše prohlášení podle odstavce 4. Dodatečně přihlédne plátce k uvedeným skutečnostem při ročním zúčtování záloh, a to i v případě, byla-li daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků vybrána srážkou podle zvláštní sazby daně, prokáže-li poplatník rozhodné skutečnosti pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění nejpozději do 15. února roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období a podepíše-li současně v této lhůtě prohlášení k dani podle odstavců 4 a 5.
  • Citovat
  • Upravit
Jiřina Bernatíková
26.1.12 04:15

daň odvedená z dohoda o provedení práce

Dobrý den,
Jsem zaměstnanec u bezpečnostní agentury,kde pobírám minimální plat,tedy neplatím
daň.Přesčasové hodiny mi však firma platí na dohodu o provedení práce,zde mám
příjem zdaněn 15 procenty.Za loňský rok daň činila asi 5000kč.Ještě chci upozornit,že dohodu mám napsanou na dceřinu společnost ,tedy jiného zaměstnavatele
mám na prac.smlouvě a jiného na dohodě.Prosila bych o informaci zda by se mi
vyplatilo podat daňové přiznání ajestli lze odečíst si důchodové pojištění.Děkuji, J.B.

• Citovat
  • Upravit
8522
26.1.12 07:20

Záleží jak Vám bylo vypláceno. Vzhledem k tomu, že prohlášení máte podepsáno zřejmě u HPP, pak příjem z dalšího pracovního poměru, pokud je příjem do 5tisíc, je daněn srážkovou daní, ta je konečná a už ji zpět nedostanete. Pokud by byla výplata více než 5tis., pak je daněno zálohovou daní a pak jste povinen daňové přiznání podat. Ve Vašem případě by Vám těch 5tis. muselo být vyplaceno loni najednou, abyste sraženou daň dostal zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
26.1.12 12:23

Jak se vyhnout srážkové dani a uplatnit slevy a odpočty

Dobrý den!
Jsem důchodce, a často nezaměstnaný důchodce. Dokud jsem byl v normálním pracovním poměru všechno fungovalo spolehlivě. Teď pracuji zpravidla na dohodu, zatím to vždycky byla dohoda o provedení práce. Zatím vždycky to bylo pár korun. Vždycky byla uplatněna srážková daň. Tím pádem jsem nemohl uplatnit žádný prostředek k ročnímu vyúčtování daně z příjmů fyzických osob. Uvažuji takto, když budu v daném roce nejprve pracovat u první organizace, a podepíši u ní prohlášení, a později budu identicky postupovat u další organizace, tak by snad mělo všechno vyjít v pořádku a já bych mohl uplatnit všechny slevy, odpočty a podobně. Jaký je na to Váš názor? V každém případě velice děkuji za odpověď. V případě, že bych dosáhl slevy, významně by to zvýšilo moji životní úroveň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
26.1.12 13:51

Prohlášení můžete podepsat vždy, pokud už jej nemáte podepsáno u jiné organizace. Tzn. Od ledna do března pracuju ve firmě A, podepíši prohlášení. Pak od dubna do prosince pracuju ve firmě B, tady můžu taky podepsat prohlášení. Pokud bych ale u firmy B nastoupila už v březnu a tím pádem pracovala v obou firmách zároveň, v druhé můžu podepsat až od dubna. Tím, že podepíšu prohlášení mám nárok na uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2070,– měsíčně. Tolik k prohlášení.
Srážková daň se sráží pokud není podepsáno prohlášení a příjem je do 5 tis. Pokud je příjem 5001 a více pak se srazí daň zálohová a ta se na konci roku zúčtovává a případně vrací. U podepsaného prohlášení je zálohová vždy. Ve Vašem případě. Pokud budete pracovat každý měsíc u jiné firmy, u každé podepíšete prohlášení, bude uplatněna sleva 2070 měsíčně. Pokud ale budete v jednom měsíci zároveň zaměstnán u dvou firem, podepište prohlášení tam, kde bude výplata nižší než 5tis. Z vyšší částky bude sice sražena vyšší daň, ale na začátku roku vám ji vrátí.Snad jsem to napsala srozumitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
27.1.12 13:50

Poděkování

Moc děkuji, je to jasné, nebo v každém případě o něco jasnější.Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva Kubíková
17.2.12 19:03

Uplatnění slevy

Dobrý den,jako studentka jsem loni pracovala od dubna do září v jedné firmě. Účetní mi ale uplatnila slevu až od května. Dubnový hrubý výdělek byl 4900 a ptz jakoby neplatilo mé podepsání prohlášení poplatníka (i když podepsáno 18.4.), došlo ke stržení daně srážkou, cca 980kč. Je možné nějak získat tuto částku, když jsem opravdu v daném měsíci jinde prohlášení podepsané neměla. A jen kvůli tomu, že účetní mi neuplatnila slevu již v dubnu přijdu skoro o tisíc korun (v Potvrzení o zdanitelných příjmech tento měsíc vlastně nemám zahrnutý, a tak mi nejde nijak sraženou daň vykázat do daňového přiznání)? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
8522
17.2.12 20:50

Podle mého udělala účetní chybu. Pokud máš podepsáno prohlášení, nemůže srazit srážkovou daň. A je naprosto jedno, kolik jsi měla výdělek. Slevu Ti neuplatnila správně. Pokud nevěděla, žes v dubnu neměla jiného zaměstnavatele, slevu uplatnit nemohla. Ale v každém případě měla být částka uvedena v potvrzení a srovnalo by se to v RZ. 980,– je dost peněz, já bych se s ní hádala. Zkus jí říct, žes to konzultovala na FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva Kubíková
17.2.12 21:21

Díky za rychlou reakci. Taky jsem našla, že to, že mi neuplatnila slevu je správné. Ale taky je správné to, že ta srážková daň v podstatě v tom Potvrzení o zdanitelných příjmech není a ani výdělek z toho měsíce (viz první dotaz a reakce makiny). Navíc nevím jestli nejdu s křížkem po funuse, protože se všude zmiňuje termín 15.2., tak nevím, jestli bude účetní ochotná se mnou něco řešit, navíc, když už u firmy nepracuju (daňové přiznání si chci podat sama).Asi by bylo opravdu nejlepší jít se s pevnými nervy zeptat na finančák.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák