Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Síce skúsenosť nemám, ale odhadujem, že sa musia nahlásiť dopredu a môžu v podstate čokoľvek…
konkrétně…předvolání předáno na jiném úřadě -osobně ( prý náhodné setkání,tak využili situace-i tiskárnu měli ssebou)
a jestli u občanského sdružení mohou chtít zasedání rady o.s. a jiné vnitřní záležitosti ,které se ale netýkají výpočtu daně ![]()
praktiky fin. úřadů mi příjdou celkově takové nějaké podezřelé… mám jednu nemilou zkušenost… teď platím za něco co jsem neudělala jen proto že jsem pitomá a neuměla jsem se za svou pravdu rvát
no už je to asi dost dlouho takže jsi to asi už vyřešila ale jednoznačně taková situace podle mě chce radu právníka a tvrdě do nich pokud si je člověk jistý že je v právu… chybami se člověk učí ![]()
Ahoj,
prosim poradte, obratil se na mne financak, ze delaji kontrolu u firmy, ktera pro mne neco kdysi delala. Odpovedela jsem jim, ze potvrzuji, ze u nas pracovali a ze vse bylo OK. Jenze oni porad otravuji, ze chteji ty faktury a smlouvy. Ale ty uz ja nemam. Muzou to po mne vubec jako po fyzicke osobe (nepodnikateli) chtit? Pani z FU neni moc prijemna a mne to dost obtezuje. Vubec nevim, na co maji pravo.
@Anonymní píše:
Ahoj,prosim poradte, obratil se na mne financak, ze delaji kontrolu u firmy, ktera pro mne neco kdysi delala. Odpovedela jsem jim, ze potvrzuji, ze u nas pracovali a ze vse bylo OK. Jenze oni porad otravuji, ze chteji ty faktury a smlouvy. Ale ty uz ja nemam. Muzou to po mne vubec jako po fyzicke osobe (nepodnikateli) chtit? Pani z FU neni moc prijemna a mne to dost obtezuje. Vubec nevim, na co maji pravo.
Tak pokud nejsi podnikatel, ale oni pro Tebe něco dělali - já nevím, nějaké řemeslické práce nebo tak něco, tak určitě nejsi povinna si doma schovávat smlouvy a faktury a doklady
Jakok podnikatel samozřejmě tu povinnost máš. Taky jsem měla takovou kontrolu, ale já jsem podnikala, a oni se zajímali o člověka, který mi fakturoval, zajímaly je fakt šílené věci tenkrát ![]()
@marmelada78 píše:
Tak pokud nejsi podnikatel, ale oni pro Tebe něco dělali - já nevím, nějaké řemeslické práce nebo tak něco, tak určitě nejsi povinna si doma schovávat smlouvy a faktury a dokladyJakok podnikatel samozřejmě tu povinnost máš. Taky jsem měla takovou kontrolu, ale já jsem podnikala, a oni se zajímali o člověka, který mi fakturoval, zajímaly je fakt šílené věci tenkrát
Oni to pro mne delali jako pro normalni osobu (ja jsem sice osvc, ale proste to nebylo v ramci podnikani) - jen bezna oprava domu.. Ja proste nechapu, co po mne porad chteji.
![]()
Takze je proste muzu normalne odmitnout, ze to nemam. Nevite, jestli se k nim mam treba povinnost dostavit?
Pokud se to netýká podnikání, nejsi povinna uschovavat doklady. Když tě ale Fú vyzve k nějaké součinnosti, měla bys jim potřebné info poskytnout. Pokud tě nevyzvou k osobní návštěvě je asi zbytečné tam chodit, své vyjádření bych asi podala písemně, při osobní návštěvě u nich do protokolu.
§ 96 daňového řádu
Svědci
(1) Každá osoba je povinna vypovídat jako svědek o důležitých okolnostech při správě daní týkajících se jiných osob, pokud jsou jí známy; musí vypovídat pravdivě a nic nezamlčovat.
(2) Výpověď může odepřít ten, kdo by tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobám mu blízkým.
(3) Jako svědek nesmí být vyslechnut ten, kdo by porušil povinnosti spojené s utajováním informací podle jiného právního předpisu13), nebo zákonem uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti14), ledaže by byl této povinnosti zproštěn příslušným orgánem nebo tím, v jehož zájmu tuto povinnost má.
(4) Správce daně před výslechem poučí svědka o možnosti odepřít výpověď, o povinnosti vypovídat pravdivě a nic nezamlčovat a o právních následcích podané nepravdivé nebo neúplné výpovědi.
(5) Daňový subjekt má právo být přítomen výslechu svědka a klást mu otázky v rámci dokazovaní svých práv a povinností. O provádění svědecké výpovědi správce daně daňový subjekt včas vyrozumí, nehrozí-li nebezpečí z prodlení.
(6) Ve vyrozumění daňového subjektu o provádění svědecké výpovědi správce daně uvede označení věci, ve které bude svědek vypovídat, a označení svědka, nehrozí-li nebezpečí, že by došlo ke zmaření účelu výpovědi
Diky. (Slo mi o to, jestli muzu odmitnout tam prijit.)
Ja uz jsem odpovedela pisemne, ale dnes opet volali.
Ahojky zajímá mě standartní postup finančního úřadu při zahájení kontroly právnického subjektu.A na co mají -nemají nárok. Víte někdo??? Díky