Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli je tu někdo, kdo cestoval s 10m do exotičtějších zemí. Konkrétně pojedeme do tropické Jižní Ameriky. Jak jste to zvládli? Jak si takové batole zvyká na časový posun Nechával jste někdo malé mimčo/batole očkovat na žlutou zimnici? Žloutenka se očkuje až v jednom roce a troufám si říct, že její přenos se dá uhlídat líp než štípnutí komárem…
Prosím, nestojím o komentáře od zarputilých odpůrců očkování ani odpůrců cestování s dětmi (jedeme za rodinou! a né si válet šunky…)
Za případné tipy a postřehy budu moc ráda
Mám několik dospělých známých, kteří také kvůli cestování do exotických zemích museli mít očkování na žlutou zimnici a všichni po něm zraceli a s jednou to dokonce seklo, takže si nedokážu představit, jak může reagovat batole… třeba někdo zkušenosti mít bude… btw, nemohla by rodina přijet za vámi a vy se za nimi vypravit za pár let nebo jet bez dítka?
Já i manžel jsme očkovaní na žl. zimnici a nic to s námi nedělalo, snad jsem jen byla trochu unavená. I kdybych si „nějak“ zařídila že tu mimčo nechám, tak já tam musím (min. 1× za rok a půl)… Raději vezmu malého s sebou, než ho tu měsíc nechat samotného takhle malého…
S ockovanim neporadim, ale s detma litame taky za rodinou (skoro 10 000km) casovy posun je v pohode, vzdycky moje deti maji spis problem, kdyz se vracime. Posun mame 7h. S 10ti mesicnim cestovani bude narocne, ale ne nemozne. Ja litam dalky s detma prakticky od narozeni.
Mate pro maly svoje vlastni sedadlo?
@Vemas Děkuju!
My budeme mít posun taky 7 hodin, tak snad to bude OK. Já s malým letím sama, manžel přiletí později. Doufám, že se v letadle najde prázdné místo, že by nás přesadili… Taky nevím, jestli si vůbec mám rezervovat postýlku, ta je snad jen do 10 kg ne? Když jsem lítala Afriku, tak jsem dost koukala, jak tam cestují s miminkama/batolatama
Asi je to teda jako s každým jiným očkováním - někdo má reakce jiný ne. Zkus si zavolat někam na hygienickou stanici, očkovací centrum nebo centrum prevence tropické medicíny (nevím teda, jak se to přesně jmenuje…) a zeptej se, zda mají zkušenosti s očkováním takto malých dětí a jestli je vůbec možné je naočkovat. Nevím, kam přesně jedeš. Je do té země očkování proti ŽZ povinné? Kde budete pobývat - město či venkov?
@brutusnikki Já jsem už objednaná na konzultaci. Povinné tam není nic, jen doporučené. Budeme i mimo město (sice jen krátce, ale přece) a nechci prostě zybtečně nic riskovat… Já sama mám teda očkovanou i vzteklinu, ale to bych prckovi necpala. Podle dostupných informací je vakcína pro děti od 9m, v nutných případech od 6m
@Twirl tak uvidíš, co ti řeknou
. A kdyby se ti chtělo a vzpomněla sis, tak sem pak klidně napiš, co ti řekli. Docela mě to zajímá
.
@Twirl wow tak to smekam, ja letela sama poprve az letos a to mel mladsi 2roky. Dej se na modleni, aby ten let nebyl plny ![]()
S kym letis? BA treba pro batolata takove ty houpaci zidle (ala FP) a tam se ty deti do 2 let vejdou v pohode, zkus to zjistit pres leteckou spolecnost. Urcite se neboj vsude hlasit, ze sama letis s infantem, urcite jako security, dojit si na wc, koupit si neco bude dost slozity. Kolik mas prestupu?
@Vemas Letíme s KLM (vybírali jsme mezi AirFrance, Lufhansa a KLM), prý mají dobrý servis co se dětí týká a přestup bohudíky jen jeden v Amsterdamu. Mám tušení, že to bude dost otrava, ale nic co by se nedalo zvládnout. Nějak ![]()
@Twirl My letěli do Dominikánské republiky s čtyřletým a devítíměsíčním- pro toho jsem měla tu postýlku -super věc -většinu letu tam prospal, letěli jsme v noci. Zařizovali jsme ji u letecké společnosti hned, měli jsme ji rezervovanou.Je tam i víc místa pro nohy, navíc jsem byla 2 měsíce před porodem.Vodu,skleničky, přesnídávky, mléko, kaše jsme vše vezli z domova, tam dostával jen banán nebo meloun. Žádné očkování jsme neměli, ale my byli v hotelu. Spací režim se upravil za 2-3 dny, první noc jsem s ním vstávala snad kolem třetí a šla se courat po hotelové zahradě, aby ostatní mohli spát, další den už spal cca do pěti.
Tak kdyby to náhodou někoho zajímalo, řešil podobné téma… Měli jsme sjednaný termín na Bulovce, protože jen tam byli ochotni naočkovat 9m batole. Soukromá centra až od jednoho roku. Bohžel však prcek dostal první větší virózu, tak jsem to musela zrušit a do odletu už jsme nový termín sjednat nestihli (plus 2 týdny než naběhne imunita se nemá moc zatěžovat bla bla bla…). Doufala jsem, že ho naočkuju tam, ale tam též očkují až od 1 roku.
Letěli jsme bez očkování, v Amazonii se nikdo na nic neptal a s repelenty a moskytiérou přes Manducu jsme to zvládli. Malý si 2 měsíční pobyt náramně užil a alespoň jsme utekli ze zimy do přijemného tepla ![]()