Dotaz ohledně daně a slev

30
15.3.09 21:11

Dotaz ohledně daně a slev

Moc bych prosila o radu.

Vyplňovala jsem daňové přiznání mého muže, který je OSVČ a došla k závěru, že má zaplatit na dani něco kolem 4tis. bez uplatnění možných slev na dani. Chtěla jsem vědět, jestli je možné chtít započítat slevu na dani za dítě, když neplatil zálohu na daň? A pokud ano, jen by se odečetlo od daně, kterou má zaplatit?

Děkuji za odpověď, jsem v tomto směru úplně mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
452
15.3.09 22:04

Můžu se přidat s úplně blbou otázkou ohledně výpočtu mezd? (Jsem 5 let doma a troch víc se to změnilo). :(

Dřív bylo HM- soc. poj.-zdr.poj- odpoč. položka -odp. pol. na děti=základ daně a daň

Prosím, jak je to dnes, mám na mysli měsíční mzdu. Dřív jsem v tom trošku pracovala, dnes jsem jinde, ale zajímá mě to.

Mooooc děkuji. Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
16.3.09 00:23

VVlckov - sleva na dani na dítě není vůbec závislá na zálohách ať čtvrtletních nebo pololetních nebo žádných. Takže slevu lze započítat určitě, a daň pak bude v uvedeném výpočtu 0. U nás se osvědčilo vyplnění tiskopisu na webu MF, skoro všechno se tam dovyplní samo, je tam kontrola, napíše ti to i jaké přílohy dát, odkaz je: https://adisepo.mfcr.cz/…expert.faces
Ahojky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
16.3.09 07:10

vvlckov

Strašně moc díky! Já si myslela,že to takto bude, jenže manža pořád řešil ty zálohy.

Takže ještě jednou dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
gremla
23.3.10 13:12

dobry den,pritel je take OSVČ ,neplati zalohy na dane,byl v plusu a odecita si kazdy rok me i syna. V cervnu se nam narodil dalsi syn a na toho si odecita jen castku za 7 mesicu.

• Citovat
  • Upravit
101638
24.3.10 11:07
Petricka píše:
Můžu se přidat s úplně blbou otázkou ohledně výpočtu mezd? (Jsem 5 let doma a troch víc se to změnilo). :(

Dřív bylo HM- soc. poj.-zdr.poj- odpoč. položka -odp. pol. na děti=základ daně a daň

Prosím, jak je to dnes, mám na mysli měsíční mzdu. Dřív jsem v tom trošku pracovala, dnes jsem jinde, ale zajímá mě to.

Mooooc děkuji. Petra

Dnes už sociální a zdravotní odpočitatelnou položkou není, to co zaplatíš na sociálním a zdravotním ještě hezky zdaníš… A na dítě je to nově sleva, stejně jako na poplatníka, takže to odečítáš od výsledné daně. Ale hlavně, že všude inzerují, že daň z příjmu je 15% když je to ve skutečnosti cca 23% právě díky zdanění sociálního a zdravotního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mishkaaa
5.7.12 11:06

úleva na daň na dítě

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda může otec uplatnit úlevu na dan na dítě i když s ním jeho dítě nežije, žije s matkou, která nemůže tuto úlevu uplatnit? A jak je v tom případě s přídavky na dítě? Děkuji za odpověd

• Citovat
  • Upravit
1710
5.7.12 12:23

Ne, sleva se uplatňuje pouze na vyživované dítě žijící s poplatníkem v domácnosti.

Myslím, že totéž platí i o přídavcích na děti, může je uplatnit rodič, který má dítě ve své péči a žije s ním, pokud ho mají v péči oba, tak se musí dohodnout a pokud se nedohodnou, tak o tom rozhoduje sociálka (a ta přídavky nejspíš přisoudí tomu rodiči, se kterým dítě žije).

Pokud by se ovšem rodiče tvářili, jako že otec s dítětem žije ve společné domácnosti, tak se tak musí tvářit i na sociálce ohledně přídavků na dítě a otcům příjem se do příjmu domácnosti započítával (teď by se měly počítat jenom alimenty).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mishkaaa
5.7.12 14:26

Já jsem totiž na netu našla toho jako odpověd na totaz zda si může tu slevu uplatnit přítel paní, který není otcem dětí ale žije s nimi,

Daňové zvýhodnění formou slevy na dani nebo daňového bonusu dle § 35a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění, může poplatník daně uplatnit pouze na dítě, které je vyživované. Vyživovaným dítětem se pak dle odstavce 5 téhož paragrafu a zákona rozumí dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Vztah vašeho přítele k vašim dětem tedy nesplňuje podmínky stanovené zákonem, a přítel tedy nemůže uplatnit děti jako vyživované. Jelikož podmínkou uplatnění není to, že poplatník musí mít děti v péči, pak by na vaše děti mohl uplatnit daňové zvýhodnění jejich otec. Je potom samozřejmě otázkou vaší vzájemné dohody (je-li taková dohoda možná), zda otec z prostředků získaných úlevou na daních opatří něco potřebného pro děti. V případě, že by ani on neměl příjmy, z nichž by zvýhodnění mohl uplatnit, mohli by ho uplatnit prarodiče.

• Citovat
  • Upravit
JaSe
5.7.12 15:48
@mishkaaa píše:
Já jsem totiž na netu našla toho jako odpověd na totaz zda si může tu slevu uplatnit přítel paní, který není otcem dětí ale žije s nimi,Daňové zvýhodnění formou slevy na dani nebo daňového bonusu dle § 35a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění, může poplatník daně uplatnit pouze na dítě, které je vyživované. Vyživovaným dítětem se pak dle odstavce 5 téhož paragrafu a zákona rozumí dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Vztah vašeho přítele k vašim dětem tedy nesplňuje podmínky stanovené zákonem, a přítel tedy nemůže uplatnit děti jako vyživované. Jelikož podmínkou uplatnění není to, že poplatník musí mít děti v péči, pak by na vaše děti mohl uplatnit daňové zvýhodnění jejich otec. Je potom samozřejmě otázkou vaší vzájemné dohody (je-li taková dohoda možná), zda otec z prostředků získaných úlevou na daních opatří něco potřebného pro děti. V případě, že by ani on neměl příjmy, z nichž by zvýhodnění mohl uplatnit, mohli by ho uplatnit prarodiče.

Ahoj,
našla jsi nějakou stoletou právní úpravu.
Daňové zvýhodnění na dítě řeší §35c a v textu je:

§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,108) (dále jen „daňové zvýhodnění“) ve výši 13 404 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň stanovenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.

Takže to bohužel nejde, protože nežije s dítětem v domácnosti.

• Citovat
  • Upravit
9.2.21 15:12

Odpočet daně za dítě

Ahoj. Nevyznám se v daních a chtěla bych se zeptat jestli mi někdo poradí?
V lednu jsem pobírala PPM a pak čerpala dovolenou z práce a od února pobírám rodičák. S přítelem jsme se brali v červenci 2020. (teď už tedy) Manžel si od narození malého (září 2019) dával do daní. A teď k dotazu. Mě si do ročního zúčtování bude dávat za měsíce srpen - prosinec. A malého za celý rok?? Celou dobu s námi žil v jedné domácnosti, ale neměl tu trvalý pobyt, ten tu má až od svatby. Četla jsem, že odpočet na dítě si může dávat pouze pokud sdílí společnou domácnost. Stačí moje čestné prohlášení o tom, že s námi žil i bez trvalého pobytu?? Nebo se to řídí trvalým pobytem??
Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
9.2.21 17:38

Dítě si uplatní za září - prosinec. Do srpna nesplnil podmínky. Společná domácnost není jedinou podmínkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.21 18:23

@Hanula1212 aha a co je tedy ještě podmínkou?? A proč až od září??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
9.2.21 18:56

Musí jít o vlastní dítě, dítě druhého z manželů,… Za leden - srpen to dítě nesplňuje podmínku dítěte druhého z manželů. Je to podobné jako u slevy na tebe. Leden - srpen jsi nebyla manželka, tak na tebe nemůže uplatnit slevu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.21 21:47

@Hanula1212 ale syn je manžela, tehdy přítele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat